Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks tjedan započeo negativnom izvedbom

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Nastavno na tri uzastopna tjedna rasta, S&P 500 dionički indeks ovaj je tjedan započeo negativnom izvedbom pod pritiskom ispod očekivane objave rezultata te silaznih pritisaka na dionice energetskog sektora uslijed pada cijene nafte.

Fokus investitora ostao je na bankarskom sektoru u SAD-u gdje je objava rezultata Goldman Sachsa pokazala pad profita za jednu petinu u prvom kvartalu, poguravši cijenu dionice naniže za 3,2%. Unatoč blagom rastu dobiti, pala je i cijena dionice Citigroupa pod pritiskom pada prihoda u toku prvog kvartala.

U nedostatku objava važnijih ekonomskih indikatora, fokus investitora jučer je bio na govorima članova Fed-a gdje Charles Evans istaknuo kako ne smatra podizanje bazičnog kamatnjaka u prosincu pogreškom te da smatra primjerenim zadržavanje bazičnog kamatnjaka na aktualnim razinama do jeseni sljedeće godine.

Evans se osvrnuo i na jačanje ekonomskih indikatora u proteklim tjednima te istaknuo kako je izvedba u prvom kvartalu blago nadmašila očekivanja s kraja prosinca odnosno početka siječnja ove godine ali uz nešto slabije inflatorne pritiske od poželjnih. Fed fund Futuresi pritom pokazuju kako tržište anticipira smanjenje bazičnog kamatnjaka početkom sljedeće godine.

U međuvremenu, nezaposlenost u Turskoj je dosegnula najvišu razinu u proteklih deset godina prema podacima za siječanj. Preciznije, stopa nezaposlenosti se nalazi na razini od 14,7% sa stopom nezaposlenosti mladih od 26,7%. Kriza u Turskoj također je jedan od faktora koji negativno utječu na ekonomsku izvedbu euro zone s aspekta smanjenja izvoza prema ovom tržištu.

Objavljeni podaci u proteklih nekoliko dana o posljednjim ekonomskim kretanjima u Kini pružili su investitorima razloge za optimizam. Naime, odobreni novi krediti kao i sveukupna razina kreditiranja nadmašili su tržišna očekivanja uz rast prvih od 13,7% na godišnjoj razini u ožujku. Potonje pokazuje kako kineska vlada mjerama ekspanzivne monetarne politike nastoji podržati kreditiranje privatnih te manjih kompanija s ciljem podrške rastu realnog gospodarstva.

Rast potrošačkih i proizvođačkih cijena u međuvremenu je zabilježio blago ubrzanje, reflektirajući utjecaj labavije monetarne politike. Snažan rast izvoza uz istovremeno usporavanje rasta uvoza u ožujku reflektira oslabljenju domaću potražnju kineske ekonomije. Ipak, iz perspektive rasta trgovinskog viška u robnoj razmjeni, ovo je pozitivna vijest za kinesko gospodarstvo dok mjere kineske vlade ne počnu imati snažniji učinak na ekonomiju. Iako je prerano reći kako se kinesko gospodarstvo stabiliziralo, nedavne objave potencijalno daju naslutiti još jedan scenarij iz 2016. godine. Objava kineskog BDP-a za prvi kvartal i podataka o trgovini na malo u toku ovog tjedna bi trebali pružiti investitorima nešto bolji uvid u aktualno stanje.

Nešto bolje objave kineskih podataka rezultirale su rastom apetita za rizičnom imovinom od strane investitora. Sigurna valutna utočišta kao što su jen i švicarski franak tako su zabilježila deprecijacijske pritiske u proteklim danima.

Umjerene deprecijacijske pritiske je zabilježio i američki dolar koji se već neko vrijeme ponaša kao sigurna valuta. Nedvojbeno je da je poboljšanje ekonomske izvedbe Kine znatno bolja vijest za ekonomiju euro zone nego što je za SAD. Naposljetku, SAD i dalje bilježi rast od oko 2% godišnje u prvom kvartalu godine dok najveća ekonomija euro zone bilježi stagnaciju s indikatorom sentimenta prerađivačkog sektora duboko u korekcijskom teritoriju. U skladu s navedenim, daljnja stabilizacija ekonomskih indikatora Kine ide u prilog oporavku eura, odnosno deprecijaciji američkog dolara.

Ipak, očekujemo da čak i u slučaju apsolutne stabilizacije ekonomskih indikatora Kine, euro neće biti u mogućnosti profitirati na duljem vremenskom horizontu. Nažalost, Kina nije jedini a potencijalno niti najveći problem s kojim se suočava ekonomija euro zone.

Kriza u Turskoj negativno utječe na izvoz dobara prema tom odredištu dok produljenje Brexit pregovora odgađa investicijske odluke u Ujedinjenom Kraljevstvu te također nepovoljno utječe na izvoz kapitalnih dobara iz Njemačke. Obje situacije nisu izgledne da će se promijeniti u kratkom roku.

Dodatno, njemačka auto industrija trpi uslijed neizvjesnosti oko uvođenja carina od strane SAD-a. Nakon što se okončaju trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, izgledno je kako će započeti isti s euro zonom i izgledno je kako će biti dugi i iscrpljujući barem koliko su bili oni s Kinom. Oslabljena ekonomija euro zone puno će se teže nositi s time od SAD-a te će dolar ponovno profitirati od potrage investitora za sigurnom imovinom te snažnijih fundamenata američke ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:31