Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: negativna izvedba američkih dioničkih indeksa

Crobex je na putu petog uzastopnog tjedna rasta; povrat se nalazi u pozitivnom teritoriju u odnosu na kraj 2017. godine
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili negativnu izvedbu uslijed rasta averzije investitora prema rizičnoj imovini nakon novog zaoštravanja retorike SAD-a prema Kini. Naime, predsjednik Trump je u toku dana izjavio kako smatra da je Kina „razmažena“ u kontekstu trgovinskih odnosa te da je SAD pokraden od strane Kine. Dodatno, Trump je izjavio kako ukoliko gubite 500 milijardi dolara godišnje u trgovinskoj razmjeni, ne možete izgubiti više ukoliko uđete u trgovinski rat. Izjave su pristigle ususret sastanku predstavnika SAD-a i Kine kako bi se postigao konsenzus oko novih pravila robne razmjene.

Vezano uz potonje, istaknimo i kako prema trenutnim informacijama pregovori SAD-a sa Kanadom i Meksikom u sklopu NAFTA-e će biti izgledno prebačeni u sljedeću godinu budući da je Trumpova administracija propustila rok za prezentaciju nacrta dogovora Kongresu.

Nadalje, predsjednik Trump je jučer u toku dana ponudio vođi Sjeverne Koreje Kim Jong Unu zaštitu i sigurnost ukoliko prihvati dogovor o nuklearnom razoružanju. Ipak, drugi dio Trumpove izjave donekle je uznemirio tržišta budući da je izjavio kako će model proveden u Libiji biti proveden i u Sjevernoj Koreji čak i ako ne bude dogovora između dvije zemlje što je dio tržišnih sudionika protumačio kao osvrt na Gadafijevu sudbinu iz 2011. godine.

Uzlazni pritisci na američke prinose nastavili su se jučer u toku dana pri čemu se 10-godišnji prinos nalazi na najvišim razinama od srpnja 2011. godine. Snažan rast prinosa u toku ovog tjedna potaknut je iznad očekivanom objavom američkih hard indikatora na ulazu u drugi kvartal godine koji potvrđuju Fed-ova očekivanja ubrzanja rasta u narednom periodu.

Istovremeno, očekivani uzlet ekonomije u kombinaciji sa snažnim tržištem rada obnovio je tržišne špekulacije kako bi se Fed mogao odlučiti na četiri umjeto tri podizanja kamatnjaka u toku ove godine. Tržišta su pritom u svoja očekivanja gotovo u potpunosti ugradila vjerojatnost podizanja kamatnjaka na sljedećem sastanku Fed-a koji je na rasporedu 12.-13. lipnja.

U svom jučerašnjem izglaganju, podpredsjednik ECB-a Constancio je izjavio kako razina integracije Euro zone i dalje nije zadovoljavajuća te da postoje rizici po opstanak iste u narednom periodu. Constanciov mandat kao člana ECB-a završava u toku mjeseca, a izjave pristižu nakon razočaravajućih objava ekonomskih indikatora Euro zone u nedavnom periodu, razine investicija ispod predkrizne razine, i dalje relativno visoke stope nezaposlenosti i visine javnog duga ekonomija periferije.

Cijena Brent nafte jučer je zabilježila snažan rast i tako probila razinu od 80 dolara po barelu nafte po prvi puta nakon kraja 2014. godine. Snažan rast prije svega je posljedica rastućih tenzija na Bliskom Istoku nakon što su SAD odlučile se povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom što potencijalno implicira smanjenje dnevne ponude nafte za oko 1 milijun barela dnevno na horizontu od šest mjeseci. Očekivano smanjenje ponude nafte od strane Venezuele također je dovelo do uzlaznih pritisaka na cijene.

U svijetlu navedenog, S&P 500 energetski sektor je nastavio bilježiti rast jučer u toku dana te bilježi povrat od gotovo 8% u toku ove godine dok je cijena nafte porasla za oko 18% u istom periodu. Ipak, smatramo kako su daljnji uzlazni pritisci na cijenu nafte ograničeni s obzirom da bi se OPEC izgledno mogao odlučiti na vraćanje proizvodnje na uobičajene razine budući da je dogovor o smanjenju proizvodnje uzrokovan jedino tada niskim cijenama nafte. Na potonje upućuje i nedavna retorika OPEC-a kako će učiniti sve u njihovoj moći kako bi održali stabilnost na tržištu nafte.

Crobex je na putu petog uzastopnog tjedna rasta pri čemu se povrat nalazi u pozitivnom teritoriju u odnosu na kraj 2017. godine (+0,15% ytd) u proteklih tjedan dana, po prvi puta od sredine ožujka. Volumeni trgovanja na Zagrebačkoj burzi zadržavaju se na skromnim razinama uz jučerašnji redovni promet dionicama od 5,8 mil. HR.

Milijunski promet pritom je zabilježilo samo izdanje društva Valamar Riviera d.d. (RIVP) koje je na protrgovanih 1,4 mil. HRK zabilježilo rast cijene od 0,24%. RIVP i AZ fond su pritom u toku dana objavili ponudu za preuzimanje ostatka dionica Hoteli Makarska d.d. (HMAM) u iznosu od 278,0 HRK po dionici, a što je ujedno i cijena po kojoj su RIVP i AZ fond stekli 55,48% dionica HMAM. Trenutna cijena HMAM na burzi iznosi 268,0 HRK, a prosječna cijena dionice ostvarene na burzi u protekla tri mjeseca prije objave javnog poziva od strane CERP-a se ne uzima u obzir jer se trgovalo u manje od 1/3 trgovinskih dana.

Na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora duštva INA-idnustrija nafte d.d. (INA) predložena je isplata dividende u iznosu od 812 mil. HRK, odnosno 81,2 HRK po dionici što implicira dividendni prinos od 2,4%.

Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa sljedeći tjedan nudi 400 mil. HRK te 20 mil. EUR jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret isto tolikom dospijeću. Pritom očekujemo zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09% s obzirom da trenutna cash pozicija dozvoljava Ministarstvu fleksibilnost bez potrebe za prihvaćanjem nepovoljnih ponuda uslijed potencijalne suzdržanosti investitora s obzirom na očekivano izdanje nove kunske obveznice budući da 6 mlrd. HRK domaćeg duga dospijeva početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46