Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 zabilježio treću najbolju izvedbu ove godine

Ovo je ujedno i najbolja izvedba S&P 500 nakon izbora za Kongres od 1982. godine
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi zabilježili su snažan rast nakon izbora za Kongres u utorak te rezultata koji pokazuju da će Trump u drugoj polovini svog predsjedničkog mandata biti suočen sa podvojenim kongresom gdje većinu mandata u Zastupničkom domu drže demokrati dok su Republikanci uspjeli zadržati prevlast u Senatu. Pozitivne reakcije tržišta na ovakav ishod nisu iznenađujuće s obzirom da isti jamči da neće biti brzog zaokreta politike barem u kratkom roku.

S rastom od 2,1%, S&P 500 je zabilježio svoju treću najbolju jednodnevnu izvedbu u toku ove godine te najbolju izvedbu nakon izbora za Kongres od 1982. godine. Usporedbe radi, jučerašnja izvedba S&P 500 solidno je premašila rast ostvaren (+1,1%) dan nakon što je Trump izabran za predsjednika u 2016. U svijetlu navedenog VIX indeks volatilnosti je nakon nekoliko turbulentnih tjedana pao na najnižu razinu u zadnja tri tjedna.

Od podataka, trgovina na malo euro zone je zabilježila stagnaciju u rujnu u odnosu na kolovoz te je godišnja stopa rasta iste usporila na 0,8% - najniža stopa rasta od listopada prošle godine. Spomenuta objava tako potkrjepljuje strahove investitora o nastavku usporavanja euro zone i stavlja pod upitnik ECB-ovu mogućnost normalizacije monetarne politike sljedeće godine.

Rast kineskog izvoza je ubrzao sa 12,2% godišnje u prosjeku u prvih devet mjeseci godine na 15,6% godišnje u listopadu. Što je važnije, kineski izvoz u SAD je zabilježio rast od 13,2% godišnje dok je uvoz iz SAD-a pao za 1,8% u istom periodu čime je trgovinski suficit između dvije zemlje dosegnuo 32 milijarde dolara u korist Kine listopadu, a u odnosu na prosječan suficit od 25 milijardi dolara u prva tri kvartala.

Spomenuta izvedba pokazuje kako uvedene carine od strane SAD-a na oko polovine kineskog uvoza u zemlju nisu imale planirani učinak što se barem djelomično može pripisati slabljenju kineske valute renminbi u istom periodu koja je kompenzirala dio porasta cijena. Navedeno je i u skladu sa ranijim istraživanjima ECB-a koja je ranije utvrdila da će negativne posljedice trgovinskog rata biti značajnije za SAD nego Kinu unatoč inicijalno značajnoj korekciji kineskih burzi.

Pad cijena nafte je nastavljen jučer nakon što je objavljen iznad očekivan rast američkih zaliha iste te se naftom trenutno trguje po najnižoj cijeni u proteklih osam mjeseci. Podsjećamo, cijene nafte su u proteklim tjednima dosegnule najvišu razinu u zadnje četiri godine uslijed anticipacije tržišta da će sankcije SAD-a prema izvozu Iranske nafte smanjiti ponudu iste i uzrokovati uzlazne cjenovne pritiske.

Nastavno na navedeno proizvodnja nafte je povećana od strane Saudijske Arabije i Rusije a najavljeno je i povećanje proizvodnje u SAD-u dok su SAD omogućile izuzetke za izvoz Iranske nafte u pojedine zemlje što je u kombinaciji sa očekivanim usporavanjem rasta svjetske ekonomije i time smanjenom potražnjom nafte dovelo do snažnih silaznih cjenovnih pritisaka u proteklim danima.

Dolar je zabilježio blago slabljenje nakon objave rezultata izbora što nije iznenađujuće budući da prevlast Demokrata u Zastupničkom domu potencijalno implicira manje ekspanzivnu fiskalnu politike te je time negativna za američki dolar.

Republikanska većina u oba doma bi podrazumijevala nastavak smanjenja poreznog rasterećenja i nastavak snažne državne potrošnje što bi utjecalo na rast inflatornih pritisaka i potencijalno zahtijevalo restriktivniju monetarnu politiku od strane Fed-a kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije. Više kamatne stope u SAD-u jamče i snažniji priljev kapitala i investicija i time generiraju snažniju potražnju za dolarom.

Ipak ne očekujemo snažnije implikacije rezultata na američki dolar budući da su ključne Trumpove reforme koje su trebale podržati dolar (i na krilima kojih je dolar rastao nakon Trumpove pobjede) već implementirane.

Fokus investitora danas će biti na sastanku Vijeća Fed-a gdje se očekuje zadržavanje bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim.

Rezultati američkih izbora u suštini ne mijenjaju mnogo toga za Fed budući da u Fed-ove aktualne projekcije nisu inkorporirana očekivanja potencijalnog daljnjeg jačanja državne potrošnje. U svijetlu navedenog očekujemo da će Fed potvrditi svoju namjeru umjerene normalizacije monetarne politike te podići kamatnjak još jednom krajem ove godine.

Kretanje tečaja EUR/USD u kratkom roku tako ostaje pod dominantnim utjecajem zbivanja u Italiji gdje se još uvijek očekuje službeni odgovor talijanske vlade na zahtjeve Europske komisije za promjenom nacrta proračuna za sljedeću godinu. U nedostatku potonjeg nije izgledno očekivati značajniji rast ovog valutnog para te rizici za kretanje tečaja ostaju prema našem mišljenju usmjereni naniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:42