Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Svjetski dionički indeksi rastu četvrti uzastopni tjedan

S&P 500 zabilježio je rast od 2,9% u toku prethodnog tjedna te trgovanje zatvorio na najvišoj razini
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili su rast četvrti uzastopni tjedan nošeni optimizmom investitora oko napretka pregovora između SAD-a i Kine i očekivanjima postignuća konačnog trgovinskog dogovora kojim bi se okončala tenzije između dvije ekonomije.

U četvrtak medijske objave su sugerirale kako su SAD počele razmatrati smanjenje carina na uvoz kineskih dobara. Unatoč činjenici da su SAD isto opovrgnule, optimizam investitora ostao je netaknut budući da je samo dan kasnije Bloomberg izvijestio kako je Kina ponudila SAD-u ponudu kojim bi se eliminirale trgovinske neravnoteže kroz povećanu kupnju američkih dobara u narednom periodu.

S&P 500 zabilježio je rast od 2,9% u toku prethodnog tjedna te trgovanje zatvorio na najvišoj razini od početka prosinca. Snažnu izvedbu zabilježili su i europski dionički indeksi dok je FTSE All World porastao za 2,6% u prethodnom tjednu te bilježi povrat u ovoj godini od oko 6% nakon turbulentnog perioda u posljednjem kvartalu 2018.

Američka industrijska proizvodnja u prosincu je porasla za 0,3% mjesečno te time nadmašila tržišna očekivanja uslijed najsnažnije izvedbe prerađivačkog sektora u proteklih 10 mjeseci.

Američki prerađivački sektor porastao je za 1,1% mjesečno u prosincu nakon nekoliko mjeseci usporavanja rasta u sektoru. Prošli tjedan objavljeni podaci o industrijskoj proizvodnji euro zone pokazali su korekciju od 1,7% mjesečno u studenom što je najlošija izvedba od veljače 2016.

Član Fed-a Williams u petak je upozorio na negativne učinke obustave rada dijela američke uprave koja traje već četiri tjedna. Prema Williamsu, postoje znakovi prvih negativnih učinaka na ekonomski rast. Kroz nekoliko posljednjih istupa svojih članova Fed je dao do znanja kako prati implikacije nedavnih turbulencija na financijskim tržištima i usporavanja kineskog rasta na američku ekonomiju.

Jutros su objavljeni podaci o BDP-u Kine u četvrtom kvartalu 2018. prema kojima je rast zabilježio daljnje usporavanje za jednu desetinu na 6,4% godišnje, u skladu s tržišnim očekivanjima. Prosječna stopa rasta u 2018. iznosi 6,6% nakon rasta od 6,8% u 2017. godini. Kineski rast pritom je zabilježio usporavanje tri uzastopna kvartala što je dodatno pojačalo postojeće zabrinutosti investitora oko usporavanja kineskog rasta te prelijevanja negativnih učinaka na ostatak svijeta.

Fokus investitora ovaj će tjedan uvelike biti na objavi sentiment indikatora euro zone te sastanku Vijeća ECB-a koji su na rasporedu u četvrtak.

Pritom tržišta očekuju stabilizaciju sentiment indikatora u siječnju nakon što su isti zabilježili značajne silazne pritiske u proteklim mjesecima a što bi pomoglo daljnjem oporavku sentimenta investitora. PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora tako bi trebao ostati gotovo nepromijenjen dok bi PMI sektor usluga trebao zabilježiti rast i tako nadoknaditi barem dio snažne korekcije iz prosinca.

Nakon što je ECB u prosincu najavila završetak programa otkupa obveznica, izgledno je kako će se Vijeće na sastanku u siječnju držati već usvojene retorike bez najava daljnjih izmjena u monetarnoj politici barem do proljeća.

Nedavno je član ECB-a Coeure istaknuo kako kraj otkupa obveznica nije točka zaokreta monetarne politike već samo prilagodba sukladno činjenici značajnog napretka ekonomije euro zone u odnosu na 2015. kada je s programom započeto. Izgledno je kako će takvu retoriku potvrditi i čelnik ECB-a Draghi uz naglasak ovisnosti budućih odluka o nadolazećoj objavi ekonomskih indikatora.

ECB je još uvijek u ranoj fazi razgovora oko novih dugoročnih kredita koji bi osigurali visoku likvidnost bankarskog sektora euro zone. Kamatne stope pritom ostaju na aktualno niskim razinama duži vremenski period te prema našim očekivanjima zasigurno još kroz cijelu ovu godinu.

Ministarstvo financija na sutrašnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi milijardu i sto milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 928 milijuna kuna trezorskih zapisa.

Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu očekujemo nastavak solidnog interesa investitora uz zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:14