Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 i Nasdaq Composite dosegli rekordne razine

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

28.8.2018. u 8:37

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

28.8.2018. u 8:37

, Image: 159987398, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njujorška burza na Wall Streetu

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni optimističnim sentimentom investitora nakon informacija o postignutom dogovoru SAD-a i Meksika o budućnosti trgovinskih odnosa.

S&P 500 i Nasdaq Composite pritom su dosegnuli nove rekordne razine od čega je potonji po prvi puta probio razinu od 8000 bodova pri čemu je preko 85% najvećih izdanja po tržišnoj kapitalizaciji zabilježilo rast. Novu rekordnu razinu jučer je dosegnuo i Russell 2000 koji se sastoji od izdanja niže tržišne kapitalizacije.

 

Naime, dok su prošlotjedni pregovori između Kine i SAD-a završili bez postignutog dogovora te su SAD nastavile sa implementacijom daljnjih carina, predstavnici SAD-a i Meksika jučer su se usuglasili oko temeljnih točaka novog trgovinskog sporazuma gdje će biti odbačeno ime NAFTA te će se sporazum nazvati jednostavno „United States -Mexico trade agreement“. Predsjednik Trump također je objavio namjeru da NAFTA u postojećem obliku u potpunosti prestane postojati što Kanadu stavlja u poziciju u kojem može tek prihvatiti ili odbiti novi sporazum.

Zasada još uvijek nije poznato da li će Kanada biti uključena u novi sporazum ali tržišta anticipiraju da će u svakom slučaju sa SAD-om postići neki oblik trgovinskog dogovora s obzirom da je i inicijalna suradnja između dvije ekonomije prethodila NAFTA-i.

Isto tako, prema zakonu predsjednik Trump novi dogovor može potpisati tek za 90 dana nakon što o istome obavijesti Kongres. Potonje u kombinaciji sa određenim drugim proceduralnim zahtjevima implicira kako će sporazum na glasanje u parlament stići tek početkom 2019. godine kada postoji velika vjerojatnost da će većinu držati Demokrati koji nisu skloni pogledima Trumpove administracije na robnu razmjenu.

Od podataka, istaknimo kako jučer objavljeni Ifo indikator poslovne klime Njemačke za kolovoz je zabilježio neočekivan rast od 2,1 boda na 103,1 bod te ukazao na poboljšanje ekonomskih uvjeta nakon usporavanja rasta u prvoj polovici godine. Osim snažne domaće potražnje, rast sentimenta nošen je i smanjenim trgovinskim tenzijama sa SAD-om.

 

Sentiment investitora prema britanskoj funti zabilježio je daljnje narušavanje u toku prošlog tjedna. Naime, posljednje objavljeni podaci pokazuju kako su neto kratke špekulativne pozicije funte porasle za milijardu dolara na 5,8 milijardi dolara u proteklom tjednu, a što je najviša dosegnuta razina od svibnja 2017. godine.

Funta je zabilježila pad vrijednosti u odnosu na američki dolar od 1,9% u toku ovog mjeseca te bilježi gubitak od preko 10% od vrhunca vrijednosti dosegnutog u travnju kada je tržištem vladalo optimistično raspoloženje oko potencijalnog novog dogovora Velike Britanije i Europske unije o budućim odnosima nakon Brexita. Jedan dio slabljenja u odnosu na dolar zasigurno se može pripisati snazi istog u nedavnom periodu, ali snažni silazni pritisci ipak su ponajviše uzrokovani zabrinutošću investitora oko potencijalnog izlaska Velike Britanije iz EU bez postignutog dogovora. Britanski parlament zasjeda ponovno od sljedećeg tjedna kada će se i nastaviti rasprave oko dogovora sa EU.

 

Državni zavod za statistiku krajem tjedna će objaviti podatke o rastu BDP-a u drugom kvartalu godine. Podsjećamo, nakon skromne izvedbe u posljednjem kvartalu 2017. godine, rast BDP ubrzao je početkom ove godine i dosegnuo 2,5% godišnje u prvom kvartalu predvođen snažnim rastom privatne potrošnje. Dosada je objavljena većina ekonomskih indikatora za drugi kvartal godine i na osnovi dostupnih podataka naš model sugerira kako je rast usporio za dvije desetine na godišnjoj razini te iznosi 2,3%.

 

Preciznije, industrijska proizvodnja zabilježila je skroman porast od 0,5% godišnje u drugom kvartalu nakon prosječnog rasta od 0,3% u prvom kvartalu. Skromna izvedba industrijskog sektora u nedavnom periodu nije iznenađujuća budući da je rast industrijske proizvodnje naših glavnih trgovinskih partnera također usporio u istom periodu uslijed neizvjesnosti oko budućnosti robne razmjene sa SAD-om nakon uvođenja carina ali i učinaka aprecijacije eura u toku 2017. na ekonomije Euro zone.

Istovremeno, realan rast trgovine na malo u drugom kvartalu zabilježio je ubrzanje na 4,8% godišnje nakon rasta od 3,1% u prvom kvartalu dok dostupni proračunski podaci pokazuju da je rast prihoda od PDV-a ipak usporio u travnju i svibnju u odnosu na prvi kvartal sa 5,7% na 3,5% godišnje.

Što se tiče robne razmjene, na razini drugog kvartala izvoz je zabilježio rast od 8,1% godišnje (-2,3% godišnje u prvom kvartalu) dok je uvoz u prosjeku porastao za 2,4% godišnje ( u odnosu na 8,2% u prvom kvartalu godine). Deficit robne razmjene tako je na razini drugog kvartala smanjen za 5,15% godišnje dok na razini prvog polugodišta i dalje bilježi rast od 9,5% godišnje na 4,6 milijuna eura.

Na današnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija nudi 300 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 402 milijuna HRK.

Očekujemo solidan interes investitora uz zadržavanje prinosa na rekordno niskih 0,09% s obzirom da Ministarstvo nije prisiljeno prihvatiti nepovoljne ponude uslijed solidne cash pozicije nakon premašaja izdanja trezorskih zapisa u prvoj polovici godine i nedavnog kunskog izdanja obveznice.