Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi u padu treći uzastopni tjedan

Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Unatoč solidnom rastu u petak, američki dionički indeksi zabilježili su pad treći uzastopni tjedan uslijed narušenog sentimenta investitora radi eskalacije američko-kineskih trgovinskih tenzija te posljednjih objava ekonomskih indikatora koji sugeriraju na nastavak usporavanja rasta vodećih svjetskih ekonomija u drugom kvartalu godine.

Novi izvještaj S&P rejting agencije pokazao je kako su spomenuti razlozi rezultirali rastom vjerojatnosti izbijanja recesije u SAD-u na oko 35% u sljedećih 12 mjeseci.

Nakon što su objave kineskih i njemačkih ekonomskih indikatora uznemirile investitore početkom tjedna, posljednje objave američkih ekonomskih indikatora nisu pokazale ništa optimističniju sliku. Naime, povjerenje potrošača u SAD-u u kolovozu je neočekivano palo na najnižu razinu u proteklih sedam mjeseci. Takva izvedba može se pripisati posljednjim najavama uvođenja carina na uvoz kineskih roba koje bi za razliku od prijašnjih nameta, trebale obuhvaćati velik broj potrošačkih dobara.

Nadalje, započeta izgradnja stambenih jedinica u SAD-u je zabilježila pad od 4,0% mjesečno u srpnju što je najlošija izvedba u proteklih pet mjeseci. Vrijedi istaknuti kako do pada dolazi usprkos značajnom smanjenju kamatnih stopa na hipotekarne kredite gdje je 30-godišnja kamatna stopa zabilježila pad na 3,8% sa 4,9% koliko je iznosila u studenom prošle godine kada je dosegnula vrhunac.

Vrijednost robne razmjene unutar euro zone je zabilježila pad od 6,6% u lipnju na godišnjoj razini što je najlošija izvedba ovog pokazatelja od ožujka 2013. godine. S obzirom da trgovina unutar euro zone predstavlja više od pola ukupnog izvoza za većinu europskih zemalja, ovo je ozbiljan razlog za zabrinutost koji implicira dalje urušavanje ionako već narušene ekonomske snage euro zone. Izvoz euro zone u ostatak svijeta istovremeno je zabilježio pad od 4,7% godišnje.

U svijetlu navedenog, povećana potraga investitora za sigurnijim oblicima imovine kao što su njemačke i američke državne obveznice je nastavljena. Američki 30-godišnji prinos pritom je po prvi puta pao ispod razine od 2%. Ukupna vrijednost državnih obveznica kojima se trguje s negativnim prinosima ocjenjuje se da iznosi preko 16 trilijuna dolara.

U Europi nekoliko zemalja uopće nema obveznice kojima se trguje s pozitivnim prinosom. Fokus investitora se tako ovaj tjedan prebacuje na sastanak vodećih centralnih bankara svijeta na Jackson Hole konferenciji koji bi trebao pružiti nešto jasniju sliku monetarnih kretanja na nadolazećih sastancima u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22