Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavak tenzija na relaciji Kina - SAD

Kineski renminbi oslabio je za 10,9% s najviše točke dosegnute u ožujku ove godine
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Unatoč labavljenju pritisaka na američke obvezničke prinose te marginalnoj korekciji na niže u toku dana, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pretežito negativnu izvedbu četvrti uzastopni trgovinski dan, uslijed straha investitora da će više razine kamata dovesti do usporavanja američke ekonomije u srednjem roku te imati nepovoljan utjecaj na troškove financiranja kompanija.

Sentimentu investitora nije pomoglo niti upozorenje MMF-a u ranijem trgovinskom danu oko rastućih rizika u svjetskoj ekonomiji koji su doveli do smanjenja procjene očekivane stope rasta u toku ove i sljedeće godine. Istovremeno, odnosi na relaciji Kina-SAD ostaju zaoštreni pri čemu je američki tajnik Mnuchin jučer upozorio Kinu da ne koristi devalvaciju vlastite valute kako bi poboljšala konkurentnost na svjetskom tržištu.

Naime, nakon što su SAD uvele carine na 50 milijardi dolara vrijednosti uvoza kineske robe, prve analize su pokazale kako je učinak slabljenja kineske valute uvelike kompenzirao učinke rasta cijena kroz carine što je dovelo do neutralnog učinka na ukupni obujam kineskog izvoza u SAD. Kineski renminbi oslabio je za 10,9% s najviše točke dosegnute u ožujku ove godine.

Na sastanku MMF-a, Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije u Baliju, Roberto Azevedo koji je na čelu Svjetske trgovinske organizacije je upozorio na rizike koji proizlaze iz rastućeg protekcionizma pojedinih zemalja te skepticizma oko dobrobiti slobodne trgovine u javnom mišljenju. Istaknuvši da svjetski trgovinski sustav u sadašnjem obliku nije savršen, Azevedo je napomenuo kako predstavlja rezultat sustavnog napora vlada diljem svijeta u proteklih 70 godina koje su radile zajedno kako bi riješile trgovinske probleme.

Podsjećamo kako je čelnica MMF-a Lagarde već ranije upozorila na očekivane negativne učinke trgovinskih sukoba na svjetsku trgovinu koji su ujedno i ključni razlog silazne revizije svjetskog rasta od strane MMF-a. Trump je zaprijetio nekoliko puta povlačenjem iz WTO-a ukoliko ne dođe do reformi istog te je zajedno s predsjednikom Europske komisije Junckerom u srpnju dogovorena načelna težnja za izgradnjom novog trgovinskog sustava.

Uzlazni pritisci na talijanske prinose nastavljeni su jučer u toku dana uslijed svjedočenja ministra financija pred parlamentom u kojem je izjavio kako očekuje pogoršanje svjetske makroekonomske situacije te slabljenje poslovnog okruženja u zemlji. Spomenuta izjava u suprotnosti je s ranijim najavama vlade kako će snažni ekonomski rast u zemlji biti u mogućnosti podržati rast deficita na 2,4% BDP-a u 2019. na način da će javni dug i dalje bilježiti silaznu putanju.

Utjecaj političkih rizika u Italiji nedvojbeno ima negativne implikacije na euro (vidi graf ispod) pri čemu je trenutna razina deprecijacije ograničena činjenicom da investitori poteškoće u Italiji još uvijek promatraju kao izolirani problem a ne sustavni problem na razini euro zone. U svijetlu navedenog fokus ostaje na službenom očitovanju institucija EU na prijedlog proračuna Italije, a koje bi trebali imati do kraja ovog mjeseca.

Bilo kako bilo, rješenje poteškoća u Italiji nije izgledno očekivati u kratkom roku te bi mogli vidjeti podužu sagu napetosti između vodstva zemlje i institucija EU, sličnu onoj koja je uslijedila nakon izbora Tsiprasa u Grčkoj. Nepotrebno je govoriti kako će se sve ovo odraziti na euro.

Kao što smo istaknuli, snažnija deprecijacija nije izgledna sve dok investitori ne smatraju da je euro zona ugrožena kao sustav. Ipak, imajući na umu snažnu izvedbu američke ekonomije i nastavak normalizacije monetarne politike s jedne strane te usporavanje euro zone i političke turbulencije s druge strane, možemo ustvrditi kako je dolar za sada u prednosti te su rizici za kretanje tečaja EUR/USD usmjereni naniže prema našem mišljenju.

Britanska je funta jučer dosegnula najvišu razinu u proteklih mjesec dana nakon objava da bi detaljni uvjeti odnosa između Velike Britanije i EU nakon Brexita mogli biti dogovoreni do ponedjeljka.

Nakon postignuća dogovora s obje strane, britanski parlament još uvijek mora potvrditi isti, a postoje špekulacije kako jedan dio zastupnika se zalaže za izlazak bez dogovora. Dogovore će morati potvrditi i pojedine zemlje članice EU što s obzirom na relativno kratak rok do izlaska krajem ožujka sljedeće godine implicira kako preostaje sve manje vremena za rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:33