Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indeks bilježi četvrti uzastopni dan rasta

Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

S&P 500 je u petak zabilježio četvrti uzastopni dan rasta te trgovanje zatvorio po prvi puta na razini iznad 3000 bodova. Profitirali su i ostali američki dionički indeksi uslijed nastavka optimizma na tržištu uslijed očekivanog smanjenja kamatnjaka na sastanku u toku ovog mjeseca.

Istovremeno, njemački DAX je zabilježio blagu korekciju nakon što je proizvođač automobila Daimler koji je jedan od najvećih njemačkih izvoznika, izjavio kako će izvedba u drugom kvartalu godine biti znatno ispod očekivanja a nakon što je očekivana izvedba već revidirana naniže samo nekoliko tjedana ranije.

Industrijska proizvodnja euro zone zabilježila je rast od 0,9% mjesečno u svibnju i tako pozitivno iznenadila tržišta nakon dva uzastopna mjeseca pada, sa svim većim ekonomijama euro zone u plusu na mjesečnoj razini.

Posebno snažan rast je zabilježila Francuska gdje je industrijska proizvodnja skočila za 2,1% mjesečno. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja je zabilježila pad od 0,5% na razini euro zone.

Ipak, izvedba industrijske proizvodnje u zemljama koje se visoko ovisne o izvozu i dalje se nosi s poteškoćama. Njemačka je tako zabilježila rast industrijske proizvodnje od 0,3% mjesečno u svibnju ali na godišnjoj razini bilježi snažnu korekciju od preko 4%.

Kineski izvoz je zabilježio pad od 1,3% godišnje u lipnju nakon marginalnog rasta ostvarenog u svibnju, sugerirajući kako se trgovinski rat sa SAD-om počinje odražavati na podatke o robnoj razmjeni. Vrijednost uvoza je također pala za 7,3% godišnje što djelomično reflektira niže cijene sirovina te uobičajeno usporavanje rasta u ljetnim mjesecima, ali i oprez kineskih prerađivača kod kupnje sirovina u uvjetima neizvjesnosti.

Jutros objavljeni podaci o kineskom BDP-u pokazali su rast od 6,2% godišnje u drugom kvartalu godine što je najsporija stopa rasta od ranih 90-ih te blago ispod rasta od 6,4% ostvarenog u prvom kvartalu godine. Podsjećamo kako je Beijing uslijed straha od negativnih učinaka trgovinskog rata na ekonomiju, u proteklim mjesecima usvojio ekspanzivniju monetarnu politiku i porezna rasterećenja s ciljem stimulacije investicija.

David Lipton, koji je privremeno preuzeo funkciju Lagarde na čelu MMF-a nakon nominacije za predsjednicu Europske centralne banke, u svom je razgovoru s novinarima istaknuo kako podržava vodeće centralne banke u usvajanju ekspanzivnijih mjera monetarne politike uslijed usporavanja rasta i niza rizika koji okružuju svjetsku ekonomiju.

Poruka iz SAD-a je prilično jasna. Na sastanku američke centralne banke u lipnju, čelnik Powell je istaknuo kako ostaje pitanje hoće li se neizvjesnosti na tržištu nastaviti te imati nepovoljan učinak na ekonomske izglede, a što bi zauzvrat zahtijevalo reakciju centralne banke. U svom prošlotjednom svjedočenju pred američkim Kongresom, Powell je rekao kako izgleda da su tržišne neizvjesnosti od sastanka imale negativne implikacije ne američku ekonomiju. Na pitanje hoće li iznad očekivana izvedba tržišta rada utjecati na odluku centralne banke, Powell je jasno odgovorio s ne te ponovno upozorio na neizvjesnosti vezane uz svjetski rast. Iako je u međuvremenu i rast potrošačkih i proizvođačkih cijena u SAD-u iznenadio na više, izgledno je kako će se Fed držati svog stava te sukladno tome očekujemo smanjenje bazičnog kamatnjaka za 25 baznih bodova na sastanku ovaj mjesec.

Američka ekonomija pritom nastavlja bilježiti relativno snažnu izvedbu u odnosu na ostatak svijeta te sukladno tome smatramo kako dolar neće zabilježiti snažnije deprecijacijske pritiske s trenutnih razina ali ipak očekujemo trgovanje EUR/USD na nešto višim razinama u toku trećeg kvartala godine.

Na domaćem deviznom tržištu, tečaj EUR/HRK je zabilježio blage silazne pritiske krajem tjedna gdje se parom trguje nadomak razine od 7,39 kuna za jedan euro.

Uobičajeno povećani priljev turističkih deviza u ljetnim mjesecima će održavati tečaj nisko ali smatramo da će silazni tečajni pritisci biti ograničeni uslijed izgledne stagnacije stranih turističkih noćenja u ključnim mjesecima sezone radi učinka visoke baze nakon dvoznamenkastih stopa rasta u proteklim godinama te oporavka konkurentskih destinacija.

S obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju stabilnosti domaće valute smatramo da bi već proboj ispod razine od 7,38 kuna za jedan euro uzrokovao intervenciju na deviznom tržištu te kretanje oko tih razina očekujemo kroz cijelu sezonu te potom tek blagu korekciju tečaja naviše po završetku sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:59