Signalitics

Dnevni pregled: Dionički indeksi zabilježili mješovitu izvedbu, investitori oprezni

Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Nakon snažne korekcije u ranijem trgovinskom danu, američki dionički indeksi jučer su zabilježili mješovitu izvedbu te pretežito skromne pomake uslijed suzdržanosti investitora pred nadolazeći sastanak kineskog i američkog predsjednika na summitu G20 ovaj vikend.

Do susreta dvaju vođa u Japanu dolazi samo nekoliko tjedana nakon što su višemjesečni pregovori završili eskalacijom tenzija te uvođenjem dodanih carina i obračunavanjem na razini kompanija nakon što su SAD privremeno onemogućile poslovanje američkim kompanijama s kineskim Huaweijem. U službenoj retorici obje strane krive onu drugu za skrivene i nepoštene namjere u pregovorima. Po drugi puta u sedam mjeseci, sastanak kineskog i američkog predsjednika zasjenit će cjelokupno okupljanje vođa G20 zemalja.

Tržišta se nadaju kako Kina i SAD mogu barem započeti obnovu službenih trgovinskih pregovora nakon sastanka, ali na umu treba imati i američku prijetnju kako ukoliko sastanak ne prođe u skladu s očekivanjima, carine će biti uvedene na preostali kineski uvoz u zemlju koji se ponajviše sastoji od dobara široke potrošnje te će sukladno tome biti udarac na budžet američkih kućanstava i njihovu kupovnu moć u već ionako neizvjesnim izgledima budućeg rasta.

Kineska administracija je izjavila kako uvođenje dodatnih carina od strane SAD-a u ključnom dijelu trgovinskih pregovora te onemogućavanje vodećim kineskim tehnološkim kompanijama da surađuju sa svojim dotadašnjim američkim poslovnim partnerima, rezultiralo smanjenjem povjerenja kineskog predsjednika u Trumpa.

Podsjećamo kako su se SAD i nedavno pokazale kao nepouzdan trgovinski partner budući da je predsjednik Trump poteškoće u rješavanju imigrantskih pitanja s Meksikom riješio pod prijetnjom uvođenja carina na meksički uvoz a nakon što je prije manje od godinu dana ispregovaran novi trgovinski dogovor između dvije zemlje.

Podaci za prva četiri mjeseca godine pokazuju kako dosadašnje uvođenje carina na kineski uvoz nije imalo značajnijih implikacija na trgovinski deficit koji SAD ostvaruje s Kinom budući da se isti tek neznatno smanjio sa 143 milijardi dolara, koliko je iznosio u 2018. prije uvođenja carina na 139 milijardi dolara.

Narudžbe trajnih dobara u SAD-u koje se smatraju pouzdanim indikatorom aktivnosti u prerađivačkom sektoru, zabilježile su pad od 1,3% mjesečno u svibnju što je drugi uzastopni mjesec pada. Ipak, ukoliko isključimo volatilne stavke kao što su transportna oprema te obrambeni i civilni zrakoplovi, narudžbe su zabilježile rast od 0,3% mjesečno te tako nadmašile tržišna očekivanja.

Investitori nastavljaju pozorno motriti američke ekonomske indikatore s ciljem anticipacije smjera najveće svjetske ekonomije. Razočaravajuće objave s nekretninskog tržišta, prerađivačkog sektora, trgovine na malo i povjerenja potrošača u proteklim tjednima, ojačale su strahove da američka ekonomija usporava nakon snažnije od očekivane izvedbe u prvom kvartalu godine. Izvještaj o mjesečnim tvorničkim narudžbama je ključan indikator koji pokazuje koliko će tvornice biti zaposlene u budućnosti a posljednja objava upućuje na nešto manju aktivnost u nadolazećem periodu. Projekcije Atlanta Fed-a upućuju na rast BDP-a od 1,9% u drugom kvartalu godine.

Cijene zlata su zabilježile pad po prvi puta u proteklih šest trgovinskih sesija nakon što su komentari čelnika Fed-a pokazali da iako centralna banka namjerava reagirati mjerama ekspanzivnije monetarne politike, iste će izgledno biti blaže od onoga što tržište trenutačno anticipira.

Prethodno navedenome cijena zlata dosegnula je najvišu vrijednost u više od šest godina uslijed snažnije potrage investitora za sigurnom imovinom nakon rasta geopolitičkih tenzija te ostalih neizvjesnosti koje okružuju svjetsku ekonomiju. Dodatno, rast cijene zlatan uzrokovan je i nedavnim slabljenjem dolara s obzirom na tipično inverzno kretanje.

Cijene nafte zabilježile su rast šesti uzastopni trgovinski dan nakon što su podaci pokazali iznad očekivano smanjenje zaliha u SAD-u u proteklom tjednu dok je američki izvoz dosegnuo rekordnu razinu. Korekcija američkih zaliha snažno je nadmašila tržišna očekivanja te je najsnažniji pad još od 2016. godine.

Tečaj EUR/CHF jučer je zabilježio blagi rast nakon što se u prethodnim danima spustio na najnižu razinu od srpnja 2017. godine, također po pritiskom povećane potrage investitora za sigurnom imovinom. Povećanu potražnju je zabilježio i japanski jen čija je vrijednost ojačala i u odnosu na američki dolar i u odnosu na euro.

Tečaj EUR/USD se zadržava nadomak razine od 1,14 dolara te ne očekujemo značajnije pomaka sve dok tržišta ne dobiju prve naznake američko kineskih trgovinskih pregovora. Bilo što osim eskalacije tenzija ide u prilog izvedbi dolara budući da implicira potencijalnu nižu potrebu monetarne stimulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26