Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Pad američkih dioničkih indeksa nakon pet dana rasta

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Nakon pet dana uzastopnog rasta američki dionički indeksi jučer su zabilježili blagu korekciju uslijed mješovite izvedbe američkih kompanija u najnovijoj rundi objava podataka za posljednji kvartal 2018.

Negativan sentiment investitora potaknut je i obraćanjem predsjednika Trumpa u američkom Kongresu dan ranije iz kojeg se moglo iščitati kako nema namjeru odustati od izgradnje zida na granici sa Meksikom što bi potencijalno moglo dovesti do ponovne obustave rada državne uprave u SAD-u koja je u proteklim tjednima izbrisala oko 8 milijardi dolara ekonomske aktivnosti.

Sentimentu nisu pomogle niti posljednje objave podataka iz euro zone u vidu razočaravajućih rezultata BNP Paribasa i Daimlera te njemačkih tvorničkih narudžbi. Naime, potonje su sa korekcijom od 1,6% mjesečno snažno podbacile u odnosu na tržišna očekivanja rasta od 0,3% mjesečno.

Nešto detaljniji pogled pokazuje kako su podaci za studeni revidirani blago naviše sa -1,0% na 0,2%. Isto tako, u prosincu je zabilježen snažan porast segmenta automobilskih narudžbi što implicira kako bi smanjena proizvodnja i narudžbe uzrokovane poteškoćama sa emisijskim testiranjima u jesen, mogli biti zamijenjeni višim narudžbama u narednim mjesecima.

Bilo kako bilo, nedavne objave ekonomskih indikatora euro zone u kombinaciji sa posljednjom retorikom ECB-a ne daju investitorima mnogo razloga za optimizma te se čini kako se sve više tržišnih sudionika priklanja mogućnosti kako se ne radio o prolaznom periodu usporavanja poput onog iz 2016. već trendu koji će se nastaviti.

Dva uzastopna kvartalna pada BDP-a u Italiji čime je zemlja tehnički ušla u recesiju te nastavak pada sentiment indikatora u nedavnom periodu ne idu u prilog izvedbi domaće ekonomije čija jedna četvrtina izvoza roba te neznatno manje od jedne četvrtine izvoza usluga se odnosi na Njemačku i Italiju.

Nepovoljna zbivanja u industrijskom sektoru euro zone već su se odrazila na izvedbu domaće industrijske proizvodnje koja je u toku 2018. zabilježila prosječan pad od 0,9% sa naglaskom na prosinac u koje je došlo do snažne korekcije naniže od 6,6% na godišnjoj razini. Najsnažniju korekciju pritom su zabilježila kapitalna dobra od čak -17,6% a pad je zabilježen i u svim ostalim segmentima izuzev netrajnih dobara za široku potrošnju čija je proizvodnja porasla za skromnih 1,9% godišnje.

Nastavak usporavanja euro zone i daljnja deterioracija ekonomskih indikatora predstavljaju rizik po očekivani rast BDP-a od 2,8% u tekućoj godini koji je inače poduprijet daljnjim poreznim rasterećenjem dohotka, nižom stopom PDV-a na određene proizvode te kamatnim stopama na rekordno niskim razinama.

Tečaj EUR/USD jučer je pao ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro gdje je euro bio pritisnut razočaravajućom objavom ranije spomenutih tvorničkih narudžba iz Njemačke.

Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima zadržavanja tečaja EUR/USD oko aktualno nižih razina uslijed nepovoljne izvedbe euro zone te usprkos pauziranju podizanja bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:51