Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Apple revidirao svoja očekivanja rasta prihoda

Predsjednik Trump je izjavio kako očekuje oporavak američkog dioničkog tržišta u ovoj godini
Apple logo na zgradi
 Brendan McDermid / REUTERS

Unatoč inicijalnim silaznim pritiscima, američki dionički indeksi su u prvom trgovinskom danu 2019. završili u pozitivnom teritoriju uslijed rasta cijene nafte koja je pomogla oporavku dionica energetskog sektora te pozitivnoj izvedbi izdanja tehnološkog sektora.

Volatilno trgovanje nastavak je na snažne silazne pritiske koje je američko dioničko tržište zabilježilo u prosincu koji je ujedno bio i najlošija izvedba S&P 500 dioničkog indeksa od istog perioda 1931. godine. U kontekstu navedenog predsjednik Trump je izjavio kako očekuje oporavak američkog dioničkog tržišta u ovoj godini uslijed daljnjih trgovinskih dogovora između SAD-a i vodećih trgovinskih partnera, uključujući Kinu.

Inicijalna korekcija dioničkih indeksa pritom je posljedica razočaravajuće objave kineskih podataka koji su dodatno potaknuli zabrinutosti investitora oko usporavanja druge najveće ekonomije svijeta. Naime, kineski PMI indikator prerađivačkog sektora pao je ispod kritične razine od 50 bodova u prosincu što upućuje na prvu korekciju sektora u proteklih 19 mjeseci uslijed oslabljene potražnje kao posljedice američko-kineskih trgovinskih tenzija.

Nastavno na navedeno, Apple je objavio priopćenje u kojem je revidirao svoja očekivanja rasta prihoda u finalnom kvartalu prošle godine. Naime, kompanija je inicijalno očekivala rast istih od oko 5% dok je prema posljednjim očekivanjima izgledna korekcija u istom iznosu. Kompanija je pritom istaknula kako su nedavne slabosti u rezultatima prije svega posljedica slabljenja ekonomske aktivnosti u Kini.

Cijena dionice Applea pritom nije zabilježila značajnije promjene dok su cijene dionica vodećih kineskih dobavljača kompanije korigirale naniže što je rezultiralo generalnom slabosti azijskih dioničkih indeksa. Podsjećamo kako je Apple zabilježio snažne korekcije u nekoliko navrata u 2018. godini uslijed slabijih očekivanja rasta prodaje od strane same kompanije te promjene u načinu izvještavanja za koju se smatra kako je usmjerena na prikrivanje detalja prodaje pojedinih Appleovih proizvoda.

Snažnija potražnja investitora za sigurnom imovinom spustila je pritom njemački 10-godišnji prinos za 8bb na najnižu razinu od travnja 2017. godine a silazne pritiske je zabilježio i američki 10-godišnji obveznički prinos.

Razočaravajuća objava kineskog indikatora prerađivačkog sektora rezultirala je jačanjem potražnje za sigurnim valutnim utočištem gdje je najviše profitirao jen koji je ojačao i u odnosu na euro i u odnosu na američki dolar.

Tečaj EUR/USD je nakon rasta u posljednjim danima 2018. zabilježio silazne pritiske pri čemu se parom trenutno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro.

Futuresi na američki bazični kamatnjak pritom pokazuju kako čak 75% tržišnih sudionika očekuje da Fed neće uopće podići bazični kamatnjak u toku ove godine, a u odnosu na ranija očekivanja od oko 25%. Spomenuto je u suprotnosti ne samo s posljednjim Fed-ovim projekcijama već i sa snažnim fundamentima američke ekonomije te daje dodatni potencijal jačanju potražnje za dolarom u nastavku godine prema našem mišljenju.

Ministarstvo financija je na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa prihvatilo sve pristigle ponude te plasiralo 2.048 milijardi kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa čime je nadmašen plan izdanja od 1.5 milijardi kuna te ukupno dospijeće od 1.940 milijardi kuna. Prinos se pritom zadržao na rekordno niskim razinama od 0,09%. Sljedeća aukcija trezorskih zapisa na rasporedu je 22. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:34