Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nova rekordna razina dioničkog indeksa S&P 500

Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

S&P 500 dionički indeks jučer je dosegnuo novu rekordnu razinu predvođen rastom cijena dionica telekomunikacijskog, financijskog i tehnološkog sektora uslijed snažne objave zarada te poboljšanih izgleda rasta pojedinih kompanija. Oporavku sentimenta pomogla je i objava kako američka delegacija putuje sljedeći tjedan u Kinu na razgovore kako bi se riješio trgovinski spor između dvije ekonomije. Razgovori bi trebali započeti 30. srpnja.

Istovremeno, Dow Jones je trgovanje zaključio u negativnom teritoriju uslijed razočaravajuće objave zarada velikih industrijskih imena kao što su Caterpillar i Boeing.

Facebook je u drugom kvartalu zabilježio rast prihoda blago iznad tržišnih očekivanja ali je upozorio na snažnije usporavanje rasta istih u narednim kvartalima. Kompanija je potvrdila kako je Američka trgovinska komisija započela službenu antitrustovsku istragu kompanije, samo nekoliko sati nakon što je dogovoreno plaćanje od rekordnih 5 milijardi dolara kazne istoj agenciji radi kršenja pravila privatnosti korisnika od strane Facebooka.

U razgovoru sa analitičarima, Mark Zuckerberg, izvršni direktor i osnivač Facebooka, rekao je da će kompanija morati uložiti značajan iznos u inženjerske resurse i izgradnju novih alata kao dio pridržavanja uvjeta nagodbe.

Suprotno očekivanjima stabilizacije, trend pada sentimenta u prerađivačkom sektoru euro zone je nastavljen u srpnju kada se indikator spustio za dodatnih 1,2 boda na razinu od 46,4 boda što je najniža razina indikatora u gotovo sedam godina te znatno ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

Aktivnost u prerađivačkom sektoru Njemačke je zabilježila jednu od najsnažnijih kontrakcija od izbijanja svjetske financijske krize budući da je PMI indikator sentimenta u srpnju pao za 1,9 bodova na 43,1 bod čime je znatno podbacio tržišna očekivanja koja su implicirala blagi oporavak. Podaci za Njemačku podignuli su vjerojatnost da bi najveća članica euro zone mogla ući u recesiju u nastavku godine.

Nakon što je u lipnju zabilježio prvi rast u protekla četiri mjeseca, PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora Francuske je također zabilježio pad u srpnju te se trenutačno nalazi točno na kritičnoj razini od 50 bodova.

Dok je jučerašnja objava PMI indikatora samo posljednji u nizu dokaza da prerađivački sektor euro zone ostaje pod pritiskom neizvjesnosti vezanih uz Brexit i trgovinske sukobe, postoje i prve naznake da se slabosti iz prerađivačkog sektora prelijevaju u sektor usluga koji je također zabilježio korekciju u srpnju na razini euro zone ali se i dalje nalazi u području ekspanzije.

Jučerašnja objava PMI indikatora je tako potvrdila potrebu za agresivnijom ekspanzivnom monetarnom politikom ECB-a ususret današnjem sastanku na kojem se očekuje ili uvođenje novih mjera ili priprema terena i dogovor kako bi isto moglo uslijediti na sastanku u rujnu. U skladu sa navedenim, tečaj EUR/USD je zabilježio daljnje silazne pritiske te se parom u jednom trenutku trgovalo oko razina posljednji puta zabilježenih krajem svibnja.

Njemački obveznički prinosi su zabilježili silazne pritiske uslijed snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom radi nesigurnih ekonomskih izgleda ta također uslijed očekivanja snažnije reakcije ECB-a. Prinosi su se jučer spustili na nove rekordno niske razine.

U međuvremenu, jučer objavljeni podaci za američku ekonomiju su pokazali mješovitu izvedbu. Naime, PMI prerađivačkog sektora je također podbacio te se spustio za 0,6 bodova na razinu od 50 bodova u srpnju.

Istovremeno, indikator uslužnog sektora je neočekivano porastao za 0,7 bodova na 52,2 boda. Dodatno, prodaja novo izgrađenih stambenih jedinica u SAD-u je zabilježila najsnažniju stopu rasta u proteklih pet mjeseci u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:19