Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi zabilježili pozitivnu izvedbu

Pozitivan sentiment se prelio i na europske tržišta uz rast svih ključnih dioničkih indeksa
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Američki dionički indeksi tjedan su započeli pozitivnom izvedbom pri čemu je S&P 500 dosegnuo svoju najvišu razinu u protekla tri mjeseca nakon što je predsjednik Trump u nedjelju potaknuo optimizam investitora pozitivnom retorikom vezanom uz aktualne trgovinske pregovore s Kinom.

Naime, izgledi za postignuće trgovinskog sporazuma između dvije zemlje su porasli nakon što su SAD najavile kako će se suzdržati od povećanja carina na uvoz kineskih dobara uslijed solidnog napretka u pregovorima. Inicijalni rok za postizanje novog dogovora bio je 1. ožujka. Najsnažniji rast zabilježio je industrijski sektor te sektor proizvodnje materijala a za koje se očekuje da će relativno najviše profitirati od sporazuma s Kinom.

Pozitivan sentiment se prelio i na europske tržišta uz rast svih ključnih dioničkih indeksa, a usprkos neizvjesnostima oko budućnosti trgovinske politike sa SAD-om te strahu od uvođenja carina na uvoz europskih automobila u SAD.

Kineski CSI 300 dionički indeks je zabilježio rast od gotovo 6% čime je dosegnuo najvišu vrijednost od lipnja prošle godine te bilježi rast od preko 25% u odnosu na najnižu točku zadnjeg silaznog ciklusa koju je dosegnuo početkom siječnja. CSI 300 tako je na putu svoje najbolje mjesečne izvedbe od travnja 2015.

Kineska valuta renminbi također je profitirala te dosegnula svoju najveću vrijednost u odnosu na američki dolar od srpnja prošle godine.

Cijena WTI nafte pala je za gotovo 3% dok je cijena Brent nafte pala za preko 4% uslijed reakcije investitora na komentare predsjednika Trumpa vezane uz aktualni program smanjena proizvodnje od strane OPEC-a. Trump je naime izjavio kako cijene nafte postaju previsoke te da svjetska ekonomija ne može podnijeti povećanje cijena, a osvrnuo se i na OPEC.

Spomenuta izjava smatra se upozorenjem koje je usmjereno prije svega prema Saudijskoj Arabiji kao vodećoj članici OPEC-a, u vremenima kada su na snazi sankcije prema Iranu i Venezueli od strane SAD-a i koje onemogućavaju snažniji izvoz nafte iz te dvije zemlje. Podsjećamo, cijene nafte porasle su za preko 20% u toku ove godine nakon što je OPEC započeo s implementacijom nižih razina proizvodnje početkom godine te usprkos daljnjem rastu proizvodnje u SAD-u.

Čelnik Fed-a Powell će danas i sutra imati izlaganje pred američkim Kongresom gdje će prezentirati posljednje odluke o monetarnoj politici. Nakon što je Fed u siječnju usvojio znatno oprezniju retoriku, izgledno je kako ćemo i danas imati priliku svjedočiti obrani iste.

Za devizna tržišta bit će zanimljivo popratiti hoće li Powell dati bilo kakve naznake okolnosti pod kojima bi se Fed odlučio na daljnju normalizaciju monetarne politike s obzirom da i dalje nije jasno da li je nastavak solidne izvedbe američke ekonomije dovoljan da Fed podigne još jednom bazični kamatnjak ili će isti biti zadržan oko aktualnih razina u nedostatku snažnijih inflatornih pritisaka.

Tečaj EUR/HRK zabilježio je daljnji rast te se parom trenutno trguje nadomak razine od 7,43 kuna za jedan euro. Smanjeni priljev deviza po osnovi turizma nakon što je prošao blagdanski period (te prije prvog povećanja turista u Uskrsnom razdoblju) te usporavanje rasta izvoza uslijed lošije ekonomske slike vanjskih trgovinskih partnera sugeriraju da bi u narednih par tjedana mogli vidjeti daljnji blagi rast tečaja.

S druge pak strane, solidne devizne pozicije domaćih izvoznika, turističkih kompanija i privatnih iznajmljivača smještaja upućuju na moguće konverzije strane valute prije očekivanog pada tečaja u ljetnim mjesecima.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi milijardu kuna jednogodišnjih kunskih trezoraca uz istovremeno dospijeće od gotovo 1,5 milijardi kuna. Očekujemo nastavak solidne zainteresiranosti investitora uz zadržavanje jednogodišnjeg kunskog prinosa na aktualnoj razini od 0,09%, a imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:37