Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američko dioničko tržište dosegnulo nove rekordne razine

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Tri ključna američka dionička indeksa, S&P 500, Dow Jones i Nasdaq, zajedno su zaključili trgovanje na rekordnim razinama po prvi puta u protekla četiri mjeseca uslijed optimizma investitora oko napretka američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Očekivanja vezana uz američko-kineske trgovinske pregovore porasla su nakon što je jedan od američkih predstavnika u pregovorima izjavio kako je prilično optimističan te da vjeruje kako se preostale razlike između dvije strane mogu uskoro prevladati te kako će doći do sastanka predstavnika zemalja već u toku ovog mjeseca.

Dodatno, posljednje informacije sugeriraju kako SAD razmatraju ukidanje carina na 112 milijardi dolara godišnje vrijednosti kineskog uvoza koje su uvedene početkom rujna po stopi od 15%. Tim činom SAD bi ispunile ključni zahtjev kineskih pregovarača ususret novom trgovinskom dogovoru.

ŠTO TO ZNAČI?

Nakon što se svjetska tržišta preko godinu dana nose s pritiskom trgovinskog rata, čini se kako su dvije zemlje blizu postizanja dogovora kojim bi se okončao isti. Trgovinske tenzije i s time povezane neizvjesnosti jedan su od ključnih razloga usporavanja svjetskog ekonomskog rasta u nedavnom periodu, a na što su upozorile i vodeće svjetske institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Eliminiranje trgovinskih neizvjesnosti ključan je preduvjet stabilizacije ekonomskog sentimenta na svjetskom tržištu te u konačnici stabilizacije i samih ekonomskih kretanja. Posljedice trgovinskog sukoba prije svega su se očitovale na industrijskim kretanjima te upravo iz tog razloga nismo osjetili značajnije negativne implikacije na domaću ekonomiju koja se prije svega oslanja na domaću potražnju. Ipak, vidljivo je kako se u nekim zemljama eurozone slabosti počinju prelijevati u uslužni sektor. S ciljem sprečavanja snažnijih ekonomskih poremećaja na svjetskom tržištu, tajming novog trgovinskog dogovora od ključne je važnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:41