Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Fokus investitora na sastanku ECB-a

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 9:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 9:03

FILE PHOTO: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) talks to European Central Bank (ECB) President Mario Draghi during a Euro zone finance ministers meeting in Luxembourg, June 18, 2015. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Christine Lagarde (lijevo) i njezin prethodnik, predsjednik Europske središnje banke na odlasku Mario Draghi

Danas je na rasporedu posljednji sastanak ECB-a na čelu s Marijem Draghijem pri čemu su javne rasprave o primjerenosti mjera centralne banke u punom zamahu. Iako među članovima Vijeća centralne banke postoji slaganje kako su slabosti u ekonomiji eurozone dužeg trajanja nego što se to ranije očekivalo, bilješke s posljednjeg sastanka otkrile su neslaganja oko primjerenih mjera monetarne politike.

Općenito, članovi centralne banke su se na posljednjem sastanku usuglasili oko snižavanja depozitne kamatne stope sa -0,4% na -0,5% ali nekoliko članova smatralo je pritom kako bi bilo primjereno i snažnije smanjenje kamatnjaka. S druge pak strane, odluka da obnove program otkupa obveznica je naišla ne neodobravanje od strane pojedinih članova od kojih neki smatraju politiku neefikasnom u trenutačnim okolnostima dok drugi ocjenjuju kako je ovo alat koji bi trebalo sačuvati za snažnije poremećaje na tržištu.

 

Sve u svemu, čini se kako smanjenje kamatnih stopa uživa široku podršku unutar centralne banke dok je program otkupa obveznica dosegnuo svoje limite što sugerira kako će daljnja prilagodba kamatnih stopa biti ključan alat monetarne politike u narednom periodu. Tržišta pritom očekuju da se centralna banka danas suzdrži od uvođenja bilo kakvih daljnjih mjera ali će se pritom pozorno osluškivati retorika s ciljem anticipacije tajminga sljedećeg smanjenja kamatnjaka.