Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Negativna izvedba američkih dioničkih indeksa

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

31.7.2018. u 8:42

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

31.7.2018. u 8:42

, Image: 112960627, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Wall Street

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili negativnu izvedbu uslijed rasprodaje dionica tehnološkog sektora. Takozvani Faang indeks koji se sastoji od popularnih izdanja Facebooka, Amazona, Netflixa i Alphabeta zabilježio je pritom korekciju od 2,4% te se nalazi na 10,5% nižim razinama u odnosu na rekordne razine dosegnute 21. lipnja.

Spomenuta izdanja pod budnim su okom investitora uslijed njihovog snažnog rasta u proteklih nekoliko godina dok su čak dvije kompanije razočarale tržišta prilikom objave zarade za drugi kvartal ove godine. Podsjećamo, tržišna kapitalizacija Facebooka smanjenja je za oko 120 milijardi dolara što je najsnažnija jednodnevna korekcija američke kompanije u povijesti (snažniju korekciju u jednom danu zabilježio je tek Volkswagen). Do pada je došlo nakon što je objava zarade za drugi kvartal ove godine pokazala kako su milijuni Europljana napustili platformu u proteklom kvartalu.

Dodatno, kompanija je najavila očekivanja nižih stopa rasta i nižih margina u narednom periodu uslijed zabrinutosti korisnika oko korištenja njihovih podataka nakon posljednjeg skandala sa curenjem podataka u ožujku te mogućnosti odabira korisnika kako će njihovi podaci biti korišteni i nižih zarada od oglašavanja. Istovremeno, izdanje Netflixa je korigiralo za oko 20% sa rekordne razine dosegnute početkom lipnja nakon što je rast korisnika podbacio u odnosu na tržišna očekivanja.

Fokus investitora danas će biti na preliminarnoj objavi BDP-a eurozone za drugi kvartal godine gdje tržišta anticipiraju rast od 0,4% kvartalno, a u odnosu na inicijalno očekivanih 0,5% uslijed ispod očekivanog rasta Francuske. Iako je rast od 0,4% kvartalno solidan, vrijedi primijetiti kako je stopa rasta usporila u odnosu na prošlu godinu kada je nakon rasta od 0,6% u prvom kvartalu, svaki kvartal zabilježio rast od 0,7%.

Danas je na rasporedu i preliminarna objava inflacije eurozone za srpanj te konsenzus očekivanja impliciraju rast iste od 2,0% godišnje kao što je bio slučaj u lipnju. Istovremeno, bazična inflacija (isključuje energiju, hranu, pića i duhan) je izgledno zabilježila rast od 1,0% godišnje u istom periodu što je ubrzanje od jedne desetine u odnosu na lipanj ali i dalje značajno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2%.

Suprotno tržišnim špekulacijama te u skladu s našim očekivanjima centralna banka Japana na današnjem je sastanku još jednom pokazala kako nema namjeru odstupanja od svoje ultra ekspanzivne monetarne politike. Prekonoćna kamatna stopa tako je zadržana na -0,1% dok je prinos na desetogodišnju japansku obveznicu ostao fiksiran na oko 0%, ali uz izgledno dopuštene veće razine oscilacije oko cilja. Isto tako, centralna banka je najavila kako će revidirati veličinu kupovine pojedinih ETF-ova te povećati udio ETF-a koji prati Topix, a u odnosu na dosadašnji fokus na nešto volatilniji Nikkei 225 dionički indeks.

Nastavno na objavu odluke centralne banke, desetogodišnji japanski prinos korigirao je naniže za 2bb a nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u posljednjih 18 mjeseci po osnovi špekulacija oko normalizacije monetarne politike centralne banke. Također, jen je oslabio u odnosu na američki dolar.

Nakon sastanka BoJ-a, fokus investitora se prebacuje na sastanka Vijeća Fed-a koji je na rasporedu sutra i BoE koji je na rasporedu u četvrtak. Smatramo pritom kako će Fed na sutrašnjem sastanku još jednom potvrditi svoju namjeru nastavka normalizacije monetarne politike te još dva podizanja bazičnog kamatnjaka u nastavku godine.

Imajući na umu snažan rast i izvedbu tržišta rada, sve osim optimistične poruke bilo bi iznenađenje za tržište. Glavna poruka Fed-a izgledno će ostati nepromijenjena uslijed značajnog fiskalnog stimulansa, kontinuiranog rasta inflatornih pritisaka i snažne izvedbe ekonomskih indikatora u nedavnom periodu. Sve navedeno implicira kako će snaga američkog dolara ostati netaknuta u narednom periodu.

Odluka centralne banke Engleske (BoE) na rasporedu je u četvrtak. Bloomberg konsenzus očekivanja impliciraju kako 90% tržišnih sudionika očekuje podizanje bazičnog kamatnjaka za 25bb na 0,75%. Ukoliko BoE uistinu podigne bazični kamatnjak biti će to prvi puta od ožujka 2009. da se kamatne stope iznad razine od 0,5%. Sve navedeno pružiti će podršku britanskoj funti dok se dogovor oko Brexita nalazi izvan tržišnog fokusa uslijed ljetnog odmora britanskog parlamenta.

Banke su već uobičajeno propustile dostaviti ponude na jednotjednoj obrnutoj repo aukciji HNB-a, a u skladu s izdašnim viškom kunske likvidnosti u sutavu od oko 7% BDP-a što osigurava zadržavanje kratkih kunskih stopa na rekordno niskim razinama.

Ministarstvo financija preskače današnju aukciju trezorskih zapisa u skladu s izostankom dospijeća, a sljedeća aukcija održati će se 21. kolovoza.