Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi u petak na rekordnim razinama

Brokeri na njujorškoj burzi
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki S&P 500 i Nasdaq trgovanje u petak su zaključili na rekordno viskom razinama uslijed rasta cijena dionica tehnološkog sektora nakon iznad očekivane objave rezultata poslovanja za drugi kvartal godine od strane pojedinih kompanija i iznad očekivanog rasta američkog gospodarstva u istom periodu.

Naime, prošli petak objavljeni podaci su pokazali kako je američki BDP u drugom kvartalu zabilježio rast od 2,1% (anualizirana stopa rasta u odnosu na prethodni kvartal) čime su nadmašena tržišna očekivanja rasta za tri desetine ali na umu treba imati kako ovakva izvedba i dalje implicira solidno usporavanje rasta u odnosu na prvi kvartal kada je BDP rastao po stopi od 3,1%.

Privatna potrošnja pritom je ostvarila snažnu stopu rasta od 4,3% godišnje (najsnažnija stopa rasta od posljednjeg kvartala 2017.) uslijed nastavka snažne izvedbe tržišta rada, solidnog rasta plaća uz istovremeno niske inflatorne pritiske. Ostali detalji izvještaja o BDP-u su pokazali nešto lošiju izvedbu. Investicije, zalihe i neto izvoz su negativno kontribuirali ukupnom rastu, a u skladu sa usporavanjem rasta svjetske ekonomije te narušenim sentimentom uslijed neizvjesnosti oko američko kineskih trgovinskih pregovora. Državna potrošnja je zabilježila solidan rast.

Nakon što je ECB u prethodnom tjednu jasno signalizirao namjeru labavljenja monetarne politike na sljedećem sastanku u rujnu, fokus investitora ovaj se tjedan prebacuje na sastanak Fed-a u srijedu gdje se očekuje smanjenje bazičnog kamatnjaka za 25 baznih bodova.

Nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine se očekuje u utorak. Dva američka predstavnika susresti će se sa kineskim zamjenikom premijera u Šangaju. Podsjećamo kako su prethodni pregovori prekinuti u svibnju kada su SAD optužile Beijing za nepoštenost u pregovorima te neposvećenost ranije prihvaćenim obvezama, a što je rezultiralo rastom carina na 200 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza sa 10% na 25% te prijetnjama da će biti uvedene carine na preostalih 300 milijardi dolara vrijednosti uvoza ukoliko dvije strane ne uspiju postići dogovor.

Od podataka, fokus investitora će biti na objavi BDP-a euro zone za drugi kvartal koja je na rasporedu u srijedu. Tržišta očekuju usporavanje rasta sa 0,4% kvartalno u prvom kvartalu na 0,2% ponajviše uslijed loše izvedbe prerađivačkog sektora ali i sveukupno lošije objave niza ekonomskih indikatora. Na godišnjoj razini ovo implicira usporavanje rasta sa 1,2% na 1,0%.

Konačno, u tjednu prepunom događanja i objave ekonomskih indikatora, investitori će u petak popratiti objavu podataka o američkoj zaposlenosti u srpnju gdje se očekuje usporavanje rasta iste sa 224 tisuće koliko je iznosila u lipnju na 170 tisuća što bi osiguralo zadržavanje stope nezaposlenosti na aktualnoj razini od 3,7%.

Investitori će u toku tjedna popratiti i posljednje informacije o zdravlju američkog prerađivačkog sektora, potrošnji i robnoj razmjeni što bi uz posljednju retoriku Fed-a trebalo dati jasniju sliku u kojem će smjeru krenuti američka monetarna politika nakon ovotjednog sastanka te možemo li očekivati još smanjenja bazičnog kamatnjaka u kratkom roku.

170 kompanija iz S&P 500 dioničkog indeksa objaviti će svoje rezultate poslovanja za drugi kvartal u tjednu pred nama, uključujući i imena poput Applea, General Electrica, Pfizera, Verizona, General Motorsa i ExxonMobila između ostalih.

Tečaj EUR/USD tjedan je završio na nešto nižim razinama te se parom trenutačno trguje tek blago iznad razine od 1,11 dolara za jedan euro.

Pred nama je tjedan pun niza događanja i objava indikatora sa obje strane Atlantika. Smanjenje bazičnog kamatnjaka od strane Fed-a za 25 baznih bodova nije upitno te je već ugrađeno u aktualne tečajne razine. Ipak, smatramo da su tržišna očekivanja smanjenja kamatnjaka za još 50 baznih bodova u nastavku godine pretjerano agresivna te nisu u skladu sa i dalje solidnom izvedbom američkog gospodarstva.

Sukladno tome smatramo da par ima potencijala za daljnji pad u tjednu pred nama kada bi nadolazeće objave podataka za američko i europsko gospodarstvo trebale potvrditi naša očekivanja da ekonomsko stanje euro zone zahtjeva mnogo snažnije labavljenje monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:20