Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: mješovita izvedba američkih dioničkih indeksa

Njujorška burza
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi su zabilježili mješovitu izvedbu u jučerašnjem volatilnom trgovanju gdje je sentiment investitora narušen strahom od potencijalnog izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora ali i potencijalnim prekidom rada američke federalne vlade u nedostatku dogovora oko financiranja.

S druge pak strane, Kina je jučer najavila kako će smanjiti carine na uvoz američkih automobila sa dosadašnjih 40% na 15% što je prvi znak poboljšanja odnosa između dvije strane nakon što predsjednici zemalja se usuglasili oko 90-dnevnog perioda primirja do 1.ožujka sljedeće godine kako bi se dogovorila nova trgovinska i regulatorna praksa.

U proteklom tjednu uhićenje financijske direktorice kineske kompanije Huawei prema nalogu SAD-a podiglo je zabrinutosti oko potencijalne obnove tenzija između dvije strane na što je američki predsjednik Trump jučer izjavio kako je spreman intervenirati u rješenje ovog slučaja ukoliko će isto pomoći postizanju dogovora sa Kinom. Optimistična retorika obje strane vezano uz trgovinske pregovore se pozitivno odrazila i na azijske dioničke indekse uz solidan rast japanskog Topixa i kineskog CSI 300.

Europski dionički indeksi zabilježili su oporavak u jučerašnjem trgovanju nakon jedne od najgorih izvedbi u ovoj godini u ranijem trgovinskom danu. Neizvjesnosti po pitanju Brexita ostaju netaknute uz posljednje informacije kako je u britanskom parlamentu upućeno dovoljno pisama ne-povjerenja aktualnoj premijerki May kako bi se u pitanje dovela njezina pozicija.

Od podataka, istaknimo kako jučer objavljeni ZEW indikator sentimenta Njemačke upućuje na neočekivani rast istog u prosincu od 6,6 bodova na -17,5 bodova pri čemu se isti i dalje nalazi znatno ispod svog dugoročnog prosjeka od 22,5 bodova. Isto tako, detaljniji pregled pokazuje kako je rast zabilježen isključivo u segmentu očekivanja dok se ocjena trenutačnih uvjeta spustila na najnižu razinu od siječnja 2015.

Marginalan rast tečaja EUR/HRK od 20-ak pipseva se nastavio i jučer nakon što je par u prethodnim danima zabilježio značajne silazne pritiske koji su doveli i do devizne intervencije HNB-a u toku prošlog tjedna.

Sezonski neuobičajeno jačanje domaće valute pritom pripisujemo jednokratnim učincima povećane potražnje za kunama uslijed očekivane zamjene nadolazećeg dospijeća trezorskog zapisa u eurima djelomičnim izdanjem u domaćoj valuti početkom sljedeće godine te uslijed izglednog zatvaranja pojedinih špekulantskih pozicija.

Očekivano jačanje domaće uvozne potražnje u predblagdanskom periodu pritom i dalje sugerira umjereni rast tečaja sa sadašnjih razina u sljedeća tri mjeseca.

Deprecijacijski pritisci na britansku funtu su nastavljeni i jučer uslijed postojećih neizvjesnosti oko dogovora s EU koje su dodatno naglašene špekulacijama o izglasavanju ne-povjerenja premijerki May. Vrijednost funte u odnosu na američki dolar trenutačno je na najnižoj razini u proteklih 20 mjeseci te smatramo da je potencijal oporavka valute limitiran uslijed neprihvaćanja aktualnih uvjeta dogovora u britanskom parlamentu s jedne strane te nepopustljivosti EU oko izmjene istih.

Jačanje američkog dolara u odnosu na euro je nastavljeno jučer te se parom trenutno trguje blago iznad razine od 1,13 dolara za jedan euro uslijed potrage investitora za tradicionalno sigurnim oblicima imovine u vidu postojećih tržišnih turbulencija.

Unatoč špekulacijama oko potencijalno blažeg zaoštravanja monetarne politike Fed-a u narednom periodu ili ranijeg završetka ciklusa rasta kamatnjaka, snaga dolara ostaje netaknuta što pripisujemo tokovima kapitala koji reagiraju na postojeći diferencijal kamatnih stopa ali i povećanu averziju prema europskoj imovini uslijed lošijih ekonomskih fundamenata te rasta političkih rizika u nizu zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10