Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks biljezi rast od 11 posto na ytd razini

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 9:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.3.2019. u 9:42

Traders work on the floor of the NYSE at the opening bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on April 27, 2018. Photo by /UPI, Image: 369906826, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Wall Street burza

S&P 500 je u posljednjem danu veljače zabilježio korekciju treći uzastopni trgovinski dan pod pritiskom ispod očekivane objave ekonomskih indikatora u Kini i SAD-u u toku tjedna. Činjenica da je ovo prva uzastopna trodnevna korekcija u toku ove godine jasno pokazuje koliko je zapravo snažno američko tržište kapitala u nizu neizvjesnosti koje okružuju svjetsku ekonomiju.

Unatoč korekciji u protekla tri dana, S&P 500 je zabilježio rast od 3% u toku veljače te bilježi rast od 11% na ytd razini što je najbolja izvedba od 1991. godine.

 

Sektor informacijske tehnologije zabilježio je daleko najbolju izvedbu u veljači te rastom nadmašio industrijski sektor te sektor proizvodnje materijala čiji je rast nošen očekivanjima novog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine. Velika izdanja tehnološkog sektora poput Applea, Amazona, Alphabeta i Microsofta zabilježila su niži rast od ukupnog dioničkog tržišta kao i vlastitog sektora. Nakon što je službeni PMI indeks prerađivačkog sektora Kine pao treći uzastopni mjesec u veljači na najnižu razinu u protekle tri godine, nezavisni Caixin-Markit indeks sentimenta u prerađivačkom sektoru pokazao je oporavak u veljači te vraćanje indeksa prema razini od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

 

Ovakva izvedba pozitivna je za izglede oporavka manjih privatnih prerađivačkih kompanija u Kini koje su u fokusu nezavisnog istraživanja te zapošljavaju mnogo veći udio radne snage nego državno kontrolirane prerađivačke kompanije. Nove narudžbe su također zabilježile rast po prvi puta u protekla tri mjeseca uz istovremeno daljnji pad zaposlenosti koja je sada traje već 64 mjeseca.

 

Jučer objavljeni podaci o američkom BDP-u u četvrtom kvartalu 2018. godine pokazali su anualiziranu stopu rast od 2,6% prema prvoj procjeni čime su nadmašena tržišna očekivanja rasta od 2,3%. U toku 2018. američka je ekonomija zabilježila prosječan rast od 2,9% te time izvedbom nadmašila 2017. kada je ostvaren rast od 2,2%.

Iako je u četvrtom kvartalu zabilježeno usporavanje u odnosu na rast od impresivnih 4,2% u drugom kvartalu te 3,4% u trećem kvartalu, ovakav rast trebao bi umanjiti zabrinutosti investitora oko značajnijeg usporavanja američke ekonomije.

 

Trenutna projekcija Atlanta Fed-a temeljena na posljednje dostupnim objavama hard i sentiment indikatora, sugerira rast američkog BDP-a od 1,8% u toku prvog kvartala. Unatoč izglednom i očekivanom usporavanju koje je osim blijedećih učinaka fiskalnog stimulansa, posljedica i usporavanja rast u Kini i euro zoni, američka ekonomija daleko je od područja kontrakcije.

Tečajem EUR/USD cijeli se ovaj tjedan trguje u izuzetno uskom rasponu oko 1,1370 dolara za jedan euro. U suštini ovakva izvedba ne iznenađuje u nedostatku novih informacija za investitore.

Čelnik Fed-a Powell u svom je izlaganju pred američkim Kongresom propustio dati naznaku budućeg kretanja američkog kamatnjaka. Upitnici iznad glava investitora odnose se na mogućnost daljnjeg rasta kamatnjaka ukoliko američka ekonomija nastavi solidan rast ali po nižim stopama te potencijalnog smanjenja kamatnih stopa u slučaju snažnijeg usporavanja rasta. Za sada još uvijek nije jasno kakvu politiku Fed namjerava usvojiti u ovisnosti od kretanja ekonomskih indikatora te je sukladno tome tržištu teško procijeniti učinke objava ekonomskih indikatora u nedavnom periodu.

 

Smatramo kako je ekonomska situacija u SAD-u solidna te da snažni fundamenti američke ekonomije i veći manevarski prostor monetarne politike idu u prilog boljoj izvedbi SAD-a u odnosu na preostala „core“ tržišta. U svijetlu navedenog nije izgledno očekivati smanjenje kamatnjaka osim u slučaju snažnog vanjskog šoka za američku ekonomiju kojim bi ipak mnogo više bila pogođena euro zona i Kina. U tom slučaju smatramo da bi dolar ipak uspio profitirati od povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini te bijega kapitala u sigurna utočišta.

Fokus investitora danas će biti na objavi potrošačkih cijena euro zone za veljaču gdje se očekuje skroman rast od 1,5% godišnje odnosno rast bazičnih potrošačkih cijena od 1,1% godišnje. Niska stopa inflacije te deterioracija ekonomskih indikatora euro zone potvrđuju potrebu za ekspanzivnim karakterom monetarne politike ECB-a.

Na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan, Ministarstvo financija nudi milijardu jednogodišnjih kunskih trezorskih zapisa ususret dospijeću od milijardu i 116 milijuna trezoraca. Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu očekujemo solidan interes investitora te zadržavanje prinosa na aktualnim rekordno niskim razinama od 0,09%.