Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: mješovita izvedba američkih dioničkih indeksa

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

24.7.2018. u 9:22

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

24.7.2018. u 9:22

A stock price board on a Tokyo street shows the key Nikkei index plunging over 600 points on March 2 in Tokyo, Japan. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 364758347, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Ilustracija, Nikkei indeks u padu

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu dok su američki ali i njemački prinosi zabilježili solidan porast nošeni špekulacijama da centralna banka Japana namjerava prilagoditi svoju ultra ekspanzivnu monetarnu politiku.

Centralna banka Japana održat će dvodnevni sastanak u srpnju a tržišta nagađaju kako bi se mogla odmaknuti od svoje politike održavanja 10-godišnjeg prinosa oko nule uz pomoć otkupa obveznica, a koji je u primjeni od rujna 2016.

Na svom posljednjem sastanku u lipnju guverner Kuroda izjavio je kako monetarna politika svake zemlje treba reflektirati njezinu ekonomsku i političku situaciju te da imajući na umu niske stope inflacije u Japanu je izuzetno važno da centralna banka nastavi s mjerama monetarne relaksacije. Potonja izjava izgledno je tada imala namjeru dati jasne signale tržištu kako Japan nema namjeru skore normalizacije monetarne politike u skladu s Fed-om i odnedavno i ECB-om.

 

Pritom smatramo kako usporavanje rasta i niska stopa inflacije, aprecijacijski pritisci na jen koji stavljaju dodatne silazne pritiske na inflaciju te fiskalni ciljevi koji se oslanjaju na politiku niskog kamatnjaka i dalje sugeriraju da će centralna banka Japana zadržati monetarnu politiku uvelike netaknutom još neko vrijeme dok ne isključujemo mogućnost umjerene prilagodbe retorike.

Kineski dionički indeksi jučer su zabilježili oporavak i dosegnuli najvišu razinu u proteklih mjesec dana nošeni obećanjem države da će usvojiti mjere koje jamče potporu ekonomske potražnje.

Istovremeno, kineska valuta renminbi nastavila je slabiti jučer u toku dana te pala na najnižu razinu u odnosu na američki dolar od lipnja prošle godine. Kineska centralna banka u međuvremenu je ubrizgala 74 milijarde dolara u bankarski sustav što je zasigurno dosad najsnažniji dokaz da se Kina odmiče prema olakšavanju monetarne politike s ciljem podrške rasta.

Fokus investitora danas će biti na objavi PMI indikatora sentimenta Euro zone i Njemačke za srpanj za koje se očekuje nastavak generalnog silaznog trenda uslijed nastavka američke protekcionističke politike i zabrinutosti investitora oko još uvijek nepoznatih mjera koje SAD planiraju uvesti prema Europskoj uniji.

 

Nakon što su Trumpovi komentari oko nezadovoljstva Fed-ovom politikom podizanja bazičnog kamatnjaka i optužbe oko manipuliranja valutom od strane Kine i ECB-a privremeno pogurali tečaj EUR/USD naviše, parom se opet trguje ispod razine od 1,17 dolara za jedan euro.

Pritom smatramo da će podrška euru od strane monetarne politike izostati i na nadolazećem sastanku Vijeća ECB-a u četvrtak. Naime, kretanja ključnih tržišnih indikatora nakon sastanka u lipnju sugeriraju da su tržišni sudionici revidirali svoja očekivanja prvog podizanja kamatnjaka od strane ECB-a naniže nakon izjava o očekivanom zadržavanju kamatnih stopa na aktualno niskim razinama barem do rujna 2019. godine.

Preciznije, dugoročni njemački prinosi su pali, euro indeks je korigirao naniže, a pali su i prinosi na kratkom kraju koji su tek u proteklim danima uspjeli dosegnuti razine na kojima su se nalazili prije sastanka.

 

Ispod očekivane objave ekonomskih indikatora, nastavak pada sentiment indikatora i bazična inflacija na razini od tek 0,9% godišnje u lipnju sugeriraju kako će ECB zadržati svoju postojeću retoriku a što bi moglo u potpunosti izbrisati učinke na tečaj od strane nedavnih Trumpovih navoda. 

 

U skladu sa špekulacijama oko potencijalnog zaoštravanja monetarne politike Japana, jen je zabilježio jačanje u odnosu na američki dolar i euro u toku dana.

Dosege aprecijacije japanske valute pritom smatramo ograničenim budući da čak i da se centralna banka odluči na smanjenu kontrolu prinosa na dugom kraju, znatno niže stope inflacije i nedavno usporavanje rasta sugeriraju kako će Japan ipak kasnije ući u ciklus podizanja kamatnjaka od ECB-a dok će se diferencijal s američkim kamatnim stopama neupitno nastaviti širiti.