Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks zabilježio negativnu izvedbu

Pad Ifo indeksa poslovne klime prije svega je narušenog sentimenta u industriji
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Nakon što je u prethodnom danu dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 jučer je zabilježio negativnu izvedbu uslijed razočaravajućih objava zarada kompanija AT&T i Caterpillar. Europski Stoxx 600 zabilježio je svoju prvu korekciju u protekla dva tjedna, nakon najdulje serije rasta od 2017. godine.

Iako je 80% od sada objavljenih rezultata kompanija S&P 500 dioničkog indeksa, nadmašilo očekivanja, investitori ostaju oprezni uslijed narušenih očekivanja svjetskog rasta. Istovremeno, pozitivne objave zarada europskih kompanija nisu uspjele umanjiti postojeće zabrinutosti investitora oko deterioracije ekonomskog outlooka.

Nakon rasta u ožujku, postojale su nade kako je dugoročni trend pada Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj došao kraj te kako se nazire stabilizacija ekonomskih indikatora u drugom kvartalu godine. Nažalost, jučerašnja objava podataka pokazala je ponovno pogoršanje indikatora koji je u travnju pao sa 99,7 na 99,2 boda.

Pad Ifo indeksa poslovne klime prije svega je posljedica narušenog sentimenta u industriji. Istovremeno, indikator za sektor usluga ostaje relativno stabilan i na visokim razinama.

Potonje ne iznenađuje s obzirom da poteškoće s kojima se nosi Njemačka ekonomija su prije svega posljedica narušenog sentimenta u vanjskom okruženju dok domaća potražnja ostaje još uvijek snažna.

S obzirom na daljnje korekcije sentiment indikatora na ulazu u drugi kvartal, rast Njemačke ostat će na izuzetno niskim razinama u drugom kvartalu. Posljednje objave ekonomskih indikatora Kine upućuju na stabilizaciju gospodarstva. Ipak, navedeno samo po sebi neće biti dovoljno da riješi probleme Njemačke ekonomije koja trpi i od neizvjesnosti povezanih s Brexitom i recesije u Turskoj.

Situacija na naftnom tržištu se blago stabilizirala nakon značajnih uzlaznih cjenovnih pritisaka početkom tjedna. Cijene nafte jučer su blago kliznule nakon što je IEA (Međunarodna agencija za energetiku) uspjela umanjiti tržišne zabrinutosti oko snažnog pada ponuda uslijed zaoštravanja američkih sankcija prema Iranu.

IEA tako navodi značajno povećanje rezervnih proizvodnih kapaciteta kao ključan indikator koji upućuje na više nego dostatnu ponudu nafte. Dodatno, OECD-ove zalihe nafte se nalaze iznad petogodišnjeg prosjeka dok američka proizvodnja konstantno raste. OPEC nije niti blizu iskorištavanja svojih proizvodnih kapaciteta te su prema posljednjim navodima, voljni povećati proizvodnju kako bi se spriječili daljnji uzlazni cjenovni pritisci.

Ipak, povećanje proizvodnje od strane OPEC-a izgledno neće nastupiti odmah budući da i dalje nije u potpunosti jasno koliki će biti učinak zaoštravanja američkih sankcija na naftno tržište. Pretpostavka je kako se sve zemlje neće pokoriti sankcijama. OPEC zasigurno neće htjeti ponoviti pogrešku od prošle godine kada je proizvodnja nafte povećana također radi straha od negativnih učinaka sankcija prema Iranu. Potonje su se ispostavile tada blažim od očekivanog što je dovelo do snažnog pada cijene nafte u četvrtom kvartalu te rezultiralo ponovnim uvođenjem mjera od strane OPEC-a.

Tečaj EUR/USD jučer je pao na 1,1155 dolara za jedan euro – najnižu razinu od lipnja 2017. godine.

Oporavak eura u kratkom roku pritom ne smatramo izglednim. Posljednje objave PMI indikatora sentimenta za euro zonu i Njemačku su podbacile a razočarala je i jučerašnja objava Ifo indikatora sentimenta, upućujući na nastavak ekonomskih slabosti u euro zoni što rezultira rastućom vjerojatnosti ekspanzivnije monetarne politike ECB-a u nastavku godine. Istovremeno, američki dolar ostaje podržan snažnim fundamentima i solidnim prinosom koji nudi investitorima, ali i svojom ulogom sigurnog valutnog utočišta.

Tečaj EUR/HRK je od prošlog tjedna pao za oko 200 pipseva te se parom ponovno trguje ispod razine od 7,42 kuna za jedan euro. Spomenuta izvedba posljedica je snažnijeg priljeva turističkih deviza povezanih s Uskršnjim blagdanima i toplijim vremenom.

Očekujemo pritom da u toku drugog kvartala svaki proboj tečaja ispod 7,40 bude privremene prirode uslijed HNB-ove predanosti očuvanja tečajne stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:56