Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: američki dionički indeksi snažno rasli, dolar oslabio

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

27.8.2018. u 8:30

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

27.8.2018. u 8:30

WASHINGTON DC USA United States Federal Reserve Bank building on Constitution Avenue. The Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building, on Constitution Avenue between 20th and 21st Streets, NW, Washignton, DC, was designed by Paul Phillipe Cret and completed in 1937., Image: 12144507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zgrada FED-a u Washingtonu

Fokus investitora u petak zasigurno je ponajviše bio na govoru čelnika Fed-a Powella na Jackson Hole konferenciji. Američki dionički indeksi pritom su zabilježili pozitivnu izvedbu uz snažan rast u toku Powellova govora dok je dolar zabilježio slabljenje uslijed nešto opreznije retorike vezane uz budući tempo podizanja bazičnog kamatnjaka.

Preciznije, Powell je izrazio potrebu za postupnim podizanjem kamata uz napomenu kako unatoč činjenici da se inflacija približila stopi od 2%, ne vide se jasni znakovi ubrzanja iznad te razine te je vjerojatnost pregrijavanja američke ekonomije na niskim razinama.

Unatoč kritikama predsjednika Trumpa oko Fed-ove politike normalizacije kamatnih stopa, direktnog odgovora od Powella nije bilo već se čelnik tek osvrnuo na akademske i povijesne dokaze koji idu u prilog opreznom podizanju kamatnjaka. Prema Powellovim riječima Fed nastoji naći ravnotežu između presnažnog podizanja kamatnjaka kojim bi se ugrozila ekonomska ekspanzija i preslabe normalizacije kamatnih stopa koja bi dovela do pregrijavanja ekonomije i posljedične recesije.

 

Istovremeno, Powell je naglasio da pojedini razični faktori u domaćoj ekonomiji te inozemstvu bi mogli dovesti do promjena u monetarnoj politici kroz vrijeme što je dio tržišnih sudionika protumačio kao mogućnost Fed-ovog suzdržavanja od snažnijeg podizanja kamatnjaka radi turbulencija na tržištima u nastajanju.

Razlika između 2-godišnjeg i 10-godišnjeg američkog prinos spustila se pritom ispod 20 bodova po prvi puta od kolovoza 2007. godine. Nemojmo zaboraviti da je invertiranje krivulje prinosa prethodilo vrhuncu S&P 500 američkog dioničkog indeksa u listopadu 2007 za 14 mjeseci i slomu Lehman Brothersa za 16 mjeseci. Posljednjih pet recesija u SAD-u su sve predvođene invertiranjem krivulje. Od pet recesija vidljivih na grafu pored, čak njih tri (1982., 1991., i 2009.) procjenjene su od strane MMF-a globalnim recesijama od kojih se svakako i po trajanju i po učincima smatra najgorom ona iz 2009. godine.

 

Fokus investitora ovaj će tjedan biti na objavi podataka o američkoj te inflaciji Euro zone za srpanj, odnosno kolovoz. Naime, u četvrtak je na rasporedu objava Fed-ove preferirane mjere potrošačke inflacije gdje tržišta anticipiraju daljnje ubrzanje iste za jednu desetinu pri čemu bi bazična inflacija dosegnula ciljanu stopu od 2,0%, a što potencijalno implicira kako je Fed-ova projekcija očekivane inflacije od 2% krajem ove godine blago preniska.

 

U petak je na rasporedu objava podataka o inflaciji Euro zone za kolovoz gdje se očekuje ubrzanje rasta za dvije desetine na 2,2%, odnosno zadržavanje core inflacije na i dalje niskim razinama od 1,1% godišnje. Stopa nezaposlenosti Euro zone izgledno je pala za jednu desetinu na 8,2% u srpnju.

 

Nakon inicijalnog slabljenja uzrokovanog kritikama predsjednika Trumpa oko Fed-ove politike normalizacije kamatnih stopa i manipulacije tečajem eura i renminbia, dolar je u petak zabilježio daljnje slabljenje uslijed Powellovog govora koji je naglasio potrebu za umjerenom normalizacijom kamatnih stopa.

Dolar nije zabilježio snažniju reakciju na nedavnu objavu rasta američke ekonomije od 4,1% te je Fed u svojim očekivanjima već najavio još dva podizanja kamatnjaka u toku ove i tri podizanja kamatnjaka sljedeće godine. Uz rast koji doseže vrhunac i Fed-ovo zadržavanje oko postojeće ili čak nešto blaže retorike oko budućeg tempa podizanja kamatnjaka, kao i naglašavanje rizika vezanih uz trgovinske sukobe, malo je potencijalnih novih fundamentalnih razloga koji bi pružili snažniju potporu američkom dolaru.

Ipak, povećani priljev kapitala vezan uz nesigurnosti u Turskoj i tržištima u nastajanju, povoljan diferencijal kamatnih stopa i povećana repatrijacija dobiti uslijed poreznog rasterećenja sugeriraju da je snažan dolar priča koja će trajati još neko vrijeme.

 

Na sutrašnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija nudi 300 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 402 milijuna HRK.

Očekujemo solidan interes investitora uz zadržavanje prinosa na rekordno niskih 0,09% s obzirom da Ministarstvo nije prisiljeno prihvatiti nepovoljne ponude uslijed solidne cash pozicije nakon premašaja izdanja trezorskih zapisa u prvoj polovici godine i nedavnog kunskog izdanja obveznice.