Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Fed smanjio očekivanja rasta sa 2,3% na 2,1% u 2019.

Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Fokus investitora jučer je u potpunosti bio na završetku dvodnevnog sastanka Vijeća Fed-a te press konferenciji za novinare koja je potom uslijedila. U skladu s očekivanjima, Fed je ostavio bazični kamatnjak nepromijenjenim na razini raspona od 2,25%-2,50% nakon četiri podizanja po 25bb u prethodnoj godini.

Priopćenje centralne banke nakon sastanka reflektira usporavanje rasta svjetske ali i domaće ekonomije koje je vidljivo iz podataka objavljenih u proteklim tjednima. Fed je tako istaknuo kako je rast ekonomske aktivnosti usporio te da su inflatorni pritisci oslabili. U skladu s navedenim, Fed ima namjeru biti strpljiv prije odluke o daljnjoj potrebnoj prilagodbi bazičnog kamatnjaka.

Fed je jučer objavio i revidirane makroekonomske projekcije gdje su ovogodišnja očekivanja rasta snižena za dvije desetine na i dalje solidnih 2,1% te za jednu desetinu na 1,9% u narednoj godini. Po prvi puta nakon podosta vremena, očekivana stopa nezaposlenosti je revidirana blago naviše, sa 3,5% na 3,8% u 2019. te sa 3,6% na 3,8% u narednoj godini. Potonje pritom ne implicira rast stope nezaposlenosti već samo stabilizaciju oko sadašnjih izuzetno niskih razina.

Članovi centralne banke očekuju i nešto niže inflatorne pritiske dok će se bazična inflacija izgledno kretati oko ciljane stope od oko 2% u narednom periodu. Što se tiče razine bazičnog kamatnjaka, medijalne projekcije Fed-a pokazuju da će isti ostati izgledno nepromijenjen kroz cijelu ovu godinu.

Podsjećamo kako su projekcije iz prosinca upućivale na još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine ali novi izgledi u skladu su s posljednjom retorikom članova Fed-a. Ipak, u 2020. Fed očekuje još jedno podizanje bazičnog kamatnjaka u toku 2020. godine što implicira da će bazični kamatnjak dosegnuti razinu od 2,6% na vrhuncu ciklusa normalizacije, a u odnosu na ranije projiciranih 3,1%.

Na press konferenciji za novinare, čelnik Fed-a Powell je istaknuo kako ekonomski izgledi ostaju pozitivni te da tržište rada ostaje snažno. Istovremeno, posljednje objave ekonomskih podataka upućuju na mješovitu ekonomsku izvedbu te su financijski uvjeti pogoršani u odnosu na 2018. u prosjeku. Powell je istaknuo i kako je rast svjetske ekonomije u 2017. pružao potporu američkom gospodarstvu ali kako se to nedavno promijenilo, aludirajući na usporavanje ekonomskog rasta Kine i euro zone te nesigurnosti povezane s trgovinskim pregovorima s Kinom.

Što se tiče tržišne reakcije, američki dionički indeksi su smanjili svoju inicijalnu korekciju u danu uzrokovanu zabrinutosti investitora oko napretka trgovinskih pregovora s Kinom. S&P 500 je tako bilježio pad od 0,7% da bi nakon Fed-ove objave projekcija privremeno ušao u pozitivan teritorij ali dan završio u negativi uslijed korekcije u posljednjim minutama trgovanja. Financijski sektor je zabilježio daleko najgoru izvedbu te korigirao 2,1%. Prinos na američku 10-godišnju obveznicu se spustio za 7bb što je najsnažniji pad od svibnja prošle godine te najniža razina u proteklih godinu dana.

Dolar je oslabio nakon objave Fed-ove odluke te je tečaj EUR/USD probio razinu trgovanja od 1,14 dolara za jedan euro iznad koje se parom trguje i trenutno. Takva izvedba u skladu je s našim očekivanjima umjerene deprecijacije dolara nakon sastanka Fed-a.

U suštini, Fed je svojom jučerašnjom retorikom jasno pokazao kako uslijed usporavanja svjetskog ekonomskog rasta te usporavanja rasta domaće ekonomije i inflatornih pritisaka, nema razloga nastaviti s daljnjom normalizacijom monetarne politike. Američka ekonomija stoji izuzetno dobro u usporedbi s ostalim vodećim zemljama te je ključni zadatak Fed-a da očuva snagu ekonomije u uvjetima narušenog vanjskog okruženja.

Fed-ove projekcije pokazuju kako većina članova očekuje da je aktualno usporavanje prolazne prirode te čak očekuju skromno ubrzanje rasta u narednoj godini te još jedno podizanje bazičnog kamatnjaka. Ovo je pristup kojem je sklona većina centralnih banaka i analitičara.

Ipak, na umu treba imati kako trenutno na tržištu postoje dvije struje. Jedna od njih zagovara umjereno usporavanje rasta u toku ove godine te oporavak krajem ove i početkom sljedeće godine pod utjecajem niza mjera pomoći kineskom gospodarstvu te i dalje ekspanzivne monetarne politike u euro zoni koja bi trebala spriječiti ulazak ekonomije u recesiju.

Druga struja sklona je vjerovati kako će se svjetska ekonomska izvedba pogoršati dalje u toku ove i sljedeće godine te kako će vodeće centralne banke biti prisiljene reagirati novim mjerama kako bi pomogle stabilizaciji gospodarstva.

Bilo kako bilo, zadržavamo naš stav da bilo koji od dva ishoda ide u prilog snažnom dolaru na nešto duljem vremenskom horizontu. U slučaju stabilizacije ekonomskog rasta, Fed će nastaviti s podizanjem kamatnjaka u 2020. godini dok mnogo slabiji fundamenti euro zone te niska inflacija i značajno narušavanje rasta sugeriraju kako će se centralna banka suzdržati od podizanja kamatnjaka kroz cijelu sljedeću godinu, čak i uz pretpostavku stabilizacije ekonomije.

Kao što smo istaknuli više puta, u slučaju znatnog daljnjeg narušavanja ekonomskog rasta, euro zona je u mnogo lošijoj situaciji od SAD-a budući da na aktualnoj razini kamatnih stopa imao na raspolaganju vrlo uzak krug instrumenata za borbu s recesijom. Očekujemo da će se potonje negativno odraziti na sentiment investitora i priljeve kapitala u euro zonu dok će dolar profitirati od viših kamatnih stopa te percepcije sigurnog utočišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:08