Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Svjetski dionički indeksi zabilježili mješovitu izvedbu

Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi tjedan su započeli mješovitom izvedbom uslijed neizvjesnosti pred ovotjedni sastanak ECB-a na kojem se očekuju nove mjere monetarne relaksacije te postojećih nesigurnosti vezanih uz Brexit i trgovinske pregovore SAD-a i Kine.

Istovremeno, njemačke i američke obveznice su zabilježile rasprodaju te su obveznički prinosi porasli nakon što su investitori prilagodili svoja očekivanja daljnjeg labavljenja monetarne politike od strane Fed-a naniže. Čelnik Fed-a Powell u petak je ponovio kako će američka centralna banka reagirati primjereno kako bi održala ekonomsku ekspanziju.

Podršku sentimentu investitora su pružile posljednje najave iz Kine kako će dodatno olabaviti uvjete kreditiranja kako bi pružila više ekonomskog stimulansa uslijed zabrinutosti oko još snažnijeg usporavanja rasta kao posljedice trgovinskog sukoba sa SAD-om. Podaci objavljeni u nedjelju pokazali su kako je izvoz zemlje pao u kolovozu. Investitori ostaju fokusirani na događanja na relaciji Kina-SAD nakon što su se dvije zemlje usuglasile oko obnove pregovora sljedeći mjesec. Posljednje informacije iz SAD-a sugeriraju kako je postignut načelni dogovor oko unapređivanja sustava zaštite američkog intelektualnog vlasništva.

Trgovanje tečajem EUR/USD se nastavlja blago iznad razine od 1,10 dolara za jedan euro. Unatoč našim očekivanjima da će ECB najaviti snažno labavljenje monetarne politike na sastanku u četvrtak (smanjenje depozitne kamatne stope za 20bb, obnova programa kvantitativnog otpuštanja i daljnja prilagodba retorike), smatramo kako je potencijal daljnjeg pada tečaja EUR/USD po ovoj osnovi ograničen budući da su tržišta isto već uvelike ugradila u svoja očekivanja. U kratkom roku, nešto stabilnija politička situacija u Italiji i nove mjere ekonomskog stimulansa u Kini mogle bi također pružiti podršku euru te spriječiti daljnju deprecijaciju.

Rast cijena nafte nastavljen je u prvom danu trgovanja nakon što je Saudijska Arabija odlučila zamijeniti svog ministra energetike. Podsjećamo kako je zemlja smanjila proizvodnju nafte u sklopu dogovora unutar OPEC-a i njihovih saveznika što je pomoglo stabilizaciji cijena na svjetskom tržištu. Očekuje se kako će stav zemlja prema cijenama ostati isti i pod novim vodstvom, a imajući na umu značajne negativne implikacije koje je pad cijena nafte imao na ekonomsku izvedbu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:22