Signalitics

Dnevni pregled: Dionički indeksi zabilježili pozitivnu izvedbu nakon četiri dana pada

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 10:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2019. u 10:16

A trader works at his post on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S.,December 26, 2018. REUTERS/Jeenah Moon
Jeenah Moon / REUTERS

Njujorška burza

Nakon četiri dana uzastopna pada, američki dionički indeksi jučerašnji su dan zaključili pretežito u pozitivnom teritoriju ususret potencijalno ključnom sastanku između američkog i kineskog predsjednika na summitu G20 u Japanu ovaj vikend.

 

Predsjednik Trump dao je pritom do znanja da je trgovinska politika njegov prioritet na summitu dok je kineski predsjednik, Xi, upozorio na rastući protekcionizam a Indija, Japan i Rusija su stali u obranu aktualnih multilateralnih trgovinskih pravila.

Trump će kroz vikend održati niz sastanaka s vodećim svjetskim vođama koje osim kineskog predsjednika uključuju i japanskog te indijskog vođu, a samo nekoliko dana nakon što je kritizirao američko-japansku povelju o sigurnosti te zahtijevao da New Delhi povuče carine na uvoz američkih dobara.

Trump je ovom prilikom istaknuo i kako očekuje da će uskoro imati velike vijesti za objavu te kako SAD s Indijom rade na važnim stvarima vezanim uz trgovinu i prerađivačku industriju. U fokusu investitora pritom ostaje sastanak Trumpa s kineskim predsjednikom, koji će se održati u subotu te između ostaloga sadržavati i detaljnu raspravu o nedavnim zabranama američkim kompanijama da posluju s kineskom kompanijom Huawei te budućnosti suradnje.

 

Azijski dionički indeksi bilježe silazne pritiske što implicira da dosadašnja retorika svjetskih vođa pobuđuje sumnju u vjerojatnost da će sastanak američkog i kineskog predsjednika donijeti smanjenje trgovinskih tenzija.

 

U međuvremenu, treća objava podataka o američkom BDP-u potvrdila je rast od 3,1% u prvom kvartalu godine dok su podaci o privatnoj potrošnji revidirani blago naniže, potičući zabrinutosti oko usporavanja rasta američke domaće potražnje. Projekcije Atlanta Fed za drugi kvartal godine impliciraju stopu rasta od 1,9%, temeljeno na dosada prikupljenim ekonomskim indikatorima.

 

U skladu s pretežitom deterioracijom ostalih sentiment indikatora, podaci o povjerenju potrošača u euro zoni pokazali su blagi pad u lipnju u odnosu na prošli mjesec od 0,7 bodova na -7,2 boda.

 

U natjecanju za mjesto novog britanskog premijera nastavlja dominirati pitanje Brexita te je izbor sužen na dva kandidata. Favorit , Boris Johnson, je obećao izlazak iz EU prema trenutnom planu 31. listopada, s ili bez dogovora. S druge pak strane, Jeremy Hunt, smatra da bi Velika Britanija trebala tražiti od EU dozvolu da se rok izlaska produži s ciljem osiguravanja više vremena kako bi se postigao bolji dogovor između dvije strane.

Niti jedan kandidat ne koristi izlazak bez dogovora svojom strategijom pridobivanja glasova, ali oba kandidata inzistiraju na prijetnjama istim kako bi osigurali Velikoj Britaniji snažniju polugu u pregovorima. Iz perspektive tržišta, Boris Johnson je kandidat čiji bi izbor potencijalno implicirao snažnije volatilnosti i pojačao vjerojatnost izlaska bez dogovora s obzirom na nešto oštriju retoriku.

Trgovanje tečajem britanske funte tako ostaje volatilno te očekujemo da će se isto nastaviti i u narednim mjesecima budući da izbor niti jednog od ovih kandidata ne daje jasne naznake ishoda pregovora. U skladu s navedenim, sugeriramo i dalje smanjenje izloženosti prema britanskoj funti te korištenje hedginga.

 

Tečajem EUR/USD trguje se oko gotovo nepromijenjenih razina u protekla četiri trgovinska dana uslijed neizvjesnosti oko ishoda američko-kineskih razgovora na summitu G20 te posljedične suzdržanosti investitora. Iako bi nepovoljan ishod pregovora imao negativne implikacije na obje valute, fokus tržišta je u proteklim danima na magnitudi očekivane monetarne relaksacije u SAD-u koja će biti jača ukoliko trgovinske tenzije dalje eskaliraju. U skladu s navedenim, smatramo kako nepovoljan ishod pregovora trenutačno predstavlja značajniji rizik za dolar nego za euro.