Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy
ŠTO SE DOGODILO?

S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu te bilježi povrat od preko 20% u toku ove godine. Potpora rastu dioničkog indeksa stigla je uslijed rastućeg optimizma investitora oko američko-kineskih trgovinskih pregovora te očekivanog smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane američke centralne banke na sutrašnjem sastanku.

Dodatno, optimizam investitora dolazi i kao posljedica pretežito solidnih rezultata kompanija i retorike menadžmenta vezano uz očekivanja oko buduće izvedbe. Naime, do sada je 200 kompanija iz S&P 500 objavilo rezultate poslovanja u trećem kvartalu godine. Izjave vodstva kompanija pritom pokazuju kako su skloniji vjerovati kako se radi o privremenom usporavanju rasta ili stabilizaciji rasta po nešto nižim stopama nego recesiji.

ŠTO TO ZNAČI?

Rezultati su pokazali i kako najveći optimizam se bilježi u američkom potrošačkom sektoru koji nastavlja profitirati od snažnog tržišta rada, rasta plaća i prošlogodišnjeg poreznog rasterećenja. Istovremeno, zabrinutosti proizlaze iz usporavanja rasta u industrijskom sektoru, trgovinskih tenzija i usporavanja rasta u Kini što pokazuje koliki je značaj postizanja trgovinskog dogovora za ekonomsku izvedbu obje zemlje. Vrijedi istaknuti kako su kompanije pritom optimističnije oko očekivane izvedbe u narednoj godini što je još jedan indikatora pouzdanja u optimističan ishod trgovinskih pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07