Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks zabilježio rast četvrti uzastopni dan

Volatilnost američkog dioničkog tržišta pala je na najnižu razinu od ranog listopada
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američki dionički indeksi tjedan su započeli pozitivnom izvedbom gdje je S&P 500 zabilježio rast četvrti uzastopni trgovinski dan nošen ponajviše rastom dionica tehnološkog sektora.

Tehnološki sektor profitirao je od izvedbe Microsofta i Applea dok investitori nastavljaju vrednovati rezultate posljednjih korporativnih zarada kompanija nakon što je gotovo 50% kompanija S&P 500 do sada objavilo svoje rezultate. Među potonjima njih gotovo 70% ostvarilo je rezultate iznad očekivanja. Istovremeno, konsenzus analitičara implicira lošiju izvedbu u prvom kvartalu te prvi godišnji pad zarada u gotovo tri godine.

Volatilnost američkog dioničkog tržišta pala je na najnižu razinu od ranog listopada nakon što je Fed-ova posljednja retorika kako imaju namjeru biti strpljivi oko potencijalnog budućeg podizanja kamatnjaka te fleksibilni oko politike smanjenja bilance, umirila tržišta. Volatilnost američkog duga također je pala pri čemu je Merrill Lynch indeks volatilnosti koji prati oscilacije jednomjesečnog trezorskog zapisa, također pao na najnižu razinu od ranog listopada.

Sentix indikator sentimenta investitora euro zone pao je na najnižu razinu u protekle četiri godine uslijed jačanja straha oko daljnjeg usporavanja euro zone u svijetlu slabijeg svjetskog rasta. Indeks je tako korigirao sa -1,5 bodova u siječnju na -3,7 bodova u veljači što je najniža razina od studenog 2014 godine te šesti uzastopni mjesec korekcije.

Sentix indeks posljednji je u nizu sentiment indikatora koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta euro zone. Indikator poslovnog povjerenja među njemačkim izvoznicima također je značajno oslabio a PMI indikatori sentimenta zabilježili su daljnju korekciju naniže te se trenutno nalaze tek blago iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije.

Podsjećamo i kako je ECB u siječnju revidirao svoju retoriku vezanu uz buduću ekonomsku izvedbu euro zone te upozorio na prevladavanje silaznih rizika. Njemački izvoz nalazi se pod pritiskom neizvjesnosti oko budućih trgovinskih odnosa s Velikom Britanijom te opadanja prodaje u Kini koja je važno izvozno tržište za automobilsku industriju.

U nedostatku objava važnijih ekonomskih indikatora, investitori su fokusirani na daljnje informacije vezane uz trgovinske pregovore SAD-a i Kine nakon što je Trump u proteklom tjednu izjavio kako pregovori napreduju dobro ali kako do finalnog dogovora neće doći bez da se on sastane s kineskim predsjednikom. Investitori također iščekuju današnje obraćanje Trumpa iz kojeg bi se trebala dobiti jasnija slika zakonodavnih izmjena u narednoj godini.

Tečajem EUR/USD u proteklih se nekoliko dana trguje u relativno uskom rasponu između 1,14 te 1,15 dolara za jedan euro. Tržišta nemaju mnogo novih informacija za probaviti u narednim danima koja bi pomaknula tečaj pri čemu pažnju ipak vrijedi obratiti na današnji Trumpov govor.

Nakon što je Fed najavio pauziranje prije daljnjeg podizanja kamatnjaka ovisno o razvoju ekonomske situacije, Trump nema razloga za nove kritike. Međutim, Trumpova retorika vezano uz odnose s Kinom kao i planiranu izmjenu legislative mogla bi dati naslutiti potencijalne prilike i/ili rizike za američko gospodarstvo ili svjetsku ekonomiju u cjelini.

Dosadašnje objave pokazale su kako su nedavna zbivanja oko obustave rada dijela državne uprave te naznake usporavanja svjetskog rasta se počele odražavati na američke sentiment indikatore dok posljednje objave ekonomskih indikatora te rezultata kompanija potvrđuju snažne fundamente američke ekonomije što ide u priljev našoj tezi nastavka snažnog priljeva kapitala u SAD i snažne izvedbe američke valute.

Nakon što je u petak tečaj EUR/HRK kliznuo na razinu od 7,41 kuna za jedan euro uslijed povećane potražnje za domaćom valutom radi kunskog izdanja obveznice, par je jučer zabilježio blagi rast za oko 40-ak pipseva, a što je u skladu s našim očekivanjima blagog rasta tečaja.

Snažniji priljev sredstava iz EU fondova, niži ali solidan rast izvoza dobara i posebno usluga, smanjene fiskalne neravnoteže i smanjena stopa eurizacije idu u prilog snažnoj izvedbi domaće valute u toku ove godine gdje očekivani pristup ERM II mehanizmu i mogućnost povratka na investicijsku razinu rejtinga poboljšavaju sentiment investitora prema domaćoj imovini.

Istovremeno, očekivano usporavanje rasta stranih turističkih noćenja u ljetnim mjesecima uslijed učinka visoke baze te nešto niža stopa rasta izvoza uslijed usporavanja rasta euro zone će imati suprotan učinak.

Sve u svemu, očekujemo stabilno kretanje tečaja u toku ove godine oko razina iz 2018., odnosno prosječnu razinu tečaja od oko 7,42 kuna za jedan euro. Pritom su izgledne daljnje intervencije HNB-a u ljetnim mjesecima koje će osigurati zadržavanje tečaja iznad razina od 7,35 kuna za jedan euro prema našem mišljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:50