Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Snažan rast europskih dioničkih indeksa

Londonska burza
 Eddie Keogh/File Photo / REUTERS

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu uz rast S&P 500 peti uzastopni trgovinski dan uslijed nastavka pozitivnih objava rezultata kompanija gdje se istaknula kompanija Estee Lauder kao najveći dobitnik u sklopu indeksa a slijedio je Ralph Lauren. Cijena dionice Alphabeta dan je završila blago niže uslijed zabrinutosti oko investicija i potrošnje kompanije.

Europski dionički indeksi jučer su zabilježili snažan rast uslijed iznad očekivano dobrih rezultata kompanija poput BP, Assa Abloy i Pandora. Sentimentu investitora pomogle su i uzlazne revizije PMI indikatora sentimenta za euro zonu, Njemačku i Francusku za siječanj.

Istovremeno, indikator sentimenta talijanskog uslužnog sektora zabilježio je daljnju korekciju u siječnju te pao ispod razine od 50 bodova ( sa 50,5 u prosincu na 49,7 bodova) koja je razdjelnica između ekspanzije i kontrakcije te sugerira kako bi se nedavno slabljenje talijanske ekonomije moglo nastaviti i u narednom periodu. Podsjećamo kako je sa dva uzastopna kvartala pada BDP-a Italija tehnički ušla u recesiju u posljednjem kvartalu 2018.

ISM indikator sentimenta američkog ne-prerađivačkog sektora koji obuhvaća većinu američkog bruto domaćeg proizvoda, u siječnju je pao sa razine od 58 bodova na i dalje visokih 56,7 bodova što implicira nastavak ekspanzije ali po nešto umjerenijim stopama.

Segment koji mjeri rast cijena porastao je dvadeseti uzastopni mjesec uz istovremeni pad segmenta novih narudžbi. Sudionici istraživanja pritom su izrazili zabrinutost oko utjecaja rekordno duge obustave rada državne uprave koja je završila 25 siječnja. Ipak, ispitanici su ostali pretežito optimistični oko sveukupnih poslovnih uvjeta.

Govoreći o obustavu rada uprave, istaknimo kako u svom jučerašnjem govoru u Kongresu, Trump nije direktno zaprijetio novom obustavom rada ali je svojom retorikom i daljnjem inzistiranju na građenju zida na američkoj granici potaknuo zabrinutosti kako bi do obustave rada ponovno moglo doći ukoliko Demokrati ne prihvate njegov zahtjev za financiranjem u iznosu od 5,7 milijardi dolara što se trenutačno ne čini kao izgledna opcija.

Cijene nafte pale su drugi uzastopni trgovinski dan nakon što je objava podataka o ISM indikatoru sentimenta američkog ne-prerađivačkog sektora potaknula zabrinutosti oko usporavanja ekonomije te su objavljeni podaci o rastu zaliha nafte treći uzastopni tjedan.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su za 2,51 milijuna barela prošli tjedan prema medijskim objavama dok se službena potvrda stanja očekuje danas u toku dana. Do potonjeg dolazi unatoč oko 30% nižem uvozu venecuelanske nafte u zemlju nakon nametanja sankcija te generalno nižem uvozu nafte u zemlju.

Cijene nafte pritom se i dalje nalaze na oko 20% višim razinama u odnosu na kraj prošle godine uslijed smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a i Rusije a postoje i naznake smanjene proizvodnje u SAD-u. Investitori pritom i dalje ostaju zabrinuti oko usporavanja rasta svjetske ekonomije te posljedičnog pada potražnje za energentima.

Tečaj EUR/USD jučer je zabilježio blage silazne pritiske te se parom trenutno trguje tek blago iznad razine od 1,14 dolara za jedan euro. Euro tako nije uspio profitirati neočekivane uzlazne revizije PMI indikatora sentimenta euro zone.

U suštini, potonje ne iznenađuje s obzirom da razine promjene od pola postotnih bodova i nisu toliko značajne za tržišta koliko činjenica da su svi sentiment indikatori zabilježili kontinuirane padove u proteklih nekoliko mjeseci te se nalaze oko svojih najnižih razina u proteklih nekoliko godina.

Jutros objavljeni podaci o njemačkim tvorničkim narudžbama u prosincu ukazuju na korekciju od 1,6% mjesečno dok su tržišta očekivala blagi rast od 0,3% na mjesečnoj razini te ne očekujemo da će ekonomski indikatori ili monetarna politika euro zone biti u mogućnosti pružiti euru dovoljnu podršku koja bi dovela do sustavne aprecijacije valute u toku ove godine.

Uzimajući u obzir sve navedeno kao i ublaženu retoriku Fed-a vezano uz buduće izglede podizanja bazičnog kamatnjaka, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD od oko 1,15 dolara za jedan euro krajem kvartala te nastavka snažne izvedbe američkog dolara u toku ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:48