Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Ponovne trgovinske tenzije između Kine i SAD-a

Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu
 Kevin Lamarque / REUTERS

Fokus investitora jučer je ponajviše bio na obnovljenim prijetnjama SAD-a kako će nametnuti carine na uvoz svih kineskih dobara čime bi se obnovio trgovinski rat između dvije zemlje ali i ugrozila izvedba svjetskih dioničkih indeksa koji trenutno bilježe jedan od najsnažnijih početaka godine u proteklih 50 godina.

Iako su američki predstavnici javno tvrdili kako je posljednja runda pregovora u Beijingu bila uspješna, mediji navode kako su u privatnim izjavama tvrdili kako se Kina počela povlačiti u već dogovorenim fundamentalnim pitanjima koja su ujedno bila i osnova dogovora. Kina je ranije obećala da će obećane izmjene ekonomske politike ugraditi u svoje zakone dok sada to izbjegava.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Kina je sada u poziciji da li prihvati američke zahtjeve ili se nosi s posljedicama carina od 25% na sav kineski uvoz. Kineska delegacija stigla je u Washington na posljednju rundu pregovora te bi ishod istih trebao biti poznat u narednim danima.

Svjetski dionički indeksi trenutno bilježe svoju četvrtu najbolju izvedbu od 1970. godine dok je američkim dioničkim indeksima to četvrta po redu najbolja izvedba od 1929. godine.

Jučerašnja retorika predsjednika Trumpa imala je snažne implikacije na tržište gdje je došlo do korekcije američkih dioničkih indeksa. Pod posebnim pritiskom se našao tehnološki sektor koji se smatra najviše ugroženim od nepovoljnog ishoda pregovora između dvije strane. Dodatno, pod pritiskom su se našle i dionice poljoprivrednog sektora s obzirom da se očekuje da bi potencijalni uzvrat Kine mogao ponovno biti kroz povećanje carina na američke poljoprivredne proizvode.

Izgledi neuspješnih pregovora između SAD-a i Kine rezultirali su povećanom potragom investitora za sigurnom imovinom što je rezultiralo padom njemačkih i američkih obvezničkih prinosa te jačanjem tradicionalnih valutnih utočišta kao što su švicarski franak i jen.

Na umu treba imati da osim negativnog utjecaja na Kinu i SAD, potencijalni neuspjeh u pregovorima negativno bi se odrazio i na rast svjetske ekonomije što je posebno važno s obzirom na aktualnu ranjivost Kine gdje ekonomski indikatori upućuju na tek blagu stabilizaciju u proteklim mjesecima.

Kineski dionički indeksi zabilježili su silazne pritiske dok se vrijednost kineske valute renminbi u odnosu na američki dolar, spustila na najnižu razinu od veljače.

Pod pritiskom su se našle i dionice europskih proizvođača automobila gdje je Stoxx 600 automobilske industrije pao za 3,2% uz negativnu izvedbu svake pojedine sastavnice. Razlog potonjem krije se u činjenici da je automobilska industrija najizloženija promjenama na svjetskoj trgovinskoj sceni s obzirom na visoku stopu izvoza. Američke podružnice njemačkih proizvođača automobila BMW-a i Daimlera su najveći američki izvoznici automobila u Kinu pa bi potencijalno svaka odmazda od Kine ugrozila i njihovo poslovanje.

Tečaj EUR/USD jučerašnji je dan završio na gotovo nepromijenjenim razinama no nameće se pitanje što potencijalni neuspjeh u pregovorima između Kine i SAD-a znači za ovaj valutni par. Smatramo kako bi u tom slučaju američki dolar profitirao u odnosu na euro iz dva razloga.

1) Povećana averzija investitora prema rizičnoj imovini rezultirala bi bijegom u sigurna utočišta te se već prilikom ranijih turbulencija u odnosima između dvije strane pokazalo kako je američki dolar uspio profitirati usprkos potencijalnim negativnim implikacijama na američku ekonomiju.

2) Ovakav ishod događaja ocjenjuje se kao izuzetno negativan za ekonomiju euro zone čiji je izvoz uvelike oslonjen na Kinu. S obzirom na značajno usporavanje rasta euro zone u proteklim kvartalima, daljnje narušavanje kineskog ekonomskog rasta povećalo bi mogućnost izbijanja recesije te se tako negativno odrazilo na jedinstvenu valutu.

Ipak, jučerašnja promjena očekivanja vezano uz budući smjer bazičnog kamatnjaka pokazuje kako investitori očekuju reakciju Fed-a ukoliko se pregovori pokažu neuspješnima. Detaljnije, dio tržišnih sudionika smatra kako bi se Fed mogao odlučiti na rezanje bazičnog kamatnjaka kako bi kompenzirao negativne učinke neuspješnih pregovora na američku ekonomiju. Očekujemo kako i u slučaju potonjega bi ranije navedeni razlozi nadmašili negativne implikacije Fed-ovog zaokreta monetarne politike na američki dolar.

Isto tako, ocjenjujemo kako bi uspješni pregovori između SAD-a i Kine imali kratkotrajni pozitivan učinak na jedinstvenu valutu budući da bi implicirali mogućnost daljnje stabilizacije ekonomskog rasta Kine a potom i euro zone.

Cijene nafte jučer su zabilježile silazne pritiske budući da neuspješni pregovori između SAD-a i Kine impliciraju i smanjenje svjetske potražnje kroz negativne učinke na rast svjetske ekonomije. Dodatno, padu cijena je pogodovao i daljnji rast američke proizvodnje te niže cijene nafte od strane Saudijske Arabije na naftu koju izvozi u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:35