Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks zabilježio negativnu izvedbu

Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon pet dana uzastopnog rasta, S&P 500 je jučerašnje trgovanje zatvorio u negativnom teritoriju nakon što je predsjednik Trump izjavio kako pred SAD-om i Kinom predstoji dug put do postizanja trgovinskog dogovora te kako bi SAD mogle nametnuti carine na preostalih 325 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza ukoliko to odaberu.

Investitori su popratili i neke od prvih objava rezultata kompanija za drugi kvartal godine. JP Morgan je pritom snizio svoja očekivanja ostvarenih neto kamatnih prihoda u 2019. uslijed rastućih očekivanja smanjenja kamatnjaka od strane Fed-a ali je pritom istaknuto kako sveukupni izgledi ostaju optimistični. Goldman Sachs je zabilježio pad prihoda u drugom kvartalu godine ali je svojom izvedbom ipak premašio tržišna očekivanja. Istovremeno, očekivanja vezana uz ovogodišnje kretanje prihoda i neto dobiti su snižena.

Činjenica da su banke, uključujući i Citigroup koji je objavio rezultate u ponedjeljak, revidirala svoja očekivanja na temelju jednog pa sve do tri smanjenja bazičnog kamatnjaka u ovoj godini, najbolje pokazuje razinu neizvjesnosti s kojom se trenutno suočava američka ekonomija.

Američka trgovina na malo u lipnju je ostvarila rast od 0,4% mjesečno čime su nadmašena tržišna očekivanja rasta od 0,1% te se pokazalo kako privatna potrošnja ostaje snažan pokretač rasta američkog gospodarstva uslijed niske stope nezaposlenosti i solidnog rasta plaća te posljedičnog zadržavanja povjerenja potrošača na visokim razinama.

Takozvana kontrolna trgovina na malo koja isključuje volatilne komponente kao što su energenti i građevinski materijal te je time bolji pokazatelj stvarne privatne potrošnje, zabilježila je rast od 0,7% mjesečno te također značajno nadmašila očekivanja rasta od svega 0,3% mjesečno.

Istovremeno, američka industrijska proizvodnja je zabilježila stagnaciju u lipnju te tako blago podbacila u odnosu na tržišna očekivanja rasta od 0,1%.

Ipak, vrijedi pritom istaknuti da je proizvodnja u prerađivačkom sektoru zabilježila rast od 0,4% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta u toku ove godine te dolazi kao posljedica značajnog rasta u segmentu proizvodnje vozila i dijelova za vozila od gotovo 3%. Čak i ukoliko isključimo proizvodnju vozila, američki prerađivački sektor ostvario je stopu rasta od 0,2% mjesečno. Istovremeno, blaže temperature od uobičajenih u lipnju su smanjile potrebu za proizvodnjom energije po osnovi korištenja klima uređaja.

Nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali najsporiju stopu rasta Kine u gotovo tri desetljeća (+6,2% godišnje u drugom kvartalu godine) te usporavanje u odnosu na prvi kvartal, pojačala su se očekivanja kako će Kina uvesti dodatne mjere monetarne i fiskalne relaksacije do kraja godine, a s ciljem održavanja rasta u skladu s ciljanim rasponom između 6,0% i 6,5% u toku ove godine.

Nakon jučerašnje objave podataka o industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo, projekcija rasta Atlanta Fed-a u drugom kvartalu godine je revidirana naviše za dvije desetine na 1,6% (anualizirana stopa rasta u odnosu na prethodni kvartal). Ovakva izvedba izgledno neće odvratiti Fed od smanjenja kamatnjaka na sastanku u srpnju ali je potvrdila naša očekivanja kako su tržišne špekulacije oko smanjenja kamatnjaka za 50 baznih bodova (mi očekujemo smanjenje od 25bb) pretjerana.

ZEW indikator sentimenta Njemačke zabilježio je pad treći mjesec uzastopno te se spustio na -24,5 bodova, pokazujući kako se stanje u ekonomiji pogoršalo u srpnju uslijed geopolitičkih tenzija, trgovinskog sukoba SAD-a i Kine te neizvjesnosti vezanih uz Brexit.

Promatrano detaljnije, deterioraciju je zabilježio i indeks aktualnog stanja te očekivane izvedbe, uz naglašen negativni trend u industrijskim narudžbama koji je još jedan pokazatelj negativnog sentimenta.

Tečaj EUR/USD zabilježio je jučer silazne pritiske te se parom trenutno trguje blago iznad razine od 1,12 dolara za jedan euro nakon što je iznad očekivana izvedba američke potrošnje i prerađivačkog sektora u srpnju pokazala kako Fed nema razloga za agresivno smanjenje bazičnog kamatnjaka. Istovremeno, euro se našao pod pritiskom daljnje deterioracije sentimenta u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:37