Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: najbolja izvedba S&P 500 od 2013. godine

Snažan porast u tijeku kvartala zabilježile su i cijene nafte te japanski dionički indeksi
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi protekli su tjedan korigirali blago naniže dok su na razini trećeg kvartala zabilježili snažnu pozitivnu izvedbu uslijed iznad očekivanog rasta američke ekonomije, fiskalne ekspanzije i nastavka utjecaja poreznog rasterećenja.

S&P 500 pritom je zabilježio svoju najbolju kvartalnu izvedbu još od 2013. godine a snažan porast u tijeku kvartala zabilježile su i cijene nafte te japanski dionički indeksi.

Nakon tjedana nesigurnosti, Kanada je odlučila pridružiti se sporazumu SAD-a i Meksika kojim je izmijenjena NAFTA. Čelnici zemalja objavili su kako je sporazum postignut kasno u nedjelju, tek nekoliko sati prije isteka roka u kojem su SAD i Meksiko morali svoj sporazum proslijediti Kongresu. Ime novog sporazuma bit će „United States Mexico Canada Agreeement (USMCA)“.

Detalji samog sporazuma još uvijek nisu poznati ali izjave nekih od vodećih pregovarača insinuiraju kako će SAD dobiti bolji pristup inače snažno zaštićenom tržištu kanadskih mliječnih proizvoda dok će se SAD istovremeno suzdržati od nametanja carina na uvoz automobila iz obje zemlje. Udruženje Business Roundtable koje predstavlja najveće američke kompanije, izjavilo je kako je ohrabrujuće da je Trumpova administracija uspjela postići dogovor kojim se osigurava nastavak trilateralne strukture saveza koja je kritična za protok roba u proizvodnom lancu Sjeverne Amerike.

Talijanska vlada je u petak objavila kako ciljaju deficit proračuna od 2,4% u sljedećoj godini, a što implicira kako koalicija ustraje u svojim predizbornim obećanjima snažnije državne potrošnje. U svijetlu navedenog, talijanske državne obveznice i dionice bankarskog sektora zabilježile su snažnu rasprodaju u petak.

Italija se već suočava se jednim od najviših razina javnog duga u krugu zemalja članica euro zone (oko 130% BDP-a) te nedavni potezi vlade zabrinjavaju investitore s obzirom na to da stavljaju Italiju u poziciju glavnog kandidata za izbijanje nove dužničke krize, posebice kada ekonomija uđe u silaznu fazu ciklusa. Isto tako, labavljenje fiskalne discipline dovodi Italiju potencijalno u sukob za institucijama Europske unije te povećava političku premiju rizika euro zone.

U euro zoni, inflacija je u rujnu nastavila rasti po stopi od 2,1% godišnje što je blizu ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2% već peti uzastopni mjesec. Ipak, rast inflacije ponajviše je potaknut uzlaznim pritiscima na cijenu nafte dok 'core' inflacija, koja isključuje kretanje cijena volatilnijih stavki kao što su hrana i energija, je zabilježila rast od tek 0,9% godišnje, odnosno usporila je za jednu desetinu u odnosu na raniji mjesec.

ECB-ova očekivanja core inflacije od 1,1% u prosjeku ove godine tako polako ostaju izvan dosega, s obzirom na to da bi inflacija u narednim mjesecima morala skočiti na 1,3% kako bi se osigurala aritmetička sredina. Navedeno potvrđuje našu postojeću argumentaciju da ECB nema fundamentalnih razloga za restriktivniju monetarnu politiku te podržava naša očekivanja prvog podizanja kamatnjaka krajem sljedeće godine.

Posljednje objave hard i sentiment indikatora impliciraju kako se snažna izvedba američke ekonomije nastavila u trećem kvartalu usprkos strahovima investitora od trgovinskih tenzija i slabostima u pojedinim zemljama u razvoju. Rast ostaje predvođen domaćom potražnjom koja je s jedne strane nošena snažnom potrošnjom kućanstava i s druge strane rastom investicijske aktivnosti privatnog i javnog sektora. U svijetlu navedenog, pad sentimenta prerađivačkog sektora u srpnju se čini da je bio kratkotrajne prirode te konsenzus očekivanja impliciraju da će se solidna izvedba iz kolovoza nastaviti i u rujnu.

U petak investitori će popratiti objavu indikatora s američkog tržišta rada gdje će fokus biti ponajviše na segmentu rasta plaća nakon što su iste zabilježile rast od 2,9% godišnje u kolovozu, odnosno najsnažniji rast u trenutnom uzlaznom ciklusu američke ekonomije. Stopa nezaposlenosti izgledno će korigirati za jednu desetinu naniže na 3,8%.

Tečaj EUR/USD u petak je korigirao naniže nakon razočaravajuće objave podataka o inflaciji euro zone što potvrđuje naša očekivanja da glavni silazni pritisci po tečaj EUR/USD proizlaze ne toliko iz jačine američkog dolara koliko iz slabosti eura, posebice ako uzmemo u obzir posljednja zbivanja u Italiji koja značajno podižu političku premiju rizika euro zone.

S obzirom na to da su tržišta u svoja očekivanja i cijene tržišnih instrumenata već ugradila Fed-ovu planiranu normalizaciju monetarne politike, očekivane snažne objave ekonomskih i sentiment indikatora s američkog tržišta izgledno neće imati snažnije implikacije na tečaj dolara. Dolar bi uspio profitirati tek od iznad očekivano snažnog rasta plaća ili inflacije koji bi implicirali potencijalno snažnije zaoštravanje monetarne politike od trenutno planiranog.

Dolar pritom i dalje ostaje podržan snažnijom potražnjom uslijed povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja te uobičajenom potražnjom za sigurnim utočištem u periodima povećane averzije prema riziku. Sve u svemu, zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD od 1,15 krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:14