Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Europski dionički indeksi ostvarili pozitivnu izvedbu

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američko tržište jučer je bilo zatvoreno radi blagdana dok su europski dionički indeksi ostvarili pozitivnu izvedbu usprkos postojećim nesigurnostima oko napretka američko-kineskih trgovinskih pregovora te iščekivanju potvrde ranije najavljenog susreta predstavnika dvaju zemalja u toku ovog mjeseca.

Investitori ostaju osjetljivi na daljnje vijesti o budućnosti američko-kineskih trgovinskih odnosa gdje se čini da je vjerojatnost dogovora dalja nego ikada ranije nakon što je sukob eskalirao u proteklim tjednima. Negativne implikacije istoga već se neko vrijeme ogledaju i u kretanjima ekonomskih indikatora.

Jučer objavljeni podaci o PMI indikatoru sentimenta kineskog prerađivačkog sektora pokazali su pad od dodatnih 0,2 boda na razinu od 49,5 te se tako isti nalazi ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Promatrano prema kategorijama, u segmentu novih narudžbi te zapošljavanja zabilježeno je pogoršanje u odnosu na prethodni mjesec. Oporavak kineske ekonomije jedan je od ključnih preduvjeta stabilizacije ekonomske slike euro zone a posljednje objave indikatora pokazuju kako niz mjera državne intervencije nije polučio značajne pozitivne učinke već tek spriječio potencijalno još snažniju deterioraciju ekonomskih indikatora.

Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar pala je na najnižu razinu u protekla dva tjedna uslijed rastućih tenzija unutar Konzervativne stranke oko pitanja napuštanja EU. Aktualni premijer Boris Johnson pritom je izjavio kako neće dozvoliti novu odgodu izlaska iz EU ni u kojem slučaju te zaprijetio novim izborima ukoliko ne dobije podršku Parlamenta.

Na domaćem deviznom tržištu tečajem EUR/HRK ponovno se trguje blago iznad razine od 7,40 kuna za jedan euro uslijed uobičajeno nižeg priljeva turističkih deviza s početkom rujna. Očekujemo uobičajeni sezonski rast tečaja u narednim mjesecima za kojeg smatramo da bi mogao biti i nešto naglašeniji nego što je to bio slučaj u protekle dvije godine uslijed narušenog vanjskog okruženja te sukladno tome nižeg potencijala rasta izvoza i priljeva deviza po toj osnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:53