Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Rast potrošačkog sentimenta u Njemačkoj

Povjerenje potrošača u Njemačkoj zabilježilo je rast sa 9,6 na 9,7 bodova u prosincu što je u skladu sa kretanjima u proteklih šest mjeseci.
Angela Merkel u pogonu BMW-a
 REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Snažna izvedba američkog tržišta nekretnina. Rast potrošačkog sentimenta u Njemačkoj. Pogoršanje ekonomskih indikatora u Kini

ŠTO TO ZNAČI?

U SAD-u je prodaja novih stambenih jedinica pala za 0,7% mjesečno na 733 tisuće u listopadu čime su značajno nadmašena i najoptimističnija tržišna očekivanja. Naime, pad od 0,7% na prvi pogled upućuje na nepovoljnu izvedbu ali na umu treba imati da isto dolazi isključivo kao posljedica snažnog skoka prodaje od 4,6% na 738 tisuća u rujnu što je najviša zabilježena razina od svjetske financijske krize. Jučer objavljeni podaci tako su konzistentni da ostalim objavama indikatora sa tržišta nekretnina u listopadu koji upućuju na snažnu izvedbu uslijed nižih hipotekarnih kamatnih stopa.

Povjerenje potrošača u Njemačkoj zabilježilo je rast sa 9,6 na 9,7 bodova u prosincu što je u skladu sa kretanjima u proteklih šest mjeseci. Ekonomska očekivanja su također zabilježila oporavak te se vratila u pozitivan teritorij nakon četiri mjeseca dok su se očekivanja vezana uz buduću razinu dohotka također blago poboljšala. Povjerenje potrošača tako se nalazi ispod visina zabilježenih u toku 2017. i 2018. ali ostaje na prilično visokim razinama promatrano u povijesnom kontekstu. Ovakva izvedba potvrđuje snagu domaće potražnje u ključnom mjesecu za potrošnju.

Istovremeno, objave kineskih ekonomskih indikatora upućuju na daljnju deterioraciju ekonomske izvedbe. Naime, ukupni industrijski profit u Kini pao je za 9,9% godišnje u listopadu nakon pada od 5,3% godišnje u rujnu kao posljedica nižih cijena proizvedenih proizvoda te niže prodaje. Rast industrijske proizvodnje usporio je sa 5,8% godišnje u rujnu na 4,7% godišnje u listopadu.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Optimizam na tržištu nošen je još uvijek nepoznatim ishodom američko-kineskih trgovinskih pregovora te naznakama stabilizacije ekonomske izvedbe u eurozoni što je rezultiralo rastom vodećih svjetskih dioničkih indeksa na nove rekordne razine. Snažna izvedba američkog nekretninskog tržišta ne mora nužno biti pozitivna s obzirom da velikim dijelom dolazi kao posljedica nove runde smanjenja kamatnjaka te sukladno tome nižih kamatnih stopa. Navedeno potiče nešto rizičnije ponašanje kod investitora koji zaradu traže u drugim oblicima ulaganja dok potrošači povećavaju sklonost zaduživanju uslijed nižeg troška servisiranja duga. Ekonomska izvedba Kine u narednoj godini ostaje pod upitnikom budući da dosada uvedene mjere pomoći nisu polučile rezultate te je upitno u kojoj mjeri bi trgovinski dogovor sa SAD-om uspio pomoći kineskoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:02