Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Japanski BDP ostvario kvartalni pad od 1,6 posto

Koronavirus je značajno promijenio sliku kroz negativan utjecaj na trgovinske tokove između Kine i Japana
Tokio noću
 Profimedia, Alamy
ŠTO SE DOGODILO?

Japanska ekonomija je na putu ulaska u recesiju. Naime, Japan je ostvario pad BDP-a od 1,6% kvartalno u posljednjem kvartalu prošle godine uslijed povećanja poreza na potrošnju u toku listopada koje se negativno odrazilo na kretanja iste.

ŠTO TO ZNAČI?

Unatoč navedenome, situacija je izgledala solidno početkom godine uz očekivanja pozitivne stope rasta u prvom kvartalu uslijed rasta potražnje za tehnologijom, jačanja industrijske proizvodnje i poboljšanog sentimenta nakon američko kineskog trgovinskog dogovora. Koronavirus je značajno promijenio sliku kroz negativan utjecaj na trgovinske tokove između Kine i Japana.

Osim što privatna potrošnja ostaje pod negativnim utjecajem rasta poreza, teže je očekivati oporavak u uvjetima sentimenta narušenog strahom od širenja koronavirusa te niže priljeva kineskih turista. Iako trenutačne mjere fiskalnog stimulansa ostaju značajne, njihov pozitivan učinak tek uspijeva kompenzirati negativne posljedice rasta poreza na potrošnju, i bez dodatnih mjera podrške ekonomiji teško je očekivati poboljšanje ekonomske slike.

Japanska centralna banka je već ispucala sve svoje adute tako da se nade u oporavak temelje na rastu državne potrošnje te oporavku susjednih tržišta. Tržišna očekivanja pritom sugeriraju kako će Japan ove godine ostvariti negativnu stopu rasta.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinski tokovi između Hrvatske i Japana su zanemarivi te sukladno tome nećemo osjetiti izravan negativan učinak na domaću ekonomiju. Ipak, kroz utjecaj na svjetske trgovinske tokove nepovoljna kretanja u Japanu, Kini i nizu drugih ekonomija onemogućavaju oporavak eurozone, kao našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera što prijeti prelijevanju nepovoljnih trendova i na domaću ekonomsku sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:56