Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Njemačka izbjegla recesiju u trećem kvartalu godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.11.2019. u 9:13

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.11.2019. u 9:13

German Chancellor Angela Merkel is accompanied by Saxony's Federal State Premier Stanislaw Tillich (3rd L) as she looks at vehicle production during a a tour of the BMW factory in Leipzig November 5, 2010. REUTERS/Steffen Kugler/ Bundesregierung/Pool (GERMANY)
- Tags: TRANSPORT POLITICS BUSINESS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - BM2E6B511I001
REUTERS

Angela Merkel u pogonu BMW-a

ŠTO SE DOGODILO?

Jutros objavljeni podaci o BDP-u Njemačke pokazali su kako je ekonomija ostvarila marginalan rast od 0,1% kvartalno u trećem kvartalu, suprotno očekivanjima korekcije u istom iznosu. Njemačka je tako za dlaku izbjegla ulazak u tehničku recesiju koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a. Podsjećamo kako je u prethodnom kvartalu ostvarena korekcija od 0,2%.

ŠTO TO ZNAČI?

Indikator sentimenta prerađivačkog sektora Njemačke pritom se i dalje nalazi u recesijskom teritoriju ali posljednje objave ekonomskih indikatora pretežito su pozitivno iznenadile tržišta te upućuju na potencijalnu stabilizaciju ekonomske slike. Na razini eurozone, industrijska proizvodnja je u rujnu ostvarila drugu uzastopnu mjesečnu stopu rasta. Takva izvedba neupitno je pozitivan znak te sugerira kako silazni pritisci na ekonomiju jenjavaju ali i dalje bez čvrstih dokaza kontinuiranog poboljšanja u industrijskom sektoru koje uvelike ovisi o finalnom ishodu američko-kineskih trgovinskih pregovora te trgovinskim odnosima Europe sa SAD-om.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Njemačka je uz Italiju naš najvažniji trgovinski partner koji apsorbira oko 15% našeg izvoza roba i usluga što oporavak ekonomske aktivnosti u Njemačkoj čini jednim od ključnih preduvjeta pozitivne izvedbe domaće ekonomije.