Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 dionički indeks na rekordnoj razini

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu uslijed optimizma investitora koji je uslijedio nakon što su američki i kineski predsjednik u toku vikenda dogovorili obnovu trgovinskih pregovora između dvije zemlje čime je izbjegnuto uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih roba u SAD.

S&P 500 dionički indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu te bilježi povrat od gotovo 20% u toku ove godine. Europski Stoxx 600 je dosegnuo najvišu razinu u protekla dva mjeseca s izraženim dobicima dionica kompanija koje su najviše izložene svjetskoj trgovinskoj razmjeni. Europski tehnološki sektor, za kojeg se ocjenjuje da je najveći dobitnik od smanjenja protekcionizma, zabilježio je rast od preko 2% u toku dana te dosegnuo najvišu razinu u proteklih godinu dana.

Američki dionički indeksi bi trgovanje zaključili i na višim razinama da nije bilo ispod očekivane objave podataka o sentimentu u prerađivačkoj industriji nakon koje je izbrisan dio inicijalnih dobitaka.

Naime, ISM indeks američkog prerađivačkog sektora pao je treći uzastopni mjesec za 0,4 boda na 51,7 bod što je najniža razina indikatora u protekle dvije i pol godine.

Ipak, za razliku od PMI indikatora prerađivačkog sektora euro zone, američki se i dalje nalazi iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije. Detalji izvještaja po kategorijama su pritom pokazali mješovitu izvedbu. Dok su nove narudžbe i zalihe proizvoda zabilježile pad, proizvodnja i zaposlenosti su ostvarile rast u lipnju.

Ispitanici u izvještaju su izrazili zabrinutosti oko američko-kineskih trgovinskih odnosa, potencijalnih sankcija prema Meksiku te općenitog stanja svjetske ekonomije.

Iako je obnova trgovinskih pregovora pozitivna za tržišni sentiment, neizvjesnosti ostaju značajne te daljnja deterioracija sentiment i ekonomskih indikatora implicira kako bi Fed ipak mogao reagirati smanjenjem bazičnog kamatnjaka kako bi spriječio neželjene posljedice na američku ekonomiju.

Nastavno na tri mjeseca rasta, Caixin-Markit indikator sentimenta kineskog prerađivačkog sektora u lipnju je pao na razinu od 49,4 boda što je najniža razina indikatora u proteklih pet mjeseci te ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

Novi poslovi te međunarodna prodaja su zabilježili pad na kraju na kraju drugog kvartala, a smanjenje je zabilježio i izvoz nakon oporavka u svibnju. Nadanja mnogih kako će se rast stabilizirati početkom drugog polugodišta godine polako se pokazuju nerealističnima s obzirom na posljednje objave sentiment indikatora. Umjesto navedenog, vodeće svjetske ekonomije bi mogle zabilježiti daljnje usporavanje nakon privremene stabilizacije u prvom kvartalu 2019.

Prema preferiranoj mjeri sentimenta centralne banke Japana koja pokazuje sentiment u velikim prerađivačkim kompanijama, poslovna situacija u Japanu je nastavila slabiti u drugom kvartalu godine kada se indikator spustio s 12 na 7 bodova što je najniža razina od 2016. godine. Na razini svih kompanija i svih industrijskih grana, indikator je zabilježio nešto blaži pad s 12 na 10 bodova. Usporavanje rasta glavnih izvoznih tržišta u Aziji te trgovinski rat s kojim se bori Kina doveli su do sveukupnog pogoršanja ekonomskih indikatora zemlje u proteklim mjesecima.

Istovremeno, IHS indikator sentimenta španjolskog prerađivačkog sektora zabilježio je snažnu korekciju sa 50,1 bod na 47,9 bodova u lipnju uslijed pada narudžbi i proizvodnje. Španjolski prerađivački sektor je tako ušao u recesiju u lipnju te se vrijednost indikatora spustila na najnižu razinu u proteklih šest godina uslijed izazovnog vanjskog okruženja karakteriziranog trgovinskim tenzijama i političkim neizvjesnostima. Italija je također zabilježila daljnji pad indikatora u lipnju te se isti već jedanaesti uzastopni mjesec nalazi u recesijskom teritoriju.

Tečaj EUR/USD pao je ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro po prvi puta u proteklih šest trgovinskih dana budući da obnova trgovinskih pregovora s Kinom implicira kako će mjere ekspanzivne politike Fed-a biti blaže i/ili kasnije nego u slučaju da su SAD smjesta uvele carine na preostali uvoz kineskih dobara u zemlju.

Kao što su pokazale posljednje objave sentiment indikatora diljem svijeta, stabilizacija ekonomskog rasta nije na horizontu te sukladno tome, očekujemo da će i ECB i Fed pribjeći mjerama ekspanzivnije monetarne politike u narednim mjesecima. Zadržavamo naš stav kako će ECB do kraja godine sniziti depozitnu kamatnu stopu s oko 10 baznih bodova dok bi se Fed mogao odlučiti na jedno smanjenje bazičnog kamatnjaka.

Tečaj EUR/USD bi u kratkom roku mogao zabilježiti obnovu uzlaznih pritisaka ukoliko američka centralna banka pokaže namjeru reagiranja prije nego što to učini ECB. Ipak, smatramo kako su trenutna tržišna očekivanja smanjenja kamatnih stopa od oko 75 baznih bodova u SAD-u u toku ove godine pretjerano agresivna.

Obje valute imaju svoje razloge za slabljenje u nastavku godine s obzirom na očekivanu ekspanzivniju monetarnu politiku centralnih banaka. Dolar pritom zadržava prednost sigurnog utočišta, snažnije ekonomske izvedbe te većeg manevarskog prostora centralne banke dok se euro i dalje bori s utegom političkih neizvjesnosti u Italiji i Brexitom. Sve u svemu, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD na razini od oko 1,13 dolara za jedan euro krajem godine, odnosno oko sadašnjih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:33