Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Europski dionički indeksi zabilježili negativnu izvedbu

Wall Street burza
 Profimedia, UPI

Američka dionička tržišta jučer su bila zatvorena radi blagdana dok su europski dionički indeksi zabilježili blago negativnu izvedbu. Naime, upitno je koliko će europski dionički indeksi uspjeti profitirati od očekivanog dogovora SAD-a i Kine budući da će isti otvoriti pitanje nerazriješenih trgovinskih odnosa između SAD-a i Europske unije.

Naime, jučer u toku dana, glasnogovornica Europske Komisije izjavila je kako je Brussels svjestan da je američki odsjek za trgovinu izradio analizu trgovanja s Europskom unijom i kako je ista prezentirana predsjedniku Trumpu da te ukoliko dođe do uvođenja carina na uvoz europskih dobara u SAD, Europska komisija je spremna reagirati.

U zasebnoj izjavi njemačka kancelarka Merkel istaknula je da prema onome što se zna za sada, izvještaj zaključuje da uvoz europskih automobila u SAD predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Trump je ranije zaprijetio uvođenjem carina od 25% na uvoz europskih automobila dok se detaljne informacije mogu očekivati u narednih 90 dana koliko je rok za reakciju na izvještaj

Kineski dionički indeksi zabilježili su svoju najbolju jednodnevnu izvedbu od početka studenog nošeni optimizmom investitora oko pregovora SAD-a i Kine te nade da će novi trgovinski dogovor okončati jednogodišnji trgovinski rat između dvije ekonomije. Američki predstavnici su prošli tjedan posjetili Beijing te je predsjednik Trump u toku vikenda objavio kako su razgovori s Kinom bili iznimno produktivni a dvije strane će nastaviti razgovore u toku ovog tjedna u Washingtonu.

Nakon snažne korekcije u prethodnoj godini, kineski dionički indeksi bilježe snažan oporavak u toku 2019. uz rast CSI 300 dioničkog indeksa od oko 3% gdje posljednje dostupni podaci ukazuju na priljev od rekordnih 9 milijardi dolara u kinesko dioničko tržište u toku siječnja.

Potonje je posljedica očekivanja investitora da će Kina konačno uspjeti postići trgovinski dogovor sa SAD-om, a budući da je uvođenje carina između dvije zemlje bilo ključni razlog snažne korekcije u prethodnoj godini. Dodatno, kineska vlada uvela je i niz mjera potpore kako bi se spriječilo snažnije usporavanje ekonomskog rasta.

Cijene nafte nastavile su rasti u ponedjeljak te dosegnule svoju najvišu razinu u gotovo tri mjeseca uslijed rastućeg optimizma oko aktualnih pregovora SAD-a i Kine koji bi pomogli stabilizaciji kineske ekonomije i posljedično potražnji za energentima te uslijed učinaka smanjene proizvodnje od strane OPEC-a i saveznika.

Cijena WTI nafte porasla je za preko 20% u toku ove godine dok se Brent naftom trguje na 30% višim razinama u odnosu na kraj prethodne godine. Smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a je pritom djelomično kompenzirano rastom proizvodnje u SAD-u za koju se očekuje da će zabilježiti daljnje povećanje u toku ove i sljedeće godine.

S obzirom da su američka tržišta jučer bila zatvorena, tečajem EUR/USD se trgovalo u uskom rasponu oko razine od 1,13 dolara za jedan euro.

Nadolazeći dogovor SAD-a i Kine ne govori apsolutno ništa pozitivno o trgovinskim odnosima SAD-a i Europske unije. Naposljetku, nemojmo zaboraviti da nadolazećem dogovoru između dvije strane prethodi godina dana značajnih tržišnih turbulencija, korekcije kineskih dioničkih indeksa i snažne deprecijacije kineske valute renminbi.

Naša očekivanja povezana su s već ionako krhkom slikom ekonomije euro zone koja je u nepovoljnijoj poziciji u slučaju trgovinskog rata. Dodatno, SAD su ojačale svoju pregovaračku poziciju nakon uspješno sklopljenog novog dogovora s Kanadom i Meksikom te u slučaju potpisa novog dogovora s Kinom.

Dolar će profitirati u tom slučaju uslijed povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini i bijegu u sigurna valutna utočišta dok će se euro s druge strane naći pod pritiskom uslijed očekivanog negativnog učinka na ekonomski rast te daljnju odgodu zaoštravanja monetarne politike od strane ECB-a, a što će u konačnici imati negativan učinak na tokove kapitala prema euro zoni.

Fokus investitora danas će biti na objavi ZEW indikatora sentimenta Njemačke gdje tržišta očekuju daljnji pad indikatora u veljači što bi moglo imati umjereni negativan učinak na euro. Ipak, fokus investitora je na preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta euro zone koja je na rasporedu u četvrtak i gdje tržišta predviđaju stabilizaciju, odnosno blagi rast sa sadašnjih razina.

Izuzev navedenoga investitori će biti fokusirani na sutrašnju objavu bilješki s posljednjeg sastanka Vijeća Fed-a s ciljem anticipacije potencijalnih promjena monetarne politike ovisno o nadolazećoj objavi ekonomskih indikatora. Uvođenje carina na uvoz europskih automobila imalo bi pozitivne učinke na rast inflacije te iz te perspektive ide u prilog zaoštravanju monetarne politike u SAD-u no ne vjerujemo da će to biti slučaj budući da će snažniji dolar s druge strane spustiti inflatorne pritiske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:25