Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavak oporavka američkih dioničkih indeksa

Njujorška burza na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Oporavak američkih dioničkih indeksa nastavljen je jučer nakon što je ranije u toku tjedna čelnik Fed-a Powell te još nekoliko članova istaknulo kako bi se centralna banka mogla odlučiti na sniženje kamatnjaka ukoliko trgovinski rat dovede do daljnjeg pogoršanja ekonomskih indikatora.

Nakon što je u travnju pao na najnižu razinu u proteklih 20 mjeseci, ISM indeks američkog uslužnog sektora zabilježio je rast u svibnju sa 55,5 na 56,9 bodova te time nadmašio tržišna očekivanja koja su sugerirala daljnji blagi pad indikatora.

Djelatnosti sadržane u indikatoru obuhvaćaju oko 80% vrijednosti američkog BDP-a i iznad očekivani rast u svibnju održava indikator znatno iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Ipak, spomenuta izvedba teško će umanjiti tržište strahove oko negativnih implikacija američkog trgovinskog rata s Kinom te s Meksikom od početka ovog tjedna.

Naime, jučer objavljeni podaci o američkoj ADP zaposlenosti pokazali su kako je rast zaposlenosti u privatnom sektoru u svibnju smanjen na svega 27 tisuća čime su znatno podbačena tržišna očekivanja rasta od oko 185 tisuća te obnovljene zabrinutosti o snazi američke ekonomije.

Američki obveznički prinosi zabilježili su silazne pritiske nakon objave izvještaja dok su očekivanja da će Fed sniziti bazični kamatnjak tri puta ove godine povećana na 63% prema Fed fund futuresima. Prije mjesec dana vjerojatnost takvog scenarija bila je gotovo nula ali podsjećamo kako su ranije u tjednu objavljeni podaci pokazali nastavak pada sentimenta u američkom prerađivačkom sektoru.

Nakon mješovite izvedbe podataka u toku ovog tjedna, fokus investitora bit će na objavi podataka o ukupnoj američkoj zaposlenosti koja je na rasporedu u petak i gdje se očekuje da će ista zabilježiti solidan rast od 183 tisuće što će održati stopu nezaposlenosti na svega 3,6%.

Beige Book, američki izvještaj o ekonomskim kretanjima iz 12 distrikta centralne banke, pokazao umjerenu ekspanziju ekonomske aktivnosti između travnja i sredine svibnja te blago poboljšanje iste u odnosu na raniji period. Izgledi za izvedbu u narednim mjesecima ostaju pozitivni ali umjereni prema izvještaju. Isto tako, izvještaj je pokazao nastavak optimizma u američkom poslovnom sektoru usprkos uvođenju novih carina između SAD-a i Kine i potencijalnoj daljnjoj eskalaciji tenzija.

Trgovina na malo u euro zoni je zabilježila pad od 0,4% mjesečno u travnju uslijed potisnute domaće potražnje kao posljedice ekonomskih nesigurnosti. Snažan pad u segmentu online kupovine te niža kupnja, odjeće, obuće i tekstila ključni su razlozi pada indikatora. Na godišnjoj razini ostvaren je realan rast prodaje od 1,5%.

Europska komisija jučer je objavila preporuke po državama članicama u sklopu Proljetnog paketa Europskog semestra 2019. u kojima je dala smjernice ekonomske politike za sve države članice EU za sljedećih 12 do 18 mjeseci. Komisija je preporučila da se obustavi postupak u slučaju prekomjernog deficita za Španjolsku te donijela niz dokumenata u okviru Pakta o stabilnosti i rastu.

Europska komisija pritom je istaknula kako Italija nije uspjela postići dogovorene ciljeve smanjenja potrošnje i javnog duga koji je s udjelom od 132% BDP-a drugi po redu najveći u euro zoni. Upozoreno je kako politika talijanske vlade šteti ekonomiji i da postoji put oporavka ali on uključuje obnavljanje napora u provođenju reformi a ne trošenje iznad mogućnosti. Talijanska vlada smjesta je uzvratila izjavom kako samo smanjenje poreznog opterećenja može pomoći Italiji da se nosi s visokim dugom kroz pozitivne učinke na rast.

U preporukama Komisija od Hrvatske traži jačanje proračunskog okvira i poboljšanje nadzora na obvezama na središnjoj i lokalnoj razini vlasti te smanjenje teritorijalne fragmentacije javne uprave. Isto tako, predlaže se reforma obrazovnog sustava i jačanje povezanosti iste sa zahtjevima na tržištu rada. Komisija preporučuje i usredotočenost investicijske aktivnosti na istraživanje i razvoj, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i održivi urbani i željeznički promet. Konačno, Komisija predlaže intenzifikaciju privatizacije državnih poduzeća te poboljšanje korporativnog upravljanja u istima. Ističe se potreba s jačanjem prevencije i kažnjavanja korupcije, smanjenja trajanja sudskih postupaka te smanjenje tereta poduzeća u pogledu parafiskalnih nameta.

Nakon nekoliko uzastopnih dana rasta, tečaj EUR/USD je zabilježio blage silazne pritiske ususret današnjem sastanku ECB-a. Centralna banka će pritom izgledno zadržati postojeću retoriku s obzirom da posljednja kretanja nisu dala razloga za značajnije revizije rasta ili inflatornih očekivanja, a čemu idu u prilog i posljednji govori članova Vijeća ECB-a.

Prema posljednjim bilješkama ECB- a, članovi Vijeća centralne banke ocijenili su kako postoje pojačani rizici kako se njihova očekivanja normalizacije rasta u drugoj polovici godine neće materijalizirati. Ti rizici ostaju prisutni s obzirom na rast neizvjesnosti oko budućnosti trgovinskih odnosa SAD-a s Kinom i Europskom unijom i sukladno tome nepoznanicom oko jačine negativne implikacije istih na svjetsku ekonomiju.

Nekoliko članova Vijeća ECB-a sugeriralo je u svojim nedavnim govorima kako će ECB odlučiti o detaljima novih linija za dugoročno financiranje na današnjem sastanku. Posljednje bilješke pokazale su kako se stavovi pojedinih članova o detaljima istog razlikuju, baš kao što se i razlikuju u viđenjima ekonomske situacije te stoga nije jasno za koju razinu kamatnjaka će se ECB odlučiti. Ipak, potonje bi mogao biti dobar znak očekivanja ECB-a vezano uz buduće razine referentnih kamatnih stopa u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:40