Signalitics

Dnevni pregeld svjetskih tržišta: S&P 500 zabilježio rast od 4,4 posto u proteklom tjednu

Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Prošli petak objavljeni podaci o rastu američke zaposlenosti od 75 tisuća u svibnju su razočarali tržišta koja su anticipirala rast od oko 180 tisuća. Nadalje, podaci za ranije mjesece su revidirani naniže za sveukupno 75 tisuća. Stopa nezaposlenosti pritom se zadržala na 3,6% sukladno očekivanjima.

Prosječni rast zaposlenosti u SAD-u u prvih pet mjeseci prošle godine je iznosio 220 tisuća te je usporio na 164 tisuće u toku ove godine. Najvažniji pokretač američkog rasta je privatna potrošnja koja je nošena rastom zaposlenosti i plaća te u tom kontekstu snažno usporavanje rasta zaposlenosti u svibnju te revidiranje podataka za prethodne mjesece naniže, nameće pitanje održivosti snage američkog rasta u narednim kvartalima.

Naravno, magnituda usporavanja rasta američke ekonomije ne može se suditi prema jednomjesečnoj objavi podataka o zaposlenosti. U proteklim godinama bilo je iz primjera kada je skroman mjesečni rast bio tek izuzetak od onoga što je uslijedilo u narednim mjesecima. U svibnju 2012. zabilježen je mjesečni rast zaposlenosti od svega 69 tisuća dok je u svibnju 2016. isti iznosio samo 38 tisuća.

Isto tako, jedan dio usporavanja rasta zaposlenosti zasigurno se može pripisati i poteškoćama koje kompanije imaju u pronalaženju novih radnika budući da je stopa nezaposlenosti na najnižoj razini u proteklih 50 godina.

Prema istraživanjima sentiment indikatora, potrošači u svibnju su istaknuli kako je situacija na tržištu rada među najboljima u proteklih nekoliko desetljeća iz perspektive mogućnosti pronalaženja posla.

Američki dionički indeksi u proteklom su tjednu zabilježili svoju najbolju izvedbu u ovoj godini budući da je razočaravajuća objava podataka o zaposlenosti u petak dodatno potaknula očekivanja da će se Fed odlučiti na smanjenje bazičnog kamatnjaka u toku ove godine.

Nakon podbačaja američke zaposlenosti u svibnju, fokus investitora u toku ovog tjedna će biti na objavi podataka o američkoj inflaciji te podacima o industrijskoj proizvodnji i trgovini na malo za svibanj koji bi mogli umanjiti aktualne tržišne zabrinutosti oko stanja američke ekonomije.

Tržišta pritom anticipiraju solidan rast temeljne inflacije od 2,1% godišnje u svibnju. Istovremeno, trgovina na malo izgledno je zabilježila solidnu stopu rasta od 0,6% mjesečno dok je industrijska proizvodnja uvećana za 0,2% na mjesečnoj razini. Na temelju dosada dostupnih podataka , projekcije Atlanta Fed-a sugeriraju značajno usporavanje američkog rasta sa 3,1% na 1,4% u drugom kvartalu godine.

U euro zoni investitori će popratiti objavu podataka o industrijskoj proizvodnji u travnju koja je na rasporedu u četvrtak a gdje se očekuje nastavak silaznih pritisaka. PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora se pritom i dalje nalazi u korekcijskom teritoriju. Preduvjet oporavka industrijskog sektora euro zone ostaje stabilizacija svjetske potražnje, posebice kineske koja se u najboljem slučaju može očekivati u drugoj polovici godine. Dodatno, industrijski sektor trpi uslijed eskalacije trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine te strahova od uvođenja carina na uvoz europskih automobila u SAD.

Tečaj EUR/USD zabilježio je rast od oko 1,5% u toku prošlog tjedna te se parom trguje iznad razine od 1,13 dolara za jedan euro.

Par je u toku tjedna zabilježio rast nakon što je nekoliko članova Fed-a, uključujući i samog čelnika Powella, istaknulo kako je centralna banka spremna djelovati smanjenjem bazičnog kamatnjaka kako bi spriječila neželjene posljedice prelijevanja trgovinskog sukoba te usporavanja rasta svjetske ekonomije na američko gospodarstvo. Razočaravajuća objava podataka o američkoj zaposlenosti dodatno je potaknula tržišna očekivanja smanjenja kamatnjaka koja su trenutno na razini od oko 75 baznih bodova do kraja godine prema Fed fund futures kotacijama.

Rast tečaja bi potencijalno bio i veći da ECB nije na konferenciji u toku tjedna izrazila namjeru korištenja svih dostupnih alata ukoliko se recesija iz prerađivačkog sektora počne prelijevati u ostale sektore. Navedeno uključuje daljnje smanjenje bazičnog kamatnjaka te potencijalno i obnovu programa otkupa obveznica. U skladu s navedenim revidirali smo naša očekivanja kamatnih stopa za euro zonu te očekujemo smanjenje depozitne kamatne stope sa -0,4% na -0,5% u posljednjem kvartalu ove godine.

Tržišta anticipiraju mnogo agresivnije smanjenje bazičnog kamatnjaka u SAD-u (75bb) nego što će to biti slučaj u euro zoni, prije svega radi manjeg manevarskog prostora kojeg na raspolaganju ima ECB radi već izuzetno niskih razina kamatnjaka. Smatramo da čak i u slučaju takvog scenarija (kojeg ne smatramo vjerojatnim), rast tečaja EUR/USD će biti privremen. Euro će se naći pod pritiskom očekivanja trajno niskih kamatnih stopa u euro zoni dok će dolar profitirati od uobičajeno snažne reakcije ekonomije na mjere monetarne politike te uloge sigurnog utočišta.

Na domaćem deviznom tržištu se tečaj zadržava blago iznad razine od 7,40 kuna za jedan euro. Očekujemo pritom prevladavanje uobičajenih aprecijacijskih pritisaka na domaću valutu sa početkom turističke sezone te zadržavamo naša očekivanja kretanja tečaja oko ovih razina do kraja kvartala budući da očekujemo da će svaki snažniji proboj tečaja naniže biti kompenziran deviznim intervencijama HNB-a sa ciljem očuvanja stabilnosti domaće valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:03