Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi u plusu treći uzastopni dan

Brokeri na njujorškoj burzi
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi treći su uzastopni dan završili u plusu, a pozitivnu izvedbu su zabilježili i ostali vodeći svjetski dionički indeksi nošeni optimizmom oko iščekivanog trgovinskog dogovora SAD-a i Kine nakon što su pregovori između dvije zemlje produljeni za jedan dan.

Službenog očitovanja o razlogu produljenja pregovora nema no američki predsjednik Donald Trump objavio je kako pregovori sa Kinom napreduju izuzetno dobro te se smatra kako bi se u kontekstu navedenog ubrzo mogao postići i konsenzus.

Kineski Hang Seng indeks tako bilježi najbolju izvedbu jednodnevnu izvedbu u više od mjesec dana gdje je rast dionica proizvođača automobila i automobilskih dijelova te kućanskih aparata dodatno potaknut objavama kako Kina planira mjere potpore rasta domaće potražnje s ciljem borbe protiv usporavanja ekonomije.

Prema jučer objavljenim izgledima Svjetske banke, rast svjetske ekonomije usporiti će tek za jednu desetinu u ovoj godini na 2,9%, a sa procijenjenih 3,0% u 2018. godini koji su također zabilježili silaznu reviziju u odnosu na inicijalna očekivanja. Svjetska banka očekuje usporavanje američkog rasta sa 2,9% na 2,5%, euro zone sa 1,9% na 1,6% te Kine sa 6,5% na 6,2%.

Industrijska proizvodnja Njemačke zabilježila je pad od 1,9% mjesečno u studenom što je treći uzastopni mjesec korekcije i značajno iznad tržišnih predviđanja pada od 0,3%. Promatrano po segmentima, najsnažniju korekciju zabilježila je proizvodnja potrošačkih dobara (-4,1%), a slijedi proizvodnja energije sa padom od 3,1% te proizvodnja kapitalnih dobara sa korekcijom od 1,8%. Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja pala je za 4,7% u studenom.

Ovo je samo jedna u nizu posljednjih razočaravajućih ekonomskih indikatora za vodeću ekonomiju euro zone, pri čemu pad u narudžbama prerađivačkog sektora od 1% mjesečno u studenom te daljnja korekcija indikatora sentimenta ne daju investitorima mnogo razloga za optimizam u narednom periodu.

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na realan rast trgovine na malo od 2,1% mjesečno u studenome, dok je na godišnjoj razini trgovina na malo zabilježila rast od 5,8%. Prosječan rast trgovine na malo u prvih jedanaest mjeseci godine tako iznosi 3,9%.

Snažan rast privatne potrošnje pritom pripisujemo rastu raspoloživog dohotka stanovništva po osnovi povećanja plaća, kamatnih stopa na rekordno niskim razinama koje olakšavaju teret servisiranja dugova stanovništva i oporavka kreditne aktivnosti. Dodatno, rast je podržan i izgledno snažnom izvedbom turizma u istom periodu za koji će podaci biti objavljeni danas.

Uzlazni pritisci na cijenu nafte su nastavljeni jučer pri čemu je cijena Brent nafte porasla za preko 12% u toku ove godine te dosegnula najvišu razinu u posljednja tri tjedna nošena optimizmom oko napretka pregovora SAD-a i Kine budući da je strah od daljnjih trgovinskih tenzija između dvije ekonomije uvelike utjecao na raniji rast pesimizma vezano uz ovogodišnju izvedbu svjetske ekonomije.

Dodatno, pozitivan utjecaj imala je i ranije spomenuta najava Kine kako će uvesti mjere kojima bi se potaknuo rast ekonomije. Na strani ponude početak smanjena proizvodnje od početka godine od strane OPEC-a također je pozitivno utjecao na oporavak cijena.

Nakon što je u prethodnom tjednu cijena zlata dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci od gotovo 1300 američkih dolara za uncu zlata, rast optimizma investitora nakon objave iznad očekivanog rasta američke zaposlenosti te napredak pregovora između SAD-a i Kine doveo je do blage korekcije cijene.

Posljednji podaci pritom pokazuju kako se kupnja ETF-ova na zlato nastavila u prvom tjednu 2019. uz rast od oko 500 tisuća unci od čeka većina dolazi iz SAD-a i Velike Britanije radi neizvjesnosti oko Brexita i nedavnih strahova oko usporavanja američke ekonomije.

Pregovori između SAD-a i Kine ostaju ključni za izvedbu deviznog tržišta gdje svaki napredak smanjuje aprecijacijske pritiske na tradicionalno sigurna utočišta jen i švicarski franak ali i američki dolar. Današnja objava bilješki Fed-a biti će izgledno u drugom planu budući da je tržište svjesno da će Fed kod odluke o monetarnoj politici obraćati sve više pažnje na izvedbu ekonomije ( u odnosu na dosadašnju normalizaciju politike na autopilotu) koja pak uvelike ovisi o ishodu pregovora.

Ovogodišnje objave podataka za euro zonu i posebice Njemačku nisu investitorima pružile mnogo razloga za optimizam što u kombinaciji sa niskom inflacijom podržava naša očekivanja da euro nema razloga za snažnije jačanje u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:23