Signalitics

Dnevni pregled: Čelnik Fed-a upozorio na važnost pravovremene reakcije centralne banke

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 10:17

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 10:17

WASHINGTON DC USA United States Federal Reserve Bank building on Constitution Avenue. The Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building, on Constitution Avenue between 20th and 21st Streets, NW, Washignton, DC, was designed by Paul Phillipe Cret and completed in 1937., Image: 12144507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zgrada FED-a u Washingtonu

Nakon što je američka centralna banka službeno prilagodila retoriku na svom sastanku u proteklom tjednu te sugerirala mogućnost smanjenja bazičnog kamatnjaka, čelnik Fed-a je u svom govoru u New Yorku upozorio na rast rizika po izvedbu svjetskog rasta. Nadalje, Powell je upozorio na rastuću zabrinutost korporacija i poljoprivrednika oko trgovinskih tenzija što rezultira smanjenjem poslovnog povjerenja.

 

Njegovi komentari su očvrsnuli tržišni stav kako bi se Fed uskoro mogao odlučiti na smanjenje kamatnjaka unatoč i dalje solidnim fundamentima i stopama rasta američke ekonomije. Powell je ovom prilikom istaknuo i kako malo prevencije vrijedi više od puno liječenja.

 

Ipak, tržišna očekivanja trenutno impliciraju smanjenje bazičnog kamatnjaka za oko 75 baznih bodova do kraja godine što ne smatramo izglednim. Jedan od članova Fed-a, Bullard, istaknuo je kako bi bio voljan poduprijeti smanjenje bazičnog kamatnjaka od 25 baznih bodova na sljedećem sastanku u srpnju ali kako bi smanjenje od 50 baznih bodova smatrao pretjeranom reakcijom.

Na umu treba imati i kako nakon prilagodbe monetarne politike je potrebno neko vrijeme da se vide učinci na realnu ekonomiju što također sugerira kako se Fed neće odlučiti na značajniju prilagodbu u jednom koraku ili kraćem vremenskom horizontu.

Predsjednik Trump je u međuvremenu još jednom kritizirao Fed te istaknuo da usprkos centralnoj banci koja ne zna što radi, SAD će imati jednu od najboljih lipanjskih izvedbi u povijesti te dodao koliko bi snažniji rast i izvedba dioničkog tržišta bili da je centralna banka već reagirala smanjenjem bazičnog kamatnjaka. Čelnik Fed je reagirao odgovorom kako se centralna banka neće voditi kratkotrajnim političkim pritiscima.

 

Posljednje objave podataka s američkog nekretninskog tržišta nisu uspjele investitorima pružiti mnogo razloga za utjehu. Naime, cijene nekretnina diljem 20 najvećih gradova u SAD-u su zabilježile rast od 2,5% godišnje u travnju, odnosno za jednu desetinu manje u odnosu na raniji mjesec te blago ispod tržišnih očekivanja.

Rast kamatnih stopa na hipotekarne kredite u prvom kvartalu 2018. rezultirao je padom indikatora na američkom nekretninskom tržištu krajem prošle godine. Iako su kamatne stope zabilježile korekciju naniže od tada te se 30-godišnja fiksna kamatna stopa ponovno nalazi ispod 4%, usporavanje rasta cijena nekretnina se nastavilo. Jedan od američkih najvećih graditelja stambenog prostora u utorak je objavio rezultate poslovanja koji su nadmašili tržišna očekivanja te istaknuo kako je usporavanje rasta cijena, odnosno prihvatljivost istih ključan faktor koji je pogodovao rastu interesa kupaca.

Ipak, podaci o broju prodanih novih stambenih jedinica su pokazali kako su se iste spustile na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci u svibnju. Pad od 7,8% na mjesečnoj razini je najsnažnija korekcija od prosinca prošle godine.

 

Ohrabrujući je podatak da je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio rast od 0,7% mjesečno u svibnju, sugerirajući nastavak solidne građevinske aktivnosti u narednim mjesecima.

Tečajem EUR/USD se i dalje trguje oko najviših razina od ožujka ove godine. Slabijem dolaru pogodovala je ranije spomenuta retorika čelnika Powella koja je još jednom potvrdila kako američka centralna banka barem neko vrijeme neće normalizirati monetarnu politiku te da je zaokret u suprotnom smjeru izgledan.

 

Fed fund futures kotacije pokazuju kako barem 40% tržišnih sudionika anticipira dva smanjenja bazičnog kamatnjaka prije kraja ove godine.

Na umu treba imati kako je nedavan rast tečaja EUR/USD prije svega posljedica ekspanzivnije retorike američke centralne banke a ne snažnog eura koji se bori s nizom neizvjesnosti.

Smatramo pritom da su tržišna očekivanja smanjenja bazičnog kamatnjaka u SAD-u trenutačno pretjerano agresivna dok istovremeno tržišni sudionici stavljaju nedovoljan ponder na vjerojatnost pada kamatnih stopa u euro zoni. U kratkom roku ne isključujemo mogućnost daljnjeg slabljenja dolara, pogotovo ako ishod trgovinskih pregovora s Kinom bude neuspješan i tako uputi na potrebu za značajnijom intervencijom centralne banke.

Ipak, ocjenjujemo kako će negativni rizici po euro prevladati u nastavku godine te sukladno tome zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/USD na razini od 1,13 dolara za jedan euro krajem godine.

U skladu s početkom turističke sezone, tečaj EUR/HRK je zabilježio daljnje silazne pritiske te se parom trenutno trguje blago ispod razine od 7,40 kuna za jedan euro, a što je u skladu s našim projekcijama za kraj kvartala.

Aprecijacijski pritisci na domaću valutu prevladavat će kroz cijelo trajanje turističke sezone, ali smatramo kako će centralna banka reagirati kao i obično kroz devizne intervencije kako bi spriječila snažnije jačanje domaće valute. Zahtjevom za održavanje tečajne stabilnosti u prilog ide i niska stopa inflacije te nešto lošiji izvozni podaci u odnosu na ranije godine.