Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi zabilježili pad

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili najsnažniju korekciju u više od mjesec dana nakon što je Fed po završetku jučerašnjeg sastanka objavio kako bi skroman rast inflacije ove godine mogao biti prolazne prirode što potencijalno implicira potrebu za daljnjim zaoštravanjem monetarne politike sljedeće godine. Potonje je isto tako umanjilo vjerojatnost da će se Fed u toku ove godine odlučiti na spuštanje bazičnog kamatnjaka, a o čemu tržište špekulira već neko vrijeme.

Fed je na jučerašnjem sastanku zadržao ciljanu razinu bazičnog kamatnjaka nepromijenjenom između 2,25% i 2,5% te istaknuo kako ne vidi potrebu za trenutnom prilagodbom bazičnog kamatnjaka niti na više niti na niže. Što se tiče ekonomske izvedbe, Fed je zvučao nešto optimističnije nego na sastanku u ožujku, a što je u skladu s posljednjom objavom ekonomskih indikatora. Nove projekcije Fed-a bit će objavljene na sastanku koji će se održati 18. i 19. lipnja.

Preliminarna objava BDP-a euro zone u utorak pokazala je rast od 0,4% kvartalno u prva tri mjeseca ove godine dok je na godišnjoj razini ostvaren rast od 1,2% godišnje čime se blago nadmašena tržišna očekivanja rasta od 1,1%.

Prema posljednjim objavama ekonomskih indikatora izgledno je očekivati kako je rast predvođen rastom privatne i potencijalno državne potrošnje, kao i rastom investicija ali uz istovremeno negativnu kontribuciju neto izvoza.

Italija koja ja tehnički ušla u recesiju krajem prošle godine, zabilježila je pozitivnu stopu rasta od 0,2% na kvartalnoj razini čime je tehnički izašla iz recesije. U slučaju Italije domaća potražnja je imala negativan utjecaj na rast koji je predvođen rastom neto izvoza. Potonje je izgledno prije svega pozitivna posljedica slabljenja eura od početka ove godine.

Prema posljednjim vijestima iz Bijele kuće, SAD i Kina su završili posljednju rundu trgovinskih pregovora u Beijingu te predstoje pregovori u Washingtonu koji su na rasporedu sljedeći tjedan i gdje bi dvije strane trebale finalizirati uvjete novog trgovinskog dogovora.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan rast trgovine na malo u ožujku je iznosio visokih 5,7% godišnje usprkos kasnijim uskršnjim blagdanima u odnosu na prošlu godinu.

Prosječna stopa rasta trgovine na malo u prvom kvartalu tako iznosi 6,2% godišnje i odraz je rasta raspoloživog dohotka stanovništva uslijed sniženja PDV-a na određene proizvode od početka godine, niskih kamatnih stopa koje smanjuju teret otplate postojećeg i novog duga, solidnog rasta neto plaća i rasta zaposlenosti.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u ožujku je zabilježila rast od 3,0% godišnje nošena proizvodnjom intermedijarnih i kapitalnih proizvoda te netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Istovremeno, proizvodnja energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju je zabilježila pad na godišnjoj razini.

Prosječna stopa rasta industrijske proizvodnje u toku prvog kvartala iznosi 2,7% godišnje s niske baze od prošle godine te je najsnažniji prosječan kvartalni rast od trećeg kvartala 2017. godine. Izlazak Italije iz recesije i snažniji rast izvoza pod učincima slabljenja eura zasigurno je dobra vijest za domaću ekonomiju. Ipak, sveukupne mjere ekonomskog sentimenta euro zone te posebice Njemačke i Italije kao najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske, i dalje upućuju na značajne slabosti u prerađivačkom sektoru. Crobex je travanj zatvorio s dobitkom od 2,2% na mjesečnoj razini, odnosno 5,1% na godišnjoj razini.

U utorak se najviše trgovalo izdanjem Valamar Riviere (RIVP) koja je u toku dana objavila rezultate poslovanja za prvi kvartal godine gdje je iskazan rast prihoda od prodaje za 18,9% godišnje, odnosno za 7,3 milijuna kuna što možemo pripisati otvaranju hotela Valamar Obertauern 4*. Istovremeno, kompanija je iskazala neto gubitak od 252 milijuna kuna. Na umu treba pritom imati kasnije uskršnje blagdane i uobičajenu snažnu sezonalnost prihoda od turizma gdje prihodi u prvom kvartalu čine tek mali udio ukupnih prihoda.

Druga najtrgovanije izdanje bila je dionica Hrvatskog Telekoma (HT) koja je također u utorak objavila rezultate poslovanja za prvi kvartal godine na konsolidiranoj razini nakon što su nekoliko dana ranije objavljeni nekonsolidirani rezultati poslovanja. Kompanija je iskazala pad prihoda od prodaje od 1,3% na godišnjoj razini dok neto dobit nakon manjinskih udjela iznosi 190 milijuna kuna, što je povećanje za 14,1% na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:05