Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljen rast američkih dioničkih indeksa

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Nakon što je S&P 500 trgovanje u ponedjeljak zaključio na rekordnoj razini, rast američkih dioničkih indeksa je nastavljen jučer usprkos nešto lošijoj izvedbi na početku trgovanja uslijed najnovijih prijetnji od strane SAD-a na uvođenje carina na uvoz europskih dobara.

Naime, američki ured za trgovinu u ponedjeljak je predložio popis dodatnih proizvoda koji bi se mogli cariniti kao odgovor na štetu koju EU uzrokuje subvencijama zrakoplovstvu. Novi popis obuhvaća približno četiri milijarde dolara vrijednosti godišnjeg uvoza roba a pokriva različite vrste sireva, masline i tjestenine.

Dodatno, popis uključuje i viski za koje je SAD najveće izvozno tržište na koje je samo u prošloj godini izvezeno proizvoda u vrijednosti od milijardu funti te bi bilo kakve carine imale značajne negativne posljedice na trgovinu. Najnoviji popis dodatak je inicijalnom popisu objavljenom u travnju koji je uključivao 21 milijardu dolara vrijednosti uvoza roba iz EU.

Nakon pet tjedana rasprava među vođama Europske unije, europski čelnici pružili su jučer gotovo jednoglasnu potporu aktualnoj čelnici MMF-a te bivšoj ministrici financija Francuske, Lagarde, da zauzme mjesto čelnika ECB-a nakon odlaska aktualnog predsjednika Maria Draghia. Lagarde dosada nije imala direktnog iskustva u monetarnoj politici te je iz te perspektive tržišnim sudionicima teško prosuditi kakvu će politiku zagovarati na čelu centralne banke.

Njemačka ministrica obrane, Ursula von der Leyen nominirana je za predsjednicu Europske komisije. Predloženi sporazum ostaje još uvijek nepotvrđen budući da se suočava s otporom dijelova Europskog parlamenta koji moraju podržati imenovanje.

Caixin-Markit indikator sentimenta kineskog uslužnog sektora u lipnju se spustio na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca uslijed smanjene inozemne. Detaljniji pogled na izvještaj pokazuje kako je unatoč navedenome zabilježen blagi rast radnika u sektoru uslijed niza državnih mjera koje podupiru rast privatne potrošnje u zemlji kao što su porezno rasterećenje i snažnije kreditiranje. Podsjećamo kako je dan ranije objavljeno kako je Caixin-Markit indikator sentimenta kineskog prerađivačkog sektora u lipnju pao na razinu od 49,4 boda što je najniža razina indikatora u proteklih pet mjeseci te ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

Nadanja mnogih kako će se rast stabilizirati početkom drugog polugodišta godine polako se pokazuju nerealističnima s obzirom na posljednje objave sentiment indikatora. Umjesto navedenog, vodeće svjetske ekonomije bi mogle zabilježiti daljnje usporavanje nakon privremene stabilizacije u prvom kvartalu 2019.

Talijanski 2-godišnji prinos spustio se blago ispod nule dok se 10-godišnji prinos spustio ispod 2% po prvi puta od eskalacije proračunskih tenzija u svibnju 2018., a nakon što aktualna populistička vlada revidirala svoje planove potrošnje u namjeri da izgladi odnose s Europskom unijom.

Podsjećamo kako je visoki javni dug Italije od preko 130% BDP-a uz neodgovornu politiku potrošnje, ključan predmet rasprava s institucijama EU koje su nedavno zaprijetile uvođenjem Procedure prekomjernog deficita koja bi se potencijalno mogla izbjeći kroz najnovije proračunske izmjene.

Konačno, istaknimo da je rejting agencija Moody's upozorila kako bi Velika Britanija izgledno mogla ući u recesiju ukoliko istupi iz Europske unije bez da dvije strane postignu neku vrstu dogovora oko budućih trgovinskih odnosa.

Cijene WTI i Brent nafte pale su za preko 4% te se spustile na najnižu razinu u protekla dva tjedna. Samo dan ranije OPEC je sa saveznicima dogovorio nastavak smanjenja proizvodnje nafte na horizontu od sljedećih devet mjeseci, odnosno do ožujka 2020. s ciljem podrške cijenama. Ipak, cijene su pale pod pritiskom podataka u rastu proizvodnje u SAD-u te smanjenoj procijeni za svjetskim potrebama za naftom u toku ove godine uslijed usporavanja svjetskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51