Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Njemački BDP u drugom kvartalu pao za 0,1 posto

Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Niz loših ekonomskih vijesti je nastavljen jučer kada su podaci o BDP-u Njemačke za drugi kvartal godine pokazali kako je isti zabilježio pad od 0,1% kvartalno čime je Njemačka značajno podbacila u odnosu na ekspanziju od 0,4% kvartalno u prvom kvartalu godine te prosječan rast eurozone od 0,2% u drugom kvartalu.

Nakon što je za dlaku izbjegla ulazak u recesiju prošle godine, posljednje objave ekonomskih indikatora sugeriraju da je Njemačka potencijalno na putu produljenje kontrakcije uslijed značajnih slabosti u prerađivačkom sektoru koji počinju imati negativan utjecaj i na do sada snažan sektor usluga i privatne potrošnje. Poteškoće u tradicionalno značajnoj automobilskoj industriji, eskalacija trgovinskog sukoba između Kine i SAD, usporavanje rasta kineskog gospodarstva, kriza u Turskoj te potencijalno kaotično napuštanje Europske unije od strane Ujedinjenog Kraljevstva su učinili svoje.

Sentiment indikatori kao prvi glasnik nadolazeće ekonomske izvedbe također ostaju pesimistični. Naime, ZEW indikator ekonomskog sentimenta Njemačke za kolovoz pokazao je snažan pad sa -24,5 bodova na -44,1 bod čime se spustio na najnižu razinu od vremena dužničke krize u eurozoni. Ovo je peti uzastopni mjesec pada ekonomskog indikatora uz naglašeni trend kretanja ispod dugoročnog prosjeka od 21,8 bodova. Indikator sentimenta za eurozonu također je zabilježio snažan pad te se spustio za preko 20 bodova u odnosu na prošli mjesec na -43,6 bodova.

Kao jedan od ključnih preduvjeta ekonomskog oporavka Njemačke se nameće oporavak kineske ekonomije za koji se ranije predviđalo da će uslijediti u drugom polugodištu godine kao posljedica niza mjera podrške ekonomiji koje je uvela Kina. Usprkos navedenome, jučer objavljeni podaci pokazali su kako je kineska industrijska proizvodnja u srpnju zabilježila rast od 4,8% godišnje što je najniža stopa rasta u proteklih 17 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:25