Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: ECB priprema teren za daljnje smanjenje kamatnih stopa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.10.2019. u 9:40

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.10.2019. u 9:40

FILE PHOTO: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) talks to European Central Bank (ECB) President Mario Draghi during a Euro zone finance ministers meeting in Luxembourg, June 18, 2015. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir / REUTERS

Christine Lagarde (lijevo) i njezin prethodnik, predsjednik Europske središnje banke na odlasku Mario Draghi

Što se dogodilo?

Jučer objavljene bilješke s posljednjeg sastanka ECB-a pokazale su kako među članovima centralne banke postoji opće prihvaćeno mišljenje kako su slabosti u ekonomiji eurozone dužeg trajanja nego što se to ranije očekivalo. U skladu s navedenim, i očekivanja rasta i inflacije u narednom periodu su revidirana naniže, a nekoliko članova centralne banke smatra kako su projekcije i dalje pretjerano optimistične s obzirom na aktualne okolnosti.

U skladu s navedenim, članovi su se usuglasili oko potrebe za relaksacijom monetarne politike, ali ne i oko pojedinačno uvedenih mjera na sastanku. Općenito, članovi su se složili oko snižavanja depozitne kamatne stope sa -0,4% na -0,5%, ali nekoliko članova smatralo je pritom kako bi bilo primjereno i snažnije smanjenje kamatnjaka.

S druge pak strane, odluka da obnove program otkupa obveznica je naišla ne neodobravanje od strane pojedinih članova od kojih neki smatraju politiku neefikasnom u trenutačnim okolnostima, dok drugi ocjenjuju kako je ovo alat koji bi trebalo sačuvati za snažnije poremećaje na tržištu.

Što to znači?

Sve u svemu, bilješke pokazuju kako smanjenje kamatnih stopa uživa široku podršku unutar centralne banke, dok je program otkupa obveznica dosegnuo svoje limite. To sugerira kako će daljnja prilagodba kamatnih stopa biti ključan alat monetarne politike u narednom periodu te kako možemo očekivati daljnje smanjenje depozitne kamatne stope možda već u ovom ili najkasnije u narednom kvartalu.

Zašto nam je to važno?

Kretanje referentnih kamatnih stopa u eurozoni uz premiju rizika zemlje je ključna odrednica kretanja kamatnih stopa na domaćem tržištu. U skladu s navedenim možemo zaključiti kako iako na rekordno niskim razinama, kamatne stope u Hrvatskoj još uvijek imaju potencijala za daljnju korekciju naniže.