Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Svjetski dionički indeksi bilježe pozitivnu izvedbu

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Vodeći svjetski dionički indeksi drugi kvartal su započeli pozitivnom izvedbom uslijed oporavka sentimenta investitora nakon što su objavljeni podaci za prerađivački sektor SAD-a i Kine pokazali iznad očekivano pozitivno izvedbu te time umirili strahove investitora oko usporavanja rasta svjetske ekonomije.

Nakon što je zabilježio svoju najbolju izvedbu u prvom kvartalu od 1998. godine, S&P 500 je jučer dosegnuo najvišu razinu u proteklih šest mjeseci nošen izvedbom dionica financijskog i industrijskog sektora.

Američki 10-godišnji prinos zabilježio je snažan rast od 8bb uslijed najintenzivnije rasprodaje duga u protekla tri mjeseca, također uslijed oporavaka sentimenta investitora te sukladno tome alociranja sredstava u rizičnije oblike imovine.

Američki prerađivački sektor u ožujku je zabilježio solidan rast nakon što se mjesec ranije spustio na najnižu razinu u protekle dvije godine. Naime, ISM indeks američkog prerađivačkog sektora porastao je za 1,1 bod na 55,3 bodova u ožujku te time nadmašio očekivanja skromnog rasta od svega 0,3 boda. Promatrano detaljnije, indeksi novih narudžbi, proizvodnje i zaposlenosti u prerađivačkom sektoru zabilježili su rast u ožujku.

U zasebnom izvještaju objavljeno je jučer i kako je građevinska potrošnja u SAD-u neočekivano porasla za 1% u veljači dok su podaci za prethodni mjesec revidirani naviše.

Nakon tri mjeseca uzastopnog pada, sentiment indikator kineskog prerađivačkog sektora je zabilježio rast u ožujku. Caixin-Markit indeks prerađivačkog sektora porastao je za 0,9 bodova na 50,8 bodova u ožujku čime se indikator ponovno vratio u područje ekspanzije. Razina od 50 bodova se smatra uobičajenom granicom koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Zaposlenost u sektoru zabilježila je prvo povećanje u više od pet godina a povećan je i obujam novih poslova. Nove narudžbe za izvoz također su se vratile u teritorij ekspanzije.

Spomenuti izvještaj potaknuo je nade kako niz mjera fiskalne i monetarne relaksacije u Kini ipak dovode do pozitivnih učinaka a čemu bi dodatno trebao pomoći očekivani trgovinski sporazum sa SAD-om u narednim mjesecima.

Nažalost Njemačka nije uspjela slijediti pozitivnu izvedbu Njemačke i Kine. Naime, jučer objavljeni revidirani podaci PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora Njemačke su pokazali kako je isti revidiran dublje u negativan teritorij, sa 44,7 na 44,1 bod, najnižu razinu od dužničke krize u euro zoni te znatno ispod kritične razine od 50 bodova.

Podsjećamo kako je inicijalna objava ovih podataka prije dva tjedna bila ujedno i početak snažnog pada njemačkih i američkih obvezničkih prinosa uslijed potrage investitora za sigurnim oblicima imovine a navodi se i kako je to bila najsnažnija reakcija na objavu njemačkih ekonomskih indikatora koje se većina analitičara može sjetiti.

Pozitivna objava američkog prerađivačkog sektora s jedne strane te razočaravajuća objava u Njemačkoj s druge strane, doveli su do daljnjeg jačanja dolara u odnosu na euro te se parom trenutno trguje tek blago iznad razine od 1,12 dolara za jedan euro.

Objava podataka o potrošačkim cijenama euro zone također nije pomogla euru. Naime, temeljna inflacija euro zone pala je na najnižu razinu u protekle dvije godine u ožujku, odnosno usporila s rastom za dvije desetine u odnosu na mjesec ranije, na tek 0,8% godišnje.

Objava podataka o potrošačkim cijenama euro zone također nije pomogla euru. Naime, temeljna inflacija euro zone pala je na najnižu razinu u protekle dvije godine u ožujku, odnosno usporila s rastom za dvije desetine u odnosu na mjesec ranije, na tek 0,8% godišnje.

Sveukupan rast potrošačkih cijena također je usporio za jednu desetinu na 1,4% godišnje te se tako nalazi znatno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2%. Posljednje objave ekonomskih indikatora povećavaju premiju rizika povezanu s potencijalnim izbijanjem recesije u euro zoni u toku ove godine. Činjenica da ECB već provodi ultra ekspanzivnu monetarnu politiku te da mu sukladno tome ne preostaje puno alata za borbu s novim turbulencijama, također ne ide u prilog jedinstvenoj valuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:15