Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: BDP Euro zone porastao za 2,5 posto godišnje

Proteklih mjeseci maloprodaja je bila pritisnuta vremenskim neprilikama koje su pogodile SAD
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Unatoč nastavku rasta dionica iz energetskog sektora, jučer je zaustavljena pozitivna izvedba američkog dioničkog tržišta. Naime, dionički indeksi dan su završili u crvenom pritisnuti negativnom izvedbom tehnološkog sektora, ali i ponovnih neizvjesnosti vezanih uz trgovinske pregovore između SAD-a i Kine.

Prema jučerašnjim navodima američke administracije, SAD i Kina još su uvijek vrlo udaljene od dogovora vezanog uz trgovinsku razmjenu, tehnologiju i pristup tržištu. Nakon što pregovori koji su održani u Kini početkom mjeseca nisu polučili konkretne rezultate, pregovori se nastavljaju sljedeći tjedan kada kineska administracija stiže u SAD-e. Izuzev smanjenja trgovinskog deficita, SAD zahtjeva ukidanje subvencije za strateške industrije te jačanje zaštite intelektualnog vlasništva.

Uslijed rasta tržišnih očekivanja kako će Fed ubrzati tempo podizanja bazičnog kamatnjaka, američki 10-godišnji prinos porastao je u toku dana na razinu od 3,095%, što je najviša dostignuta razina još od kraja 2011. godine. Optimističnija očekivanja potaknuta su jučerašnjom objavom podataka o američkoj trgovini na malo koja je u travnju porasla za 0,3% mjesečno, dok su podaci za prethodne mjesece revidirani naviše.

Proteklih nekoliko mjeseci maloprodaja je bila pritisnuta posljedicama vremenskih neprilika koje su pogodile SAD-e, pa analitičari očekuju ubrzanje rasta u ostatku godine. U prilog navedenom ide i snažan rast zaposlenosti i plaća te porezno rasterećenje.

Druga objava potvrdila je rast BDP-a Euro zone za 2,5% godišnje te 0,4% kvartalno u prvom kvartalu. Ipak, dio analitičara smatra kako je usporavanje rasta u prvom kvartalu rezultat privremenih učinaka te očekuju ubrzanje rasta u ostatku godine.

Istovremeno, prva objava njemačkog BDP-a za prvi kvartal snažno je razočarala ukazavši na usporavanje rasta od 0,3pp na 0,3% kvartalno, dok je na godišnjoj razini ostvaren rast od 2,3%. Usporavanje rasta rezultat je smanjenja državne potrošnje te privremenih učinaka, dok su investicije i osobna potrošnja nastavile snažan rast.

Rast američkih prinosa potaknuo je jačanje dolara u odnosu na vodeće svjetske valute pri čemu je par EUR/USD opet pao ispod razine od 1,19 dolara za jedan euro, dok je dolarski indeks dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini.

Pritom zadržavamo naša očekivanja generalno snažnijeg dolara u periodu pred nama uslijed rasta diferencijala kamatnih stopa između SAD-a i Euro zone, dok podbačaj ekonomije Euro zone u pitanje dovodi ECB-ova očekivanja da će snažnije stope rasta s vremenom generirati inflatorne pritiske. Također, negativan učinak na euro generiraju i politički rizici, posebice u Italiji. Napokon izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja u SAD-u izgledno će povećati potražnju za američkim dolarom.

Rast američkih prinosa i američkog dolara utjecao je na pad cijene zlata ispod razine od 1300 dolara za uncu, po prvi puta od kraja prošle godine.

S druge pak strane, rast cijena nafte se nastavio uslijed očekivanja smanjenja iranskog te venecuelanskog izvoza. Trenutno se Bret naftom trguje na razini od preko 78,5 dolara po barelu, dok je cijena WTI nafte i dalje iznad 71 dolara po barelu nafte.

Crobex je ojačao za 0,18% dosegnuvši najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, dok je redovni dionički promet ostao skroman uz protrgovanih 5,0 mil. HRK. Dionica Hrvatski Telekom d.d. (HT) jedina je zabilježila milijunski promet te ostvarila rast od 0,32%, a istom je dionicom zabilježena i blok transakcija u iznosu od 2,4 mil. HRK uz prosječnu cijenu od 158,0 HRK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:18