Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi pali su treći dan za redom

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 9:22

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 9:22

A board on the floor of the NYSE shoes the DOW down over 400 points before the closing bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on June 25, 2018. The Dow shed 328 points and was down almost 500 points at one point in the day. Photo by /UPI, Image: 376029263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Svjetski dionički indeksi nastavili su jučer bilježiti negativnu izvedbu uslijed straha od prelijevanja turbulencija s tržišta zemalja u razvoju na ostala tržišta. S izuzetkom Dow Jonesa, američki dionički indeksi pali su treći uzastopni trgovinski dan, dok je VIX indeks volatilnosti trgovanje zatvorio na najvišoj razini od početka srpnja.

 

Najsnažniju korekciju pritom je zabilježio Nasdaq Composite, čija se vrijednost u jednom dijelu trgovanja približila njegovom 50-dnevnom pomičnom prosjeku što bi potencijalno upućivao na nastavak pada indeksa u narednom periodu. Pad S&P 500 predvođen je izdanjima energetskog sektora uslijed nastavka pada cijene nafte.

Europski dionički indeks Stoxx 600 jučer je pao na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci, uslijed korekcije dionica pretežito izvoznog sektora koje su u proteklim mjesecima bile pritisnute zabrinutosti oko eskalacije trgovinskog sukoba, a rasprodaja u proteklim danima se intenzivirala uslijed negativne izvedbe tržišta u razvoju.

 

Kategorija Stoxx 600 koja uključuje dionice automobilske industrije kao što su Volkswagen, Daimler i Continental i Renault bilježi pad od oko 15% ove godine, te se vrijednost indeksa nalazi na najnižoj razini od prosinca 2016. Istovremeno, strah od učinaka turske krize na povezane europske banke doveo je do sličnog pada bankarskog sektora u sklopu indeksa. Commerzbanka je u srijedu službeno ispala iz DAX 30 dioničkog indeksa uslijed premale vrijednosti tržišne kapitalizacije.

Istaknimo kako unatoč ranije navedenoj korekciji američkih dioničkih indeksa, S&P 500 se i dalje nalazi blizu svoje rekordne razine, budući da snažna izvedba domaće ekonomije ipak uspijeva nadmašiti strah investitora od eksternih negativnih učinaka kao i učinke snažnog dolara.

Jučer je bio zadnji dan za komentare javnosti na plan Trumpove administracije da ovaj tjedan započne s provođenjem carina na još 200 milijardi vrijednosti kineskog uvoza, uključujući proizvode u rasponu od bicikala do digitalnih kamera što dovodi u pitanje ranije navode kako carine neće biti usmjerene na oštećivanje američkih potrošača.

Neke od američkih najvećih tehnoloških kompanija te lanaca prodaje na malo u zadnjim su satima poslali zahtjev Trumpu da odustane od planiranog uvođenja carina. Zasada još nisu stigle informacije iz Bijele kuće, a posljednja Trumpova retorika upućuje da ipak nema namjeru odustati od planiranih mjera.

Prinosi na talijanske obveznice pali su treći dan uzastopno nakon što su neki od vodećih političara u zemlji ukazali na spremnost suradnje s institucijama Europske unije vezano uz pitanje javne potrošnje. Nakon što su tržišta znatnom rasprodajom duga u proteklim tjednima, kao i izuzetno visokim prinosima kod primarnog izdanja pokazali neslaganje s politikom nove koalicije, nekoliko vodećih članova iste obećalo je limitirati potrošnju u nadolazećem proračunu za 2019. godinu.

 

Jučerašnja objava podataka o američkoj ADP zaposlenosti u kolovozu blago je razočarala tržišta uz rast od 163.000 dok je tržišni konsenzus implicirao 200.000. Fokus investitora danas se prebacuje na objavu ukupnog rasta zaposlenosti u kolovozu kao i stope rasta plaća u istom periodu koji bi trebali dati nešto jasniju sliku izvedbe američkog tržišta rada pred sastanak Fed-a u toku ovog mjeseca.

 

Nakon prosječnog rasta od 3,9% u prvoj polovici godine, realan rast trgovine na malo usporio je na 2,2% godišnje u srpnju.

Pritom u nastavku godine očekujemo snažnu izvedbu potrošačkog sektora te nastavak visoke razine doprinosa privatne potrošnje ukupnom rastu uslijed poboljšanja na tržištu rada, solidne razine rasta plaća, rekordno niskih kamatnih stopa i s time povezano nižeg tereta otplate duga te širenja turističke sezone izvan uobičajenih ljetnih mjeseci.

 

Jen je jučer zabilježio jačanje u odnosu na euro i američki dolar nakon određenih navoda kako predsjednik Trump planira uvođenje carina i na japanski uvoz usprkos dosada dobrim odnosima s Japanom. Deficit SAD-a s Japanom u robnoj razmjeni dosegnuo je 40 milijardi dolara dosada u ovoj godini dok je u 2017. iznosio ukupno 69 milijardi dolara.