Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Jedna od najgorih izvedbi američkih dioničkih indeksa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.12.2018. u 9:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.12.2018. u 9:16

A trader works on the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, New York, U.S., December 4, 2018. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Ilustracija

Europski dionički indeksi su zabilježili snažnu rasprodaju i jednu od svojih najgorih izvedbi u toku ove godine nakon što je britanska premijerka May u parlamentu objavila kako otkazuje najavljeno izglasavanje prijedloga detalja Brexita do daljnjega uslijed izgledno nedovoljne podrške da se podrži aktualni dogovor s Europskom unijom.

 

Silazni pritisci na američke dioničke indekse nastavljeni su u jučerašnjem inicijalnom dijelu trgovanja gdje je S&P 500 dotaknuo najnižu razinu u proteklih osam mjeseci uslijed zabrinutosti investitora oko Brexita te očekivanog usporavanja rasta.

Oporavak izdanja Applea u kasnijem dijelu trgovanja pogurao je jučerašnju izvedbu američkih dioničkih indeksa u pozitivan teritorij te pomogao oporavku tehnološkog sektora dok su dionice orijentirane na državnu obranu profitirale od najave predsjednika Trumpa kako će za potrebe iste u proračunu biti izdvojeno 750 milijardi dolara u fiskalnoj 2020. godini čime su nadmašene inicijalne najave potrošnje.

 

U euro zoni je povjerenje investitora u prosincu palo u negativan teritorij te na najnižu razinu u protekle četiri godine uslijed nastavka neizvjesnosti oko odnosa u svjetskoj robnoj razmjeni, usporavanja rasta, nesigurnosti oko Brexita, tenzija u Francuskoj te diskrepancija na relaciji Italija – Europska unija vezano uz pitanje proračuna za nadolazeću godinu.

 

Sentimentu investitora nisu pomogle niti posljednje objave podataka iz Kine koji pokazuju kako je uvoz ključnih sirovina u studenom zabilježio pad, a u skladu s očekivano smanjenom potražnjom koja proizlazi iz usporavanja rasta.

Korekciju su pritom zabilježili i japanski dionički indeksi gdje je Topix pao na najnižu razinu u proteklih 18 mjeseci dok su se prinosi na državne obveznice zadržali oko najnižih razina u proteklih godinu dana.

 

Britanska je funta pala na svoju najnižu razinu u odnosu na dolar od travnja 2017. godine budući da je odgođeno izglasavanje dogovora s Europskom unijom u britanskom parlamentu pojačalo izglede kako bi do izlaska ipak moglo doći bez postignutog dogovora između dvije strane. 

Vijeće Europe se sastaje 13. i 14. prosinca u Bruxellesu te je May izjavila kako će tom prilikom nastojati se usuglasiti s vođama EU oko pojedinih izmjena dogovora kako bi isti mogao lakše pridobiti podršku u britanskom parlamentu. Izgledi za potonje pritom ostaju niski budući da je EU već objavila kako nema namjeru pregovarati o već dogovorenim uvjetima a i raspored dvodnevnog susreta je već dogovoren te njime nije predviđeno vrijeme za uobičajeno dugačke rasprave o Brexitu. U svijetlu navedenog oporavak funte u kratkom roku nije izgledan.

 

Nepovoljan ishod događaja u britanskom parlamentu se odrazio i na euro koji je simultano s funtom oslabio u odnosu na američki dolar uslijed bijega investitora iz europske imovine radi pojačanih nesigurnosti. Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima snažnog dolara čak i ako Fed usvoji nešto manje agresivnu politiku normalizacije kamatnjaka u narednoj godini, a u kontekstu pojačanih političkih rizika i neizvjesnosti u vodećim ekonomijama euro zone te nastavka usporavanja rasta i narušavanja sentimenta.

 

Nadolazeći sastanak ECB-a u četvrtak neće biti u mogućnosti pružiti snažniju potporu euru usprkos očekivanoj najavi završetka programa otkupa obveznica s obzirom na to da će tržišta više pažnje posvetiti budućim izgledima rasta koji će izgledno biti marginalno sniženi te tako potvrditi da će kamatne stope euro zone ostati nisko barem još neko vrijeme.

Nakon značajnih aprecijacijskih pritisaka na kunu tečaj EUR/HRK jučer je zabilježio marginalan rast od 30-ak pipseva pri čemu se parom trguje i dalje blago ispod razine od 7,39 kuna za jedan euro.

Sezonski neuobičajeno jačanje domaće valute pritom pripisujemo jednokratnim učincima povećane potražnje za kunama uslijed očekivane zamjene nadolazećeg dospijeća trezorskog zapisa u eurima djelomičnim izdanjem u domaćoj valuti početkom sljedeće godine te uslijed izglednog zatvaranja pojedinih špekulantskih pozicija.

Očekivano jačanje domaće uvozne potražnje u predblagdanskom periodu pritom i dalje sugerira umjereni rast tečaja sa sadašnjih razina.