Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Čini se da Trump ne može samostalno okončati NAFTA-u

Trump je objavio kako smatra da SAD ne bi trebalo kupovati svoje saveznike
Donald Trump
 Grigory Dukor / REUTERS

Jučerašnji dan na svjetskim financijskim tržištima je protekao u relativno mirnom tonu s obzirom da su američka tržišta bila zatvorena radi praznika rada. Ipak, azijski su dionički indeksi zabilježili silazne pritiske uslijed pojačanih tenzija SAD-a i Kanade u aktualnim pregovorima oko novog trgovinskog sporazuma. Potonje je u fokus investitora vratilo i nastavak sukoba između SAD-a i Kine.

Naime, predsjednik Trump je objavio kako smatra da SAD ne bi trebalo kupovati svoje saveznike lošim trgovinskim dogovorima i besplatnom vojnom zaštitom, te da ne postoji politički razlog radi kojega bi se nastavilo savezništvo s Kanadom u sklopu NAFTA-e.

Nadalje, Trump je izjavio kako nepostizanje dogovora, za SAD znači, da će Kanada biti izuzeta iz sporazuma, te da se Kongres ne bi smio miješati u ovo jer će u suprotnom jednostavno okončati NAFTA-u bez koje će SAD-u ionako biti bolje.

I dok se čini kako nije u potpunosti jasno može li predsjednik samostalno okončati NAFTA-u, sigurno je da za provođenje bilo kakvog drugog sporazuma treba suglasnost Kongresa te da Kongres izgledno neće odobriti sporazum s Meksikom ukoliko Kanada ne bude uključena u isti ili ako se sa Kanadom ne postigne barem zasebni bilateralni sporazum.

Trump je namjeru o potpisu sporazuma uputio u Kongres prošli petak, te će se o istome glasati po isteku od 90 dana. Time bi sporazum mogao doći na izglasavanje u periodu iza izbora, kada je izgledno da će prevladavati Demokratska većina koja nije sklopa Trumpovim promjenama trgovinske politike. U svakom slučaju, SAD bi šest mjeseci prije okončanja NAFTA-e morale o istome obavijestiti Kanadu i Meksiko.

Jučer objavljeni podaci pokazali su rast inflacije od 17,9% godišnje u Turskoj na što je reagirala i Turska centralna banka te izjavila kako će prilagoditi svoju monetarnu politiku na sljedećem sastanku u toku mjeseca, implicirajući na napuštanje politike održavanja niskog kamatnjaka. Izjava je podržana i od strane ministra financija Turske.

Spomenutom izjavom banka je napravila zaokret od svoje dosadašnje politike niskog kamatnjaka koja se povezivala s Erdoganovim otvorenim istupima protiv visokih kamatnih stopa. Smatramo kako bi uvođenje adekvatnih mjera od strane Turske centralne banke ojačalo povjerenje investitora i umanjilo potencijal daljnjeg bijega kapitala i slabljenja lire.

Rejting agencija Fitch, jučer je potvrdila kreditni rejting Italije na BBB, ali je revidirala izglede sa stabilnih ne negativne. U objavi, rejting agencija je istaknula kako je pad izgleda posljedica očekivanog pada fiskalne discipline u zemlji pod novim vodstvom, te očekivanja kako nova vlada neće dočekati kraj mandata već Fitch predviđa kako bi do novih izbora moglo doći od 2019. nadalje.

Nepovoljna izvedba britanske funte nastavila se jučer pri čemu je ista pala za 0,8% u odnosu na američki dolar. Uslijed obnovljenih zabrinutosti oko dogovora s Europskom unijom, nakon što je vodeći pregovarač Europske unije za Brexit, Michael Barnier, izjavio kako ima snažna neslaganja s velikim dijelom prijedloga od strane Velike Britanije. Istovremeno, britanska premijerka May izjavila je kako neće pristati na kompromis koji nije u najboljem nacionalnom interesu zemlje.

Tečaj EUR/USD jučer je blago porastao nakon solidne korekcije naniže u petak uslijed razočaravajuće objave podataka o inflaciji euro zone. Ipak, u današnjem ranom dijelu trgovanja dolar bilježi jačanje uslijed obnovljenih zabrinutosti oko odnosa između SAD-a i Kanade te Kine, ali i učinaka prelijevanja turbulencija iz Turske unatoč jučerašnjoj objavi centralne banke o namjeri prilagodbe mjera monetarne politike.

Jačanje švicarskog franka nastavljeno je u proteklim danima pri čemu se parom trenutno trguje ispod razine od 1,13 švicarskih franaka za jedan euro, odnosno oko razina koje je Švicarska centralna banka ranije opisivala kao značajno precijenjenom vrijednosti franka. Jedan od članova centralne banke istaknuo je nedavno namjeru interveniranja na deviznom tržištu kako bi se obuzdalo pretjerano jačanje domaće valute i negativan učinak na ionako skromne inflatorne pritiske, što ograničava daljnji potencijal kretanja tečaja naniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:34